Două evenimente dedicate consolidării Punctelor Gastronomice Locale (PGL) din România vor prinde viață la Tulcea, sub cupola Festivalului „Ivan Patzaichin”, organizat în fiecare an de Asociația „Ivan Patzaichin” – Mila 23 (inițiatorul conceptului de PGL). Derulate sub patronajul UNESCO, Conferința națională a Punctelor Gastronomice Locale din România va avea loc în 6 septembrie, între orele 11:00 – 16:30, la Satul Pescăresc – Cherhana, Tulcea, în vreme ce Târgul „Ivan Patzaichin” al Punctelor Gastronomice Locale se va desfășura în 7 septembrie 2024, între orele 10:00 – 22:00, pe Str. Grigore Antipa.
Conferința națională, aflată la a doua ediție, își propune să plaseze pe agenda publică importanța actului culinar ca formator de cultură, păstrător de tradiție, adaptabil și ancorat în contemporaneitate, liant intercultural și generator de bunăstare. În acest context, Punctele Gastronomice Locale pot deveni adevărați „custozi de tradiție locală” – cu beneficii suplimentare pentru comunitățile din care fac parte și pentru turiștii care le vizitează.
Cine va fi la Tulcea?
La conferință vor avea intervenții reprezentanți ai autorităților locale, precum și oficialități și experți-cheie de la nivelul autorităților centrale care au o influență directă asupra acestui domeniu nou, în plină coagulare. Aceștia reprezintă Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, ANAF, Agenția Națională a Zonelor Montane.
Organizația de Management a Destinației municipiului Tulcea, Asociația Gastro Local (organizatorul primei conferințe naționale a PGL, în 2023 și partener în organizarea prezentei ediții), Complexul Național Muzeal Astra Sibiu (un partener esențial pentru activitatea de cercetare muzeală în domeniul tradițiilor) vor aduce experiența acumulată în efortul de construcție a conceptului de identitate locală gastronomică.
Nu vor lipsi experți specializați în înțelegerea și promovarea conceptelor asociate cu identitatea locală: Charley Ottley (realizatorul mai multor documentare de lung metraj ce promovează particularitățile României), Alin Ușeriu (Președintele Tășuleasa Social, iniţiatorul și coordonatorul proiectului Via Transilvanica) și Monica Bota-Moisin (expert în sustenabilitate culturală).
De ce să fii prezent la întâlnirea Punctelor Gastronomice Locale?
Conferința va oferi participanților detalii la zi privind legislația și procedurile administrative, dintre care cele mai recente au fost adoptate în urmă cu doar câteva luni. De asemenea, câteva Puncte Gastronomice Locale își vor prezenta experiențele și concluziile în urma derulării activității și efortului de a identifica și exploata în interes turistic, dar și identitar, cele mai reprezentative componente ale identității gastronomice locale.
Târgul „Ivan Patzaichin” al Punctelor Gastronomice Locale va aduce în fața celor prezenți produse locale, pregătite după rețete tradiționale și, în plus, va prezenta exemple de bună practică, împărtășite de Punctele Gastronomice Locale care funcționează cu succes în județele Brașov, Brăila, Constanța, Galați, Harghita, Sibiu și Tulcea.
Organizatori
Evenimentele sunt organizate de AIPM 23 și Asociația Gastro Local, și au loc sub egida festivalului Ivan Patzaichin, organizat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, împreună cu Consiliul Județean Tulcea și Primăria Tulcea, în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Organizaţia de Management al Destinaţiei la nivelul municipiului Tulcea și Complexul Național Muzeal Astra Sibiu. Evenimentul beneficiază de sprijinul Kaufland România, Aqua Carpatica și Heineken.