Sute de tineri întreprinzători din Cluj au luat parte, la complexul HillHouse Pool & Lounge, la o întâlnire cu deținători de afaceri importante, dar și cu factori de decizie din administrație și politică. Ținuta obligatorie: cocktail.
“Văd în fața mea mulți tineri, inclusiv din generația mea, ca vorbitori și ca prezență. Compania noastră susține ideile inovative, atât pe partea de resurse umane, cât și prin parteneriatele de internship în care îi angrenează pe tineri. Încurajăm în permanență digitalizarea, implementăm soluții de inteligență artificială pe partea de sesizări, reclamații – call center, în curând și pe partea de vânzare.
Avem colaborări cu tineri din companiile IT, vrem să ne debarasăm de inerția pe care o avem și să punem în practică sugestiile valoroase. Există și antreprenorul, dar și intraprenorul: asta înseamnă un tânăr cu valențe specifice care ocupă un rol de salariat într-o companie și poate să își manifeste creativitatea.
Jeff Bezos, fondatorul gigantului Amazon, spunea că viața este mult prea scurtă ca să ți-o petreci alături de cei care nu te inspiră, așa că tinerilor antreprenori prezenți le spun să își aleagă parteneri de afaceri, echipe alături de care pot să se exprime”, a spus Dan Ioan Morar, șef serviciu vânzări B2B la Electrica Furnizare.
Sfaturi de la businessmenii cu experiență
“Mă bucur să văd atâți oameni frumoși, tema evenimentului fiind tinerii antreprenori. Sfatul pe care vi-l pot da este să nu începeți mâine, ci astăzi. Între voi există și tineri, și oameni mai puțini tineri, care au afaceri. Luați sfaturi de la ei, legați prietenii și experiențe, deoarece – cine știe – poate în această seară între noi pot fi viitorii miliardari ai planetei!”, a spus Romică Toader, CEO al al companiei Romicat Software.
“Vreau să încurajez tinerii antreprenori – pentru că toți am fost așa la început – să aibă curaj. Iar acum să încercăm să creăm legături cu ei ca să-i ajutăm să ajungă la un nivel mai înalt”, a îndemnat Adrian Onacă, managerul companiei de peisagistică Unique Landscaping.
“E foarte bine că aici sunt foarte mulți tineri. Antreprenoriatul nu se face doar învățând din greșelile noastre, ci și discutând cu alții mai vechi care au făcut aceleași greșeli și au învățat din ele. Fiind o companie de cercetare cu expertiză în digitalizare, dacă aveți proiecte, aveți anumite gânduri, doriți să inovați, să descoperiți, să faceți lucrurile mai altfel, ne punem la dispoziție gratuit pentru următoarea generație de antreprenori”, a propus Tudor Fărăgău, director de vânzări al companiei Holisun.
OCDE, trenul de prins pentru România
“În acest moment pentru executiv există o prioritate majoră: aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), după UE cel mai important for la care România vrea să adere.
Acest lucru este vital pentru antreprenori pentru că intrarea în OCDE aduce investiții străine directe foarte multe, dă țării noastre o bonitate internațională foarte ridicată și ne asigură implementarea celor mai ridicate standarde în administrație, economie și societate.
Deci aceasta înseamnă că și pentru antreprenori va fi mult mai ușor să interacționeze cu statul și de a beneficia de un sprijin mai mare de la acesta. În 2026, România va fi parte a OCDE, care înseamnă 90% dintre investițiile directe de la nivel mondial, 38 dintre cele mai bune economii din lume.
Sperăm să fim și noi acolo, iar asta va avea repercusiuni foarte mari asupra investițiilor, întreprinderilor mici și mijlocii, tinerilor antreprenori”, a anunțat Mircea Abrudean, secretar de stat în Guvernul României.
“Până la urmă, tinerețea nu este o virtute, ci diferența o face implicarea, în viața publică sau privată. Eu cred într-o colaborare strânsă între mediul public și cel privat, că trebuie să existe un dialog constant, real, între politic și economic”, consideră Sorin Moldovan, președintele Comisiei pentru IT&C a Camerei Deputaților.
Îndemn pentru tinerele antreprenoare
“Aici avem antreprenori, bărbați și femei, care fac performanță în județul nostru și la nivel național. Apreciez energia și profesionalismul de care dați dovadă pentru a aduce plusvaloare în antreprenoriat, care nu este un domeniu tocmai ușor. IMM înseamnă inima, musculatura și tot managementul care pune în funcțiune tot acest corp care se numește economia și dezvoltarea României.
Forța antreprenorială, politică, economică și socială stă și în femei. Țin să felicit toate femeile care au curajul să se implice în tot ceea ce înseamnă societatea românească”, a menționat Maria Forna, președintele Autorității Teritoriale și de Ordine Publică Cluj.
“O bună parte din echipele pe care care le coordonați colaborează cu Institutul Național de Statistică prin furnizarea de date necesare producerii de informații operative de calitate, pe care INS le produce și le diseminează în sectoarele public și privat. Factorii de decizie pot să folosească datele ca bază a strategiilor guvernului, politicilor publice.
Antreprenoriatul are un rol fundamental în multiple organizații, entități publice și private, în societatea cotidiană se remarcă prin identificarea de soluții inovative, prin eficiență și performanță”, a arătat Ioan Vîrva, vicepreședinte al INS.
Vedetele handbalului mondial, invitate de onoare
Printre vorbitorii din spațiul public și profesional s-au numărat și Alin Danci, șef Serviciu administrare patrimoniu – Consiliul Județean Cluj; Istvan Tasnadi, subprefect – Instituția Prefectului Cluj; Tudor Sălăgean, decan – Facultatea de Silvicultură și Cadastru Cluj; Claudiu Turcuș, decan – Facultatea de Teatru și Film Cluj; Cosmin Morărescu, vicepreședinte – Ordinul Arhitecților din Transilvania; Mihai Naș – Operations Manager Transylvania Angels Network; Endre Szocz, prim-vicepreședinte – Asociația Economiștilor Maghiari din România.
Din partea mediului de business au mai luat cuvântul Vlad Ciurcă, cofondator – Techsylvania, Codiax; Claudiu Abrudan, fondator – Cadran Technologies; Liviu Mihălcescu, director scouting – Sportback Group; Paul Bota, CEO – Pax Skytopo; Horia Nasra, Co-CEO – Red Hot Advertising; Alex Bugnar, Engineering Manager – SAGE; Alin Golban, administrator – Clujust; Ovidiu Baciu, CEO – Kazibo Music.
Amfitrion a fost Alexandru Curcă, managerul agenției Evident. O apariție inedită a constituit-o prezența, alături de președintele echipei de handbal masculin “U” Cluj, Liviu Hossu, a celebrelor sportive Carmen Amariei și Valentina Ardean Elisei, câștigătoare de titluri la nivel mondial și european. Întâlnirea de pe vârful dealului s-a prelungit până târziu în noapte, în decorul luminițelor care împânzesc orașul.
Young Entrepreneurs & Intrapreneurs – Networking este un eveniment organizat de agențiile Intelglobalis și Evident Events, care își propune să ofere noi oportunități și provocări. Întâlnirea a adus câțiva antreprenori și intraprenori din generația tânără, din mediul de business și din cel public pentru a iniția o punte de legătură între toți cei care vor asigura dezvoltarea societății în următorii ani.
Printre participanți s-au aflat persoane cu putere de decizie din mediul de business (manageri, antreprenori), dar și personalități din mediul juridic (avocați, notari, executori judecătorești), din administrația centrală, județeană și locală, medici, arhitecți, artiști, reprezentanți ai mediului academic din Cluj-Napoca, România și străinătate.