Monumentul istoric va fi integrat în circuitul turistic, devenind motor al dezvoltării economice a regiunii, conform Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV).
“După succesul restaurării conacului de la Posmuș, Consiliul Județean (CJ) Bistrița-Năsăud începe reabilitarea Castelului Teleki de la Comlod, un monument istoric din sec. XVIII.
Degradarea a fost stopată, în ultimii ani, prin lucrările de conservare realizate de către CJ. Castelul se află pe raza localității Milaș, a fost inclus pe lista monumentelor de interes național și este reprezentativ pentru arta barocă din Transilvania.
Timp de 200 de ani castelul a fost în posesia mai multor familii nobiliare din Transilvania, iar din 1950 a fost naționalizat, utilizat în condiții improprii, iar de peste 60 de ani este abandonat și așteaptă momentul în care să își recapete strălucirea de odinioară.
Cu o investiție de 10 milioane € acest castel va deveni din ruină o bijuterie, un muzeu ce va expune trecătorilor istoria deosebită a Transilvaniei. Va fi un nou loc deosebit pentru organizarea evenimentelor culturale din Bistrița-Năsăud și va fi contribui la dezvoltarea rapidă a activității economice și sociale din localitățile din imediata apropiere”, potrivit agenției clujene.
Se transformă în centru multifuncțional
“Restaurarea acestei clădiri emblematice nu este doar despre salvarea unui edificiu, ci despre redarea vieții unui simbol al comunității și reintegrarea sa în circuitul turistic.
Clădirea va deveni un centru cultural multifuncțional, cu spații expoziționale, săli pentru evenimente și o bibliotecă, și va atrage atât localnici, cât și vizitatori din toată țara. Pe lângă importanța sa culturală și istorică, proiectul are un impact direct asupra dezvoltării economice a zonei.
Odată introdus în circuitul turistic, castelul va aduce un flux nou de turiști în localitate și va crea oportunități de afaceri, precum vânzarea produselor artizanale. Iar pentru localnicii din Milaș, se vor crea locuri de muncă atât pe perioada lucrărilor, cât și după finalizarea proiectului, un motiv în plus de a rămâne și de a contribui la dezvoltarea comunității”.
90.000 de turiști în județ
“Castelul Teleki nu este doar un obiectiv turistic, ci o poartă către istoria și identitatea acestei regiuni. Acest proiect nu doar că va revitaliza o clădire istorică, dar va contribui la creșterea calității vieții locuitorilor și la dezvoltarea durabilă a județului.
În prezent, Bistrița-Năsăud atrage peste 90.000 de turiști anual, iar Comlod, odată integrat în acest circuit, va deveni o destinație de neratat pentru cei interesați de patrimoniul cultural al Transilvaniei, dar și un motor pentru dezvoltarea economică a regiunii.
Restaurarea de la Comlod se alătură altor castele Teleki reabilitate din Regiunea Nord-Vest, cum sunt cele din Pribilești, Coltău (județul Maramureș) și Posmuș (Bistrița-Năsăud). Această efort colectiv contribuie la readucerea la viață a istoriei regiunii, iar turiștii se pot bucura de o poveste mai complexă și completă despre influența și moștenirea familiei Teleki”, conform ADRNV.
Noul proiect este finanțat prin prioritatea „O regiune atractivă” din cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027 și corespunde obiectivului de politică 5 „O Europă mai aproape de cetățeni”.
Trebuia restaurat acum opt ani
“Construit în 1756 în stil baroc, Castelul Teleki din Comlod este un adevărat giuvaer al Ardealului, cu sculpturi realizate de faimosul Anton Schuchbauer, unul dintre cei mai importanți artiști din Transilvania la acea vreme. Detaliile barocului includ bolți interioare și arce în leagăn, cu fațada principală ce se mândrește cu două ferestre.
Portalul din piatră sculptată cu motive baroce și cochilia de scoică adaugă un farmec aparte. Este un proiect foarte costisitor, starea clădirii fiind de precolaps, însă a fost realizat de profesioniști de renume din Cluj, așa ca avem speranțe că va fi ceva deosebit. Ideală ar fi fost o intervenție în 2015 măcar, când castelul mai avea acoperișul și bolțile intacte.
Totuși, mai bine mai târziu decât niciodată. Așa cum se vede la Posmuș, odată reabilitate, castelele fostei aristocrații transilvănene pot schimba ecuația turismului într-un județ. În Mureș, Cluj și Secuime oferta e mult mai bogată ca în Bistrița-Năsăud, cu consecințele faste cunoscute”, potrivit Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud (CMBN).
Au mai rămas doar zidurile
“Palatul de la Comlod este construit în 1756, după cum atestă inscripția de pe fațada clădirii, de către Istvan Wesselenyi de Hadad (Hodod – unde se află o altă reședință a familiei). În sec. XIX ajunge în posesia familiei Teleki. În 1951, clădirea este naționalizată.
Palatul era înconjurat de o grădină frumos amenajată, cu numeroase alei străjuite de carpeni, din care nu a mai rămas aproape nimic. Importanța, în trecut, a grădinii, ca element privilegiat al ansamblului, este pusă în evidență de tratarea fațadei dinspre grădină ca fațadă principală a palatului.
În 2008 a intrat în posesia CJ Bistrița-Năsăud, fără bani pentru reabilitare. În 2015, autoritățile au scos la vânzare castelul, la 110.000 €, dar fără succes. În 2017 plenul CJ a aprobat înscrierea imobilului în domeniul public al județului Bistrița-Năsăud.
De facto, e vorba doar de niște ziduri ce au mai rămas în picioare, întreaga construcție din sec. XVIII fiind căzută în fostele pivnițe. Satul Comlod este in accentual declin demografic, însă are multe case de patrimoniu care, odată revitalizate, se pot lega de dinamica turistică pe care o va aduce castelul reabilitat”, a rezumat CMBN.