Spitalul, o investiție de 135 de milioane de euro din PNRR, își va putea primi pacienții în toamna anului 2026 – primăvara anului 2027.
Locul unei foste garnizoane militare de pe strada Vlădeasa din Oradea va fi ocupat de un spital modern, dotat la cel mai înalt nivel al secolului 21.
Primarul Oradiei, Florin Birta, alături de Ilie Bolojan – președintele CJ Bihor și de Gheorghe Carp – managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, a făcut o trecere în revistă a istoricului Spitalul de Boli Infecțioase și de Pneumoftiziologie din Oradea, de la idee până la stadiul actual de începere a construcției.
Primarul Oradiei, împreună cu Ilie Bolojan și cu Gheorghe Carp, anunțau atunci intenția de a construi în Oradea un spital de Boli și Infecțioase și Pneumoftiziologie de la zero. Primul spital construit de la zero după Revoluție în Oradea și în județul Bihor.
Au demarat procedurile pentru obținerea finanțărilor și pentru finalizarea proiectului, de care s-a ocupat Gheorghe Carp. Terenul necesar construcției a fost obținut cu ajutorul lui Ilie Bolojan, care a facilitate transferul terenului de la CJ Bihor către Primăria Oradea.
„Trebuie să subliniez încă o dată ce înseamnă această bună colaborare între instituțiile din Oradea și județul Bihor, nu doar pe sănătate ci pe toate domeniile pe care am reușit să implementăm anumite proiecte și mulțumesc domnului Bolojan și Consiliu Județean Bihor pentru toată susținerea”, a afirmat Florin Birta.
Finanțat prin PNRR
A urmat faza de obținerea a finanțării prin PNRR: 135 de milioane de euro asigurate pentru construcția acestui spital, din care 5% contribuția municipiului Oradea, care înseamnă undeva la 6,57 milioane de euro.
„Între timp s-a demarat procedura de licitație, și în 8 martie anul acesta am semnat contractul de proiectare și execuție cu o asociere de firme condusă de către Construcții Erbașu, cărora le mulțumesc pentru că, în această perioadă, de când s-a semnat contractul până în prezent, s-au ocupat de partea de proiectare și suntem azi în posibilitatea de a porni efectiv lucrările”, a precizat primarul Oradiei.
Din cele 135 de milioane de euro, cât costă în total spitalul, valoarea contractului de construcție este de circa 73 de milioane de euro fără TVA. Diferența de bani va acoperi partea de dotări a spitalului, pentru care urmează să se organizeze altă licitație.
„Termenul de execuție al acestei lucrări este de 30 de luni, deci estimăm că undeva finalul anului 2026, începutul anului 2027, spitalul va fi funcțional și atunci toate unitățile spitalicești din Oradea vor beneficia de condiții așa cum trebuie să arate un spital în secolul 21”, a adăugat primarul.
Saloane cu unul și două paturi
Detaliile tehnice ale proiectului au fost prezentate de Ionuț Pop, managerul de proiect și de către Cristina Cuceu – proiectantul spitalului.
„În următoarele zile demarăm lucrările de săpături generale pentru etapa de infrastructură, urmată de turnarea radierului și tot ce înseamnă elevație până la cota zero și bineînțeles mai departe. Suprafața pe care ne aflăm este în amplasament de aproximativ 25.000m² din care spitalul va ocupa aproximativ 10.000m². În jurul spitalului vor fi a atât parcări la sol, cât și parcări subterane. Vom avea un total de 170 de locuri de parcare la sol și subteran și 136 de locuri pentru biciclete”, a informat Ionuț Pop.
Ansamblul spitalului este compus din patru corpuri de clădire conectate la nivelul inferior, astfel încât să permită o flexibilitate pentru viitoare adaptări.
Având în vedere că acest spital a pornit de la o adevărată necesitate în perioada de pandemie, este gândit ca și zone de circulație care pot să funcționeze atât individual și cât și interconectate. Spitalul va avea o zonă de spitalizare continuă, spitalizare de zi, dispensar TBC, tratament și diagnosticare în ambulatoriu, zonă de diagnosticare și imagistică și o zonă care va funcționa pentru zona de învățământ, care va dispune de sală de conferințe, camere pentru rezidenți.
„Spitalul va fi o clădire de aproximativ 50.000 m², una dintre cele mai importante clădiri în domeniul medical din România, care efectiv se execută. Realmente este al treilea spital din România care începe execuția prin PNRR. Va avea 299 de paturi, cu posibilitate de extindere la 326, în situația în care o nouă pandemie va apărea. Aici avem saloane doar de două paturi și un de pat”, a declarat Cristina Cuceu.