În urmă cu o lună, pe malul stâng al râului Mureș, sub lumina soarelui de amiază a lui Cuptor, fondatorii primului spital de oncologie din județ construit ca un proiect social, pe o fundație socială, îl inaugurau în prezența a câtorva sute de oaspeți.
Spitalul Oncologic MEDEX, un proiect dezvoltat prin Fundația pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureș, a fost edificat cu misiunea de a oferi îngrijire medicală cu empatie și dedicare.
Oamenii de afaceri Remus Bența, Daniel Pițurlea și Remus Aurel Bența, membri fondatori ai Fundației pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureș, ne-au oferit perspectiva frumoasă a ceea ce i-a motivat în acest demers umanitar: să ofere respect, demnitate și speranță de viață pacienților care se confruntă cu acest diagnostic devastator, cancerul.
Vă invităm să parcurgem povestea ce și-a scris începuturile de acum mai bine de 7 ani.
Sub un soare puternic, expresie a energiei vieții, și sub protecția milenară a râului Mureș, aflat în imediata apropiere a edificiului medical, membrii fondatori ai Fundației pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureș, organizația non-profit care și-a asumat rolul nobil și filantropic de a pune bazele celei mai mari investiții private din sănătatea mureșeană, în domeniul complex al oncologiei, au dat startul funcționării noului Spital Oncologic MEDEX în 12 iulie.
Spitalul Oncologic MEDEX este rezultatul unei îndelungate perioade de naștere, de la ideea mai multor binefăcători, îmbrățișată și dezvoltată de Fundația pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureș, și până la întocmirea proiectului, planificarea investiției și construcția propriu-zisă. S-au scurs astfel șapte ani, dintre care aproape doi ani dedicați edificării – din martie 2022 până în decembrie 2023, până ce în miez de luna lui Cuptor, Spitalul a fost inaugurat, după o investiție în valoare de 33 de milioane de euro.
Proiectul a fost susținut și de Guvernul României, prin Hotărârea de Guvern 807 din 2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie. Valoarea ajutorului de stat se cifrează la 6,4 milioane de euro.
Nu a fost însă singurul sprijin acordat realizării proiectului. Spitalul Oncologic MEDEX a fost sprijinit, în aceeași măsură, de donatori, de Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea și de Asociația pentru Suport și Inițiativă (ASI) România.
“Acest proiect este unic. Membrii fondatori au pus laolaltă resursele necesare dezvoltării unui model de business social menit să răspundă unei nevoi imediate a comunității. Este o investiție considerabilă de timp, resurse umane și resurse financiare, însă nimic nu e prea mult când vine vorba de aproapele tău. Ne dorim din toată inima ca inițiativa noastră să inspire și pe alții și, de ce nu, să putem replica acest model de oricâte ori va fi nevoie”, a subliniat Remus Aurel Bența, membru fondator al Fundației pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureș și CEO al Grupului de firme DAW Bența.
Un vis a devenit realitate
Pentru membrii fondatori, parte ai Fundației pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureș, prin inaugurarea Spitalului Oncologic MEDEX un vis a devenit realitate.
“Obiectivul și scopul membrilor fondatori ai fundației non-profit de a intra în acest proiect nu a fost de a urmări un beneficiu și un profit de recuperare a investiției, ci de a oferi o soluție acelor pacienți cu nevoi complexe și, dacă vom găsi formele legale și corecte de a putea acorda sprijin integral pacienților, cred că obiectivul acestei inițiative a membrilor fondatori va fi complet”, a expus omul de afaceri Remus Aurel Bența esența din spatele acestui proiect de sănătate unic în spațiul mureșean și național.
“În momentul în care am înființat Fundația pentru Spitalul Oncologic aveam două obiective: unu, clădirea să corespundă la cele mai înalte standarde și să fie, totodată, echipată cu ultimele tehnologii din domeniu. Ceea ce am reușit. Al doilea obiectiv este ca spitalul și personalul medical să dea speranță de viață, astfel încât să funcționeze diferit de ceea ce se întâmplă în secțiile de oncologie existente. Viață avem de la Dumnezeu fiecare, dar noi, ca oameni, trebuie să milităm pentru ca acei suferinzi care primesc acest diagnostic să nu se simtă marginalizați, ci să aibă speranță de viață, că pot să fie vindecați, iar, chiar dacă nu pot fi vindecați, să știe că au fost tratați cu cele mai înalte tehnologii în privința acestui diagnostic și să știe că și-au încheiat viața cu demnitate”, a arătat seniorul Remus Bența, președintele Fundației pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureș și om de afaceri binecunoscut.
Daniel Pițurlea, membru fondator al Fundației pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureș, CEO și proprietar al grupului de firme Concelex, a expus, în același timp, ce a presupus transformarea unui vis în realitate.
“Am avut un optimism moderat, în sensul că am gândit împreună cu membrii fundației o dezvoltare step by step. Primul pas a fost ideea de a face acest spital care să ofere celor care primesc acest diagnostic înfiorător liniștea necesară în perioada tratamentului, cu speranța că vor primi sprijin până la capăt și că pot să găsească vindecare. Odată ce am luat decizia aceasta, am mers mai departe, am elaborat un studiu despre ce ar însemna realizarea acestui spital. După care, pas cu pas, am elaborat documentațiile și am obținut aprobările – PUZ, certificat de urbanism, autorizația de construire. Apoi a apărut oportunitatea de a accesa schema de ajutor de stat și am avut șansa să se aprobe. Toată investiția, cu TVA cu tot, a fost aproape 40 milioane de euro. Aveam și noi resurse, dar nu acopereau întreaga investiție și am decis să obținem un credit bancar. Am depus solicitarea la două bănci, una privată și una de stat, și am primit finanțare de la ambele bănci, a trebuit să alegem noi cu care dintre ele să lucrăm (n.a. CEC Bank)”, a povestit Daniel Pițurlea.
Omul de afaceri a mărturisit, la finalul intervenției sale, că: “Ne bucurăm de această reușită, sperăm să fim un exemplu pentru alți oameni de afaceri care să aibă puterea să decidă să se implice, e nevoie în sănătate de multă compasiune, e nevoie ca oamenii să fie încurajați și cred că se poate face sănătate fără obținerea de profit și aceasta este cheia prin care să se practice o sănătate de calitate”.
Toate lucrurile au început. Începutul acestui drum care a dus la realizarea Spitalului Oncologic MEDEX din Târgu Mureș este domnul Remus Bența, inițiatorul acestui proiect, președintele fundației și principalul coagulant al voinței fondatorilor.
Servicii DE TOP ÎN CONTRACT CU CAS
Desfășurat pe 5 niveluri operaționale, pe o suprafață totală de 10.700 mp, Spitalul Oncologic MEDEX este o unitate medicală care vine pe o nișă care permite un spațiu de dezvoltare foarte mare.
“Tehnic, spitalul a fost finalizat, echipamentele sunt autorizate, saloanele sunt dotate, personalul este pregătit și efectuează ultimele traininguri specifice aparatelor noastre de ultimă generație. Marea majoritate a serviciilor medicale au fost contractate deja cu Casa Națională de Asigurări, mă refer aici la cea mai mare parte a specialităților din Ambulatoriu și toate serviciile de imagistică pentru diagnostic și tratament oncologic. Nu în ultimul rând, până la sfârșitul lunii august, vom finaliza și contractarea pentru cele două tipuri de spitalizări, de zi și continuă”, a subliniat Remus Aurel Bența.
Prima structură din cadrul spitalului funcțională este Ambulatoriul integrat și partea de ecografie din Laboratorul de Imagistică, care au fost contractate ca servicii medicale, cu Casa de Asigurări de Sănătate.
Spitalul Oncologic MEDEX este conceput ca un centru de prevenție, diagnostic și tratament oncologic. Clădirea spitalului asigură desfășurarea activităților medicale pe zone bine individualizate și are următoarea structură: ambulatoriul integrat pentru 18 specialități medicale, compartimente de explorări funcționale, laborator de analize medicale, laborator de radiologie și imagistică medicală, laborator de medicină nucleară pentru PET-CT, secția de spitalizare de zi cu un număr de 76 de paturi, secția de spitalizare continuă cu un număr de 39 de paturi, laboratorul de radioterapie, care este configurat cu două buncăre pentru tratamente de radioterapie externă și un buncăr pentru brahiterapie.
Structura spitalului mai include un compartiment pentru îngrijiri la domiciliu, farmacia cu circuit închis în care se prepară chimioterapia pentru tratamentele oncologice și unitatea de transfuzie sanguină.
Spitalul Oncologic MEDEX Târgu Mureș, un exemplu de compasiune, dedicație și angajament
Sute de oaspeți punctuali au aplaudat cel mai mare proiect dedicat sănătății, realizat ca o investiție privată, din județul Mureș – Spitalul Oncologic MEDEX, ridicat la confluența municipiului Târgu Mureș cu comuna Sângeorgiu de Mureș, pe malul stâng al râului Mureș. Inaugurat în 12 iulie, sub motto-ul „Vindecarea începe acolo unde îngrijirea întâlnește compasiunea”, Spitalul Oncologic MEDEX a fost gândit ca un edificiu nobil și umanitar al sănătății unde sunt valorizate, deopotrivă și pe același nivel, trupul, spiritul și sufletul unui pacient aflat în fața unui diagnostic devastator, cel de cancer. Proiect dezvoltat de Fundația pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureș și prin MEDEX Vital SRL, ca vehicul pentru implementarea proiectului, echipa spitalului și-a stabilit, ca misiune, să ofere îngrijire medicală cu empatie și dedicare.
Ceremonia festivă de inaugurare a fost găzduită de Remus Aurel Bența, membru fondator al Fundației pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureș și CEO al Grupului de firme DAW Bența, care le-a dezvăluit sutelor de invitați resorturile din spatele investiției.
”Într-o lume în care sănătatea este o prioritate, iar diagnosticul de cancer aduce schimbări profunde în comunitatea noastră, lupta împotriva acestei afecțiuni devine tot mai importantă. Din această nevoie și din cea a comunității s-a născut inițiativa de a construi acest spital. Fundația non-profit pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureș este rezultatul unei viziuni îndrăznețe și al unui efort comun remarcabil, din dorința de a dărui necondiționat și de a realiza ceva semnificativ pentru comunitate. Spitalul Oncologic MEDEX este conceput ca un centru de prevenție, diagnostic și tratament oncologic. MEDEX nu este un competitor pentru unitățile medicale existente, ci ne dorim să fim o infrastructură de suport și un partener de încredere pentru dumneavoastră, dragi medici, în vederea prevenirii și vindecării a cât mai multor oameni”, a explicat, cu eleganță și empatie, Remus Bența.
Acest proiect cu o valoare socială inestimabilă nu ar fi fost realizabil fără implicarea și dedicarea lui Remus Bența, “sufletul și motorul” Spitalului Oncologic MEDEX, președintele Fundației pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureș.
Om de afaceri, cu o viață dedicată verbului a construi, Remus Bența ne-a povestit cum s-a născut ideea Spitalului Oncologic MEDEX, “darul lui Dumnezeu pentru oameni”, după cum minunat l-a denumit.
”În urmă cu șapte ani, un grup format din membrii Asociației pentru Suport și Inițiativă, medici, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea a avut inițiativa de a construi un spital modern, dotat cu echipamente medicale pentru tratarea bolilor oncologice. Spitalul Oncologic MEDEX a devenit realitate prin susținerea Fundației pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureș, a Asociației pentru Suport și Inițiativă, a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, a Guvernului României, a donatorilor și a instituțiilor și autorităților publice”, a rememorat Remus Bența.
Spitalul Oncologic MEDEX își dorește să răspundă la întrebările cu care se confruntă adesea cei diagnosticați cu boli oncologice, a mai completat Domnia Sa. Prima întrebare identificată de către președintele fundației este: „Cât mai am de trăit?”. “Sigur, toți avem viață de la Cel ce are viață în El Însuși, adică de la Dumnezeu. Totuși, Dumnezeu lucrează prin oameni, iar cei care își desfășoară activitatea în acest spital trebuie să le dea pacienților speranță, folosind echipamente de înaltă performanță, precum și cele mai noi tratamente descoperite științific pentru tratarea bolilor oncologice”, a spus Remus Bența.
„Am suficiente resurse economice pentru a fi tratat corespunzător la MEDEX?”, a fost cea de-a doua interogație formulată de către omul de afaceri.
“Spitalul, prin administrație, se îngrijește de obținerea acestor resurse de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, societăți de asigurări, donații sau orice alte forme legale, procedând în așa fel încât oricine să poată fi tratat”, a lămurit acesta.
La cea de-a treia întrebare, purtătoare a tuturor neliniștilor pe care le încearcă și le trăiește un pacient diagnosticat cu cancer: „Cu ce anume am greșit de mi s-a întâmplat tocmai mie?”, Remus Bența a dat asigurări că: “În cadrul spitalului, fiecare pacient are posibilitatea să primească consiliere spirituală, indiferent de religie sau confesiune. Această consiliere se va face prin personalul spitalului care va intra în contact direct cu pacientul. Nu în ultimul rând, pacienții vor beneficia și de consiliere cu privire la stilul de viață sănătos, având în vedere că la nivel național avem centre de medicină preventivă cu care suntem în contact direct”.
Distinsul om de afaceri a anunțat, de asemenea, afilierea Spitalului Oncologic MEDEX Universității Loma Linda din California, în urma perfectării unui protocol de colaborare, care să permită transferul de experiență și expertiză al universității americane în activitatea unității medicale mureșene.
”Fundația non-profit din spatele Spitalului Oncologic din Târgu Mureș a fost creată cu scopul de a oferi pacienților oncologici acces la cele mai bune tratamente și tehnologii disponibile. Motivația fundației este de a îmbunătăți calitatea vieții și de a spori șansele de vindecare pentru pacienți, prin utilizarea echipamentelor de ultimă generație și prin implementarea celor mai noi descoperiri științifice în domeniul medical. Fundația își propune să creeze un mediu de îngrijire holistic, unde pacienții beneficiază nu doar de tratament medical de înaltă performanță, ci și de suport psihologic și spiritual, contribuind, astfel, la o abordare integrată a sănătății. Devotamentul față de comunitate și dorința de a face o diferență semnificativă în viețile celor afectați de cancer sunt forțele motrice care stau la baza activității fundației”, a fost mesajul, în discursul rostit, în cadrul ceremoniei de inaugurare, de către omul de afaceri Daniel Pițurlea, membru fondator al Fundației pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureș.
Parteneri de nădejde
Spitalul Oncologic MEDEX a avut încă din faza de proiect parteneri de nădejde. Investiția a fost parțial finanțată de CEC Bank, una dintre cele două instituții bancare care au răspuns solicitării membrilor fondatori ai Fundației pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureș de acordare a unui credit.
”Doresc cu această ocazie să felicit familile Bența și Pițurlea în primul rând, pentru că au reușit, pe lângă faptul că sunt oameni de afaceri de succes în România, să facă acest proiect, pe o fundație non-profit, astfel încât să întoarcă societății și colectivității locale un beneficiu, așa cum l-au înțeles ei. Îi felicit încă o dată, îi asigur de contribuția noastră în continuare și de sprijinirea proiectelor și vă încurajez pe această cale să mai faceți astfel de proiecte!”, a spus Bogdan Neacșu, președintele CEC Bank, la ceremonia de inaugurare.
Totodată, Spitalul Oncologic MEDEX este afiliat Loma Linda University, după cum aminteam deja, universitate creată de Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea.
”Universitatea Loma Linda este privilegiată să aibă o colaborare cu multe unități din lume. Avem opt școli specializate în toate domeniile de sănătate, șase spitale, cu peste o mie de medici. Dar aseară, când eram aici, în clădirea aceasta, și am văzut modul în care a fost creată, pe unde merg pacienții, calea pe care o urmează și echipamentul modern, cred că locul acesta va fi unul de top în tratarea cancerului. Cancerul e un diagnostic de speriat, aduce teamă atât individului, cât și familiei, incertitudine și este nevoie de profesionalism în tratament și aparatură pentru a ajunge la un tratament bun. Ne dorim ca locul acesta să asigure aceste lucruri”, a remarcat Richard Hart, președintele Loma Linda University.
O investiție apreciată
Investiția în cea mai mare și importantă unitate medicală privată din județul Mureș a primit aprecieri de la vârful instituțiilor publice din România.
“Salut eforturile depuse de toți cei implicați în acest proiect dedicat comunității din regiune. Pacienții oncologici din Târgu Mureș și din regiune au acum la dispoziție un spital specializat care dispune de toate circuitele medicale, curate, dotate, reorganizate la nevoile pacientului cu afecțiuni oncologice, iar cadrele medicale au un loc de muncă care le dă posibilitatea să-și exercite profesia așa cum își doresc. Proiectele de acest gen de succes derulate în ultimii ani contribuie la promovarea unei dezvoltări sustenabile a comunităților și a societății în general”, a subliniat prof. univ. dr. Carmen Orban, consilier de stat la Cancelaria primului-ministru, care a transmis un mesaj din partea premierului României, Marcel Ciolacu.
“Efortul pe care l-ați depus este unul absolut remarcabil. Mi se pare că trăiesc un vis frumos, pentru că noi încercăm să implementăm Planul Național de Combatere și Prevenire al Cancerului și facem toate eforturile pentru ca acest Plan să devină real. Grija față de pacienți a ajuns la un standard din punct de vedere profesional pe care altădată doar ni l-am imaginat și acum este unul real”, a arătat Valeria Herdea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
“Aș vrea, în primul rând, să vă felicit. Am venit de mai multe ori să văd cum crește spitalul și acum, văzând filmul, mi-am adus aminte de ceea ce era acum un an și ceva aici. Era o construcție în mijlocul acestui spațiu care creștea rapid. L-am văzut când a fost practic încheiată construcția, dar nu erau încă instalate echipamentele și, în sfârșit, acum poate să fie operaționalizat. Felicitări tuturor care au contribuit, celor care au avut ideea, fundației, constructorilor, donatorilor”, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, care a apreciat că Spitalul Oncologic MEDEX reprezintă un exemplu de bună practică în România, deoarece integrează toate serviciile de care au nevoie pacienții oncologici fără să mai fie obligați să se deplaseze în alte clinici sau, mai inuman, în alte județe pentru investigațiile complementare.
”Această inițiativă de a crea de la zero un centru oncologic atât de cuprinzător este unică în domeniul serviciilor medicale, cred că atât la nivel local, cât și pe plan național. Aici, pe lângă îngrijirea pacienților, se va acorda atenție și prevenției, respectiv îngrijirii psihologice și spirituale”, a arătat Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș.
”Cred că astăzi, prin această investiție de peste 30 de milioane de euro arătăm că merită investiția în județul Mureș. Merită investiția în servicii medicale și merită investiția în oportunități. Cred că această investiție, nișată, va face istorie în ceea ce privește actul de a investi”, crede Ciprian Dobre, prefectul județului Mureș.
“Sunt oameni care abia se pot susține în viață, sunt oameni care pot să ajute și pe alții și sunt oameni care ajută comunități întregi și între aceștia se înrolează și familia Bența care a făcut multe lucruri benefice comunității și oferă o șansă în plus pentru toți cei care au nevoie de tratament, au nevoie de atenție medicală și au nevoie de credință să vină în acest loc și să găsească sănătatea, să găsească speranța de a fi vindecați de această boală a secolului 21 care nu cruță pe nimeni”, a apreciat Soós Zoltán, primarul Municipiului Târgu Mureș.
”Am visul pentru cei care vor lucra aici să le transfer motto-ul pe care și l-a însușit Universitatea: ”E pluribus unum! – Dintre multe, una!”. Dintre multe spitale, unul! Și această unicitate să vină din modul în care vor trata pacienții, cu empatia pe care trebuie să o găsească de fiecare dată. (…) Cele mai mișcătoare și tulburătoare locuri sunt bisericile și spitalele. Ambele sunt locul în care Dumnezeu se întâlnește cu Omul. Doar așa vindecarea este completă și de aceea îmi doresc ca acest loc să fie un loc de acest fel”, a transmis prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade”, care și-a centrat discursul pe parafrazarea mesajului lui Martin Luther King Junior: ”I have a dream!” (”Am un vis!”).
Spitalul Oncologic MEDEX, cea mai performantă unitate de tratament a cancerului din România
“În premieră pentru județul Mureș, Spitalul Oncologic MEDEX oferă o abordare integrată a pacientului diagnosticat cu cancer, posibilă prin cele 18 specialități medicale și chirurgicale pe care le cuprinde ambulatoriul spitalului, laboratoarele de radiologie și imagistică, de analize medicale și de medicină nucleară, inclusiv, ca o noutate absolută, cu primul PET-CT din județ, secția de oncologie medicală și hematologie: spitalizare de zi cu 76 paturi și spitalizare continuă cu 39 paturi.
Spitalul Oncologic MEDEX este conceput ca un centru de diagnostic de maximă exigență, care va concentra sub același acoperiș un pachet complet de proceduri pentru investigații și tratamente oncologice. Această unitate va oferi servicii integrate de medicină preventivă și curativă, alături de consiliere psihologică și spirituală, fără discriminare în funcție de statut social, etnie sau religie”, a spus Mirela Cîmpian, director general, Spitalul Oncologic MEDEX.
Structura Spitalului Oncologic MEDEX cuprinde:
PLATFORMA DE DIAGNOSTICARE
- Ambulatoriu integrat, cu multiple specialități medicale și chirurgicale, după cum urmează: cardiologie, ginecologie, chirurgie orală și maxilo-facială, hematologie, neurologie, chirurgie generală, psihiatrie, chirurgie toracică, oncologie, dermatologie, ORL, diabet și nutriție, pneumologie, endocrinologie, radioterapie, gastroenterologie, urologie, alergologie
- Laborator de radiologie imagistică
- Laborator de analize medicale
- Laborator de medicină nucleară – PET-CT, cu investigații de înaltă performanță folosind cea mai bună tehnologie în imagistică și medicină nucleară – tomografie cu emisie de pozitroni combinată cu tomografie computerizată
STRUCTURA PLATFORMEI DE TRATAMENT
- Secție de oncologie medicală și hematologie: spitalizare de zi cu 76 paturi; spitalizare continuă cu 39 paturi.
- Platforma de radioterapie va fi una dintre cele mai eficiente, moderne și complete din România
Echipamentele ultraperformante și tipuri de investigații:
REZONANȚĂ MAGNETICĂ (RMN)
Imagistica prin Rezonanță Magnetică (RMN), este o tehnologie avansată utilizată în diagnosticul medical. Aparatul RMN folosește un câmp magnetic puternic și unde radio pentru a crea imagini detaliate ale structurii interne a corpului. Această metodă non-invazivă permite medicilor să vizualizeze organele, țesuturile și sistemele corpului fără utilizarea radiațiilor ionizante, cum ar fi razele X.
La Spitalul Oncologic MEDEX, aparatul RMN este esențial în diagnosticul și monitorizarea diferitelor tipuri de cancer. El ajută la detectarea tumorilor, la evalurarea extinderii acestora și la planificarea tratamentelor. De asemenea, RMN este folosit pentru a monitoriza răspunsul pacienților la tratamente oncologice, asigurând astfel o îngrijire personalizată și eficientă. Datorită clarității și preciziei imaginilor obținute, medicii pot lua decizii informate și pot oferi pacienților cele mai bune opțiuni de tratament.
RADIOGRAFIE (RX)
Radiografia (RX) utilizează raze X pentru a crea imagini ale structurilor interne ale corpului, cum ar fi oasele și organele. La Spitalul Oncologic MEDEX, RX este esențială în detectarea și monitorizarea tumorilor, evaluarea sănătății osoase și identificarea problemelor pulmonare. Această metodă rapidă și eficientă oferă imagini clare, ajutând medicii să stabilească diagnostice precise și să planifice tratamentele adecvate pentru pacienți.
MAMOGRAFIE
Mamografia utilizează raze X pentru a crea imagini detaliate ale țesutului mamar. La Spitalul Oncologic MEDEX, mamografia este esențială în detectarea și monitorizarea cancerului de sân, evaluarea modificărilor țesutului mamar și planificarea tratamentelor. Această metodă eficientă și precisă ajută medicii să stabilească diagnostice corecte și să ofere îngrijire personalizată și adecvată pacienților.
ACCELERATOR HALCYON
Acceleratorul Halcyon reprezintă o inovație semnificativă în tratamentul cancerului, fiind proiectat să ofere tehnologii avansate pentru radioterapie.
Tehnologia sa include un sistem de imagistică integrată care permite o vizualizare precisă a țintei și o adaptare în timp real a tratamentului în funcție de modificările anatomice ale pacientului. Astfel, Halcyon optimizează procesul de tratament, reducând timpul de administrare și îmbunătățind confortul pacientului.
Prin aceste capacități inovatoare, acceleratorul Halcyon joacă un rol esențial în lupta împotriva cancerului, facilitând tratamente personalizate și eficiente, care să ofere o șansă sporită de vindecare sau de îmbunătățire a calității vieții pacienților. Este o manifestare a progresului tehnologic în oncologie, aducând speranță și rezultate mai bune în bătălia continuă împotriva acestei maladii complexe.
COMPUTER TOMOGRAF
Computerul tomograf pentru simulare (CT) este o tehnologie de vârf folosită în planificarea tratamentelor oncologic. Acest aparat creează imagini detaliate ale corpului, permițând medicilor să determine cu exactitate localizarea și dimensiunea tumorilor. La Spitalul Oncologic MEDEX, CT-ul pentru simulare este crucial pentru personalizarea și optimizarea radioterapiei, asigurând tratamente rapide și eficiente.
Sistemul avansat de imagistică al CT-ului permite vizualizarea în timp real a tumorilor și a structurilor înconjurătoare, garantând o planificare precisă pentru fiecare ședință de tratament. Această tehnologie reduce timpul de pregătire și oferă pacienților o experiență confortabilă, contribuind la creșterea ratei de succes a tratamentelor. Utilizarea computerului tomograf pentru simulare la Spitalul Oncologic MEDEX subliniază angajamentul de a oferi îngrijire oncologică de cea mai înaltă calitate.
PET-CT (Positron Emission Tomograf-Computer Tomograf)
Tomografia cu emisie de pozitroni este o tehnică imagistică avansată utilizată pentru vizualizarea și diagnosticarea proceselor patologice, în special în oncologie. Aceasta utilizează radiofarmaceutice cu timp de înjumătățire scurt, emițători de pozitroni, pentru a obține imagini detaliate.
DESPRE PET-CT
BENEFICII PET-CT
PET-CT combină avantajele imagisticii metabolice și anatomice într-o singură examinare. Acest echipament hibrid permite localizarea precisă a proceselor patologice, fiind esențial în diagnosticarea și monitorizarea cancerului.
RADIOFARMACEUTICE UTILIZATE
Principalul radiofarmaceutic utilizat esre 18F-FDG (fluorodeoxiglucoza), ideal pentru detectarea celulelor neoplazice care consumă glucoză în cantități mari. Aceasta permite evaluarea eficientă a diferitelor tipuri de cancer, inclusiv limfoame, cancer de sân, pulmonar, colorectal și multe altele.
SIGURANȚA PROCEDURII
PET-CT este considerată o investigație sigură, cu doze de iradiere reduse și riscuri minore. Echipamentele moderne contribuie la diminuarea semnificativă a expunerii la radiații, asigurând informații vitale pentru managementul terapeutic.
În concluzie, PET-CT reprezintă o componentă esențială în diagnosticul și tratamentul cancerului, oferind informații esențiale pentru o gestionare eficientă a bolii. Consultația medicală este esențială pentru determinarea indicației corecte pentru acest tip de investigație.
Echipa Spitalului MEDEX a prezentat toate aceste facilități sutelor de vizitatori care au beneficiat de tururi ghidate în cadrul evenimentului „Porți deschise”, organizat la două zile după inaugurare, o altă premieră în județul Mureș.
Ligia VORO / Foto: Atti MĂSLINE, Spitalul Oncologic MEDEX
Cover story-ul ediției tipărite cu nr. 131 a revistei Transilvania Business (22 august – 19 septembrie 2024)