Tehno Proenergy, o companie înființată de Horea Corpodean de la EPMC și Eugen Mitea (Tehnolemn Sibiu), a intrat în programul dezvoltat de Restart Energy cu un proiect fotovoltaic în comuna Sona, judeţul Alba, în valoare de aproximativ 900.000 de euro. Grupul Restart Energy dezvoltă proiecte fotovoltaice de peste 1.000 MWp.
Compania beneficiară, specializată în producția şi furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, va amortiza investiția în aproximativ cinci ani.
Restart Energy, cea care a derulat proiectul de eficientizare energetică, a fost alături de beneficiar atât pentru consultanță și proiectare, cât și pentru până la implementare.
Într-un comunicat al Restart Energy, proiectul este format din 1.818 panouri fotovoltaice. Acestea au fost amplasate pe acoperișul unei clădiri ce aparține Tehno Proenergy. Proiectul a prevăzut producerea de energie fotovoltaică pe o suprafață de 10.000 mp, cu o capacitate anuală de 1.287 MWh.
Energie la Sona
Armand Domuţa, CEO Restart Energy a vorbit despre flexibilitatea pieței din România.
„Suntem aici pentru a ne susţine partenerii în procesul de tranziţie energetică, pentru a deveni sustenabili folosind energie verde produsă local şi profitabili prin optimizarea costurilor cu energia. Este responsabilitatea noastră să cunoaștem în detaliu problemele cu care se confruntă aceştia şi să le oferim cele mai bune soluţii. De asemenea, înţelegem, poate mai mult decât companiile multinaţionale, nevoia de flexibilitate specifică pieţei româneşti şi încercăm să minimizăm timpul pierdut cu birocraţia specifică”, spune Armand Domuţa, CEO & Founder Restart Energy, citat de Agerpres.
Restart Energy, o companie cu resurse
Restart Energy a semnat în ianuarie 2021 un parteneriat cu fondul american Interlink Capital Strategies din Washington DC pentru finanțarea dezvoltării a 500 MW de proiecte regenerabile în România până în 2025, în vederea furnizării de energie 100% verde produsă local de clienții finali. După o lună, compania a lansat în țară prima emisiune de obligațiuni verzi convertibile. Acestea au fost listate la Bursa de Valori București, cu codul REO26.
Cea de-a doua emisiune de obligațiuni corporative, cu codul REO29E, au fost lansate de Restart Energy în luna iunie a acestui an. Obligațiunile urmează să fie listate la Bursa de Valori București.
De numele lui Armand Doru Domuța se leagă nu mai puțin de 18 companii, alte 22 fiind radiate. Domeniile sale de activitate sunt producția de energie și consultanța. De la 1000 lei cifră de afaceri în 2023, până la 129.579.191 lei, realizate cu RESTART ENERGY ONE SA, al cărei unic beneficiar este, Domuța a însumat în 2023 un profit net de, la o cifră totală de afaceri de 146.494.850 lei și 133 de angajați, potrivit Lista Firme.
Restart Energy și Transelectrica
Anul acesta, în iunie, grupul Restart Energy a încheiat cu Transelectrica un contract de racordare ce însumează 56 de milioane de lei. Contractul vizează un parc fotovoltaic cu o putere de 500 MW, care va servi unui număr de 200.000 de gospodării la alimentarea cu energie verde. Parcul fotovoltaic va produce anual peste 800.000 MWh.
Restart Energy este o companie cu capital mixt româno-american, care și-a construit un portofoliu de peste 150 de proiecte de energie solară regenerabilă.
Horea Corpodean, producător de energie cu Tehno Proenergy
Compania aflată la început de drum în domeniul energiei este deținută în părți egale de Horea Corpodean (EPMC, compania de consultanță de la Cluj-Napoca, cea care desfășoară activități în 6 sedii secundar în județele Cluj, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Hunedoara) și Eugen Mitea (Tehnolemn Sibiu).