Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

ALPAMIN deschide cariera de piatră Dâmbu Roșu 2 Beznea, în Bihor

Foto credit: Piotr Arnoldes

Societatea ALPAMIN S.R.L., cu sediul în Aleșd, județul Bihor, a primit de la Agenția pentru Protecția Mediului Bihor decizia de încadrare pentru cariera de piatră pe care o va deschide la Beznea, comuna Bratca din județul Bihor. 

Din deciția APM Bihor aflăm că proiectul nu se supune evaluării impactului asupra mediului, a surselor de apă și alte elemente.

„S.C. ALPAMIN S.R.L., cu sediul în Aleșd,(…), titular al proiectului: Deschidere carieră de piatră Dâmbu Roșu 2, Beznea, propus a se realiza în comuna Bratca, sat Beznea, nr. cadastral 58114, județ Bihor, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor: nu se supune evaluării impactului asupra mediului, asupra evaluării adecvate și asupra corpurilor de apă, în cadrul procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului şi de evaluare adecvată, pentru proiectul: Deschidere carieră de piatră Dâmbu Roșu 2, Beznea, propus a se realiza în comuna Bratca, sat Beznea, nr. cadastral 58114, județ Bihor” se spune în comunicatul publicat de Gazeta de mediu.

ALPAMIN S.R.L.

Alpamin are ca obiect de activitate, potrivit Lista firme, extractia pietrei ornamentale si a pietrei pentru construcții, extracția pietrei calcaroase, ghipsului, cretei și a ardeziei. Deocamdată, aici este înregistrat un singur angajat. De asemenea, alte date arată că societatea înființată anul trecut, fără active imobilizate, cu active circulante  înregistrate cu minus la finalul anului 2023, a desfășurat activități de 14.681 lei cu un profit net negativ, de -17 886, similar cu nivelul capitalurilor proprii.

Unicul asociat și beneficiar al companiei care va începe activitatea în cariera de piatră de la Beznea este Lucia Balogh, de numele căreia nu este legată nicio altă companie. Balogh nu este singura femeie antreprenor din acest domeniu în județul Bihor.

Bihorul și extracția de piatră

În zonă există și alte companii cu același profil de activitate. Activitatea extractivă este, în principiu adiacentă activităților de construcții, derulate în cadrul aceluiași grup de firme sau cu alte companii deținute în totalitate sau parțial de cei implicați în industria extractivă a pietrei și nisipului.

  • Readymix Agregate, înființată în 2006, este o companie de succes, deținută de Ionuț Bogdan Luca. Antreprenorul a reușit să se apropie de 30 milioane lei cifră de afaceri în 2023 (29.245.904 lei, conform sursei citate) și un profit net de 2.601.553 lei, realizați cu 57 de angajați. Luca este asociat și în alte companii, cu activități adiacente construcțiilor, cum e Eurobeton, Betonad, Tehnoforaje, Vișan Felix etc.
  • H & H Gebruder Haider SRL este o companie deținută de Gebruder Haider&Sohne GMBH din Austria, cu sediul la Aleșd, al cărei beneficiari sunt Helmut Haider și Hubert Haider. Activitatea acestei companii este una bogată și diversificată, de la construcția de drumuri, poduri și inginerie până la demolări, foraje și împușcări sau antreprenoriat general în construcția de centrale hidroelectrice și carieră de piatră. Cu o cifră de afaceri de 9.942.142 lei și un profit net de 1.717.124 lei în 2023, obținute cu 42 de angajați, potrivit Lista Firme, din acest grup de firme mai fac parte Hidroart SRL, cu beneficiar Helmut Heider (ultimele date fiscale sunt din 2022, după cum reiese din Lista Firme) și Niraj Energy, cu unic beneficiar Hubert Haider (ultimele date fiscale sunt din 2020, după cum reiese din Lista Firme). De numele celor doi antreprenori austrieci, la care se adaugă și Klaus Haider se leagă și alte companii specializate în producție de energie sau construcții hidrotehnice.

Alte companii bihorene care extrag piatră din carieră

  • Alvi Extract, cu sediul la Țețchea, are tot o femeie unic asociat și beneficiar, Daniela Gliga. Fără niciun angajat înregistrat (doar în 2021 avea unul), potrivit Lista firme, compania a încheiat anul 2023 cu 19.700 lei cifră de afaceri și un profit net de 3 870 lei.
  • Neesu Comprest, înregistrată din 1995 la Valea Crișului, a derulat afaceri de  13.716.211 lei, obținând un profit net de 3.054.573 lei cu 26 de angajați, este deținută în părți egale de Bogdan  Groze, Diana Groze și Vlad Groze.

  • Flaviafit, cu sediul în Oradea, îl are pe Valer Deble. Conform sursei citate, compania înființată în 1995 a derulat în 2023, cu cei 31 de angajați, afaceri de 10.241.477 lei, cu un profit net de 4.021.561 lei. Antreprenorul orădean se ocupă și cu transportul rutier de mărfuri, prin FDJ Logistic și JON & VALI Trans.

  • Cariera URVIS, cu sediul la Beiuș (aproape 5 milioane lei cifră de afaceri în 2023) este deținută de compania maghiară FORMA TERMELO ES KERESKEDELMI KORLATOLT FELELOSSEGU TARSOSAG, al cărei unic beneficiar este Fritch Margit. Administratorul companiei cu 11 angajați este Csanyiga Barbara.

Ce efect are cariera de piatră asupra mediului?

Extracția pietrei în zona Bihor, reprezintă o activitate tradițională și importantă pentru comunitățile locale. Datorită reliefului carstic din regiune, această zonă dispune de bogate resurse de piatră naturală, precum calcarul, care este exploatat de zeci de ani pentru diverse utilizări în construcții și amenajări. În satul Beznea, extracția pietrei se desfășoară în cariere de dimensiuni mici și mijlocii, cu metode ce combină tehnici moderne cu meșteșuguri tradiționale transmise din generație în generație. Această industrie nu doar că oferă locuri de muncă localnicilor, dar și contribuie la dezvoltarea infrastructurii și economiei locale. Totuși, activitatea are un impact asupra mediului înconjurător, motiv pentru care s-ar impun măsuri stricte de protecție a ecosistemelor și refacere a zonelor afectate.



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Prin proiectul SPIRE, reședința județului Maramureș a câștigat premiul la categoria trai verde pentru infrastructura urbană și calitatea vieții în cadrul competiției globale World Green City Awards.

Municipiul Baia Mare, premiat pentru reconversia fostelor terenuri industriale

Articolul următor

Bosch este al cincilea cel mai dorit angajator din România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share