Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Alba Green Energy – industria energiei verzi are un potențial uriaș exploatat doar la 20%

Târgul Alba Green Energy 2024

Târgul Alba Green Energy, de 12 ediții, promovează soluții din sectorul energiei regenerabile. Diverse companii de profil și-au prezentat produsele și serviciile din energia solară, eoliană, biomasă, hidroenergie sau pompe de căldură & vehicule electrice. „Sunt convins că acesta este viitorul”, a subliniat Ionel Dumitrel, președintele CJ Alba. Industria energiei verzi este în continuă ceștere, cu un potențial semnificativ, având în vedere că gradul de exploatare a atins doar 20%.

Târgul Alba Green Energy, organizat de Agenția Locală a Energiei Alba (ALEA) în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, este un târg dedicat promovării soluțiilor regenerabile și energiei verzi, oferind platforma perfectă pentru discuții despre viitorul sustenabil al energiei.

Florin Andronescu, directorul ALEA, a subliniat faptul că evenimentul pune accent pe inovații în domeniul energiei solare, eoliene și alte tehnologii ecologice, oferind participanților oportunitatea de a descoperi soluții moderne pentru nevoile energetice, contribuind astfel la combaterea schimbărilor climatice și la creșterea eficienței energetice.

„Este o preocupare a noastră mai veche, se apropie de 20 de ani. Mă bucur că energia regenerabilă a devenit soluția cea mai importantă în a asigura consumul de energie casnic și industrial. Sunt convins că acest târg va crește an de an pentru că numărul celor interesați de acest domeniu este în creștere. Sunt convins că acesta este viitorul”, a declarat Ionel Dumitrel, președintele CJ Alba.
„Tot mai multe fonduri sunt alocate pentru energii neconvenționale, poate și datorită crizei energetice, dar cred că Europa a înțeles cât de important este să protejăm mediul, pentru că vedem, din nefericire, ce efecte provoacă schimbările climatice. De la an la an avem tot mai multe probleme. E un deziderat ca soluțiile prezentate aici să se regăsească cât mai mult în casele și instituțiile din România”, a subliniat Gabriel Pleșa, primarul Municipiului Alba Iulia.
(de la dr. la st.) Florin Andronescu (președinte ALEA), Gabriel Pleșa (primar Mun. Alba Iulia), Sorin Crețu (director ADR Centru)

„Folosim 20% din potențialul de energie verde prezent în România”

Președintele Asociației Energie Inteligentă, Dumitru Chisăliță, unul dintre apropiații târgului și expert în domeniul energiei verzi, accentuează importanța utilizării unui mix energetic și a securității energetice. „Ceea ce trebuie în localitățile din România este un mix energetic, un mix securitar, o activitate în care să ne bazăm pe ceea ce avem la dispoziție și, în același timp, să venim cu soluții constructive noi. Trebuie să înțelegem că o parte din energia cu care ne-am obișnuit se epuizează. Construcția care trebuie făcută este către o energie curată, durabilă și printr-o abordare echilibrată. În 2023, la nivelul României, consumul de energie verde pentru încălzire a fost de aproximativ 1%, foarte puțin. Din perspectiva energiei electrice, dacă nu punem hidro-mare, am avut 16%, de asemenea foarte puțin. Potențialul de energie verde care există în momentul de față și la cât folosim noi este de 80%. Deci abia 20% din potențialul de energie verde prezent în România folosim. Asta înseamnă o disponibilitate foarte mare, o posibilitate de a ne extinde foarte mult”.

Soluții inovative prezentate de companiile expozante și provocările din industrie

Soluțiile energiei verzi prezentate la târg se concentrează pe utilizarea surselor regenerabile, precum energia solară, eoliană, hidroelectrică și geotermală. Potrivit companiilor expozante, tehnologiile reduc emisiile de gaze cu efect de seră, combat schimbările climatice și contribuie la conservarea resurselor naturale.

Andrei Bejan, manager proiecte în cadrul VEOLIA România și director general adjunct în cadrul NISAL, companie parte din grupul VEOLIA, a subliniat pentru Transilvania Business cele trei direcții de busines: apă, deșeuri și energie. „Soluția pe care o prezentăm și pe care de fapt am implementat-o deja la Căminul de bătrâni din Alba Iulia este intitulată GeoExchange, respectiv pompe de căldură geotermale cu sonde de mică adâncime, pompe sol-apă. Reprezintă cea mai eficientă și cea mai stabilă metodă de încălzire-răcire și preparare a apei calde de consum. Totodată, soluția reprezintă cea mai stabilă sursă de energie regenerabilă pentru că beneficiem de energia din sol. Oferim, de asemenea, serviciul de eficientizare energetică pentru municipalități, instituții publice, dar și pentru mediul industrial privat. Facem auditul clădirii, identificăm potențiale metode de eficientizare energetică și, prin contracte de performanță energetică, garantăm economia pe care respectivul beneficiar o obține ulterior. Avem servicii de waste-to-energy prin care valorificăm deșeurile biologice, în general, în biogaz, biometan, centrale de cogenerare mai departe. Acoperim toate direcțiile de eficientizare și de utilizare responsabilă a resurselor. Provocările pe care le întâmpinăm sunt strict de conștientizare, dar și o componentă financiară, de investiție. Însă odată făcută o analiză punctuală asupra fiecărei aplicații putem scoate în evidență o amortizare a investiției într-un timp relativ scăzut. Atunci beneficiarii văd valoarea din spatele soluției pe care o promovăm”.
Evconnect, companie cu experiență în domeniul infrastructurii de încărcare EVs, a implementat deja proiecte în Alba Iulia. Ciobanu Mihai Dragoș, administrator Evconnect: „Prezentăm la acest târg doar soluții de end-destination din motive logistice, însă soluțiile pe care le putem oferi sunt de la stațiile mici de curent alternativ pentru încărcările rezidențiale până la încărcările destinate vehiculelor grele sau autobuzelor. Un astfel de proiect de sistem de încărcare cu pantograf pentru autobuze pentru capetele de linie de până la 440 KW. Soluțiile noi de stații se integrează cu sisteme de panouri fotovoltaice, atât cu stocare, cât și prin conectare și încărcare directă prin fotovoltaice”.
Târgul Alba Green Energy 2024

Pe lângă provocarea întâmpinată de marketingul jucătorilor din industrie de a determina consumatorul să realizeze avantajele investiției pe termen lung, producătorii & furnizorii din România, în special, și spațiul european, în general, sunt nevoiți să combată avantajele competiționale ale producătorilor din China.

Noi ca integratori ne putem adapta cerinței pieței și condițiilor pieței. Nu știu cât de bine se pot adapta producătorii europeni la forța cu care vine China și nu mă refer doar la prețurile scăzute, ci și la tehnologia înaltă pe care o etalează. Dar încă avem producători europeni care încă țin stindardul tehnologic sus, dau trendul în piață și cred că Europa mai are un cuvânt greu de spus în acest sens. Colaborăm cu câțiva producători locali, dar în România sunt extrem de puțini producători. Plus noțiunea de producător este puțin diluată. Lucrăm cu furnizori de prestigiu la nivel global”, a remarcat administratorul Evconnect.

Soluțiile energiei verzi, controlate într-un sistem automat profesional

Sistemele automate profesionale oferă oportunitatea unui control eficient prin integrarea soluțiilor pentru case și clădiri inteligente de control temperatură, iluminat, jaluzele, sonorizare multiroom, sistem de efracție integrat, alarmă inundație și incendiu, control uși garaj și porți exterioare.

„Folosim sistemele LOXONE și KNX. Integrăm în sisteme de automatizare profesionale toate soluțiile de energie verde dintr-o locuință sub o singură umbrelă. Le facem să funcționeze împreună. Trebuie să determinăm clienții să înțeleagă de ce au nevoie de un sistem profesional de automatizare în care integrăm toate funcțiile casei. Diferența majoră dintre conceptul Internet of Things și sistemele noastre este că cele din urmă funcționează cu un server în casă, informațiile rămân stocate local, în tabloul de automatizare. Chiar dacă accesezi sistemul de la distanță, o faci într-un mod securizat, iar informația sau modificările pe care le faci rămân stocate în server ori în memoria internă a echipamentului. Este o foarte mare diferență și necesită o integrare profesională”, a declarat Cristian Bara, director tehnic, Smart Home Systems.
Ne prezentăm la târg cu pompe de căldură de înaltă eficiență, cu o centrală specială care funcționează cu amestec de 30% hidrogen și restul gaz metan. Avantajul este că se reduc noxele. Din portofoliul nostru mai fac parte și sistemele de panouri fotovoltaice, pentru consum rezidențial și industrial. Noutatea este această pompă de căldură care ridică temperatura agentului termic la 75%, folosește ultimul tip de freon. Pentru moment, puterea din fabrică este de 16 KW. Se produc la noi în țară de o divizie a companiei Köber”, a subliniat Eugen Sever Chirilă, administrator Sevco Instalații.
Autovehicule electrice – Târgul Alba Green Energy 2024
Târgul Alba Green Energy 2024
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Policlinica Stomatologică din Spitalul Județean de Urgență Sibiu, eficientizat energetic cu finanțare de la ADR Centru

Articolul următor
Simona Halep, cea mai iubită jucătoare de tenis a României din toate timpurile, a confirmat prezența sa la Transylvania Open WTA 250, care se va desfășura între 1 și 9 februarie 2025, la BTarena.

Simona Halep, back in business la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share