La Turda va fi organizat un concurs creativ de gătit cu idei anti-risipă, cu scopul de a reduce cantitatea de alimente aruncate. Competiția va avea loc în ziua de 10 octombrie 2024.
Se vor întrece în a utiliza produse alimentare care nu mai sunt conforme pentru comercializare și astfel risipei, echipe alcătuite din membrii unor asociații neguvernamentale partenere cu care colaborează banca, angajați ai companiilor donatoare de produse și membrii echipei Băncii pentru Alimente Cluj. Echipele vor fi formate în mod întâmplător și vor fi conduse de trei chefi.
Potrivit Eurostat, România este campionul european în ceea ce privește sărăcia și riscul de excluziune socială. Cu toate acestea, românii nu sunt atenți la cîte alimente aruncă. Media alimentelor aruncate anual este de 70 kilograme pentru fiecare locuitor al României. Totalul alimentelor din țara noastră destinate anual gunoiului se ridică la 1.353.077 de tone, se spune într-un raport al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu din 2021.
Concurs la Turda
Competiția este menită să evidențieze cât de multe alimente se aruncă în procesul de comercializare și să ridice nivelul de conștientizare asupra acestei risipe. Echipele care se vor întrece în utilizarea alimentelor care ar fi riscat să fie aruncate la gunoi, încercând să obțină preparate cât mai gustoase. Atractivitatea acestui demers va rezida și din faptul că se va găti la vedere, astfel încât participanții vor putea să observe toate acțiunile echipelor.
Evenimentul va prilejui conectarea membrilor acelor organizații participante, precum și un moment artistic. Participanții din public vor gusta din preparatele realizate de echipele întrate în concurs, iar câștigătorul va fi desemnat de 10 persoane participante la eveniment, care vor fi alese la fața locului, în mod aleator.
Participarea la eveniment, persoane fizice, reprezentanți de companii, instituții sau organizații interesate să cunoască activitățile Băncii pentru Alimente, este gratuită și e asigurată în urma unor de înscrieri online, care s-au încheiat în 3 octombrie.
Risipa de alimente
Andreea Bobiș, vicepreședintele executiv al Băncii Regionale pentru Alimente Cluj, atrage atenția asupra unor metode eficiente menite să reducă risipa de produse alimentare.
„Deși evenimentul poate fi o sărbătoare, este de fapt și un semnal de alarmă. Vorbim de risipă alimentară într-un context în care extrem de mulți oameni suferă de lipsa hranei, iar România e pe primul loc în UE la sărăcie și risc de excluziune socială, conform Eurostat. În primul rând, ce putem spune sigur este că noi, Banca pentru Alimente Cluj, vom continua să fim acolo, să colectăm și să redistribuim alimentele care altfel ar fi fost irosite.
Facem acest eveniment de conștientizare și cu speranța că firmele din domeniu vor începe sau își vor extinde programele lor de reducere a risipei alimentare, colaborând direct cu o bancă pentru alimente. Iar fiecare dintre noi, ca indivizi, putem reduce risipa acasă, planificând mai bine mesele și învățând să gătim din alimentele pe care deja le avem. Pas cu pas, să construim un viitor sustenabil”, spune vicepreședintele executiv al Băncii Regionale pentru Alimente Cluj, Andreea Bobiș, citată de Cluj info.
Ce aruncă românii la gunoi?
În mod surprinzător, aproape 50% dintre alimentele aruncate provin din gospodării, urmate de unitățile de alimentație publică și de vânzătorii cu amănuntul. Alimentele aruncate de locuitorii țării noastre sunt 45% sunt fructe și legume, 35% – pește și fructe de mare, 30% cereale, 20% lactate și 20% carne.
De la înființarea Băncii Regionale pentru Alimente Cluj, din 2018 și până în prezent au fost salvate de la risipă 3.213 tone de alimente. Cantitatea salvată anul trecut a depășit 1.100 de tone. 21.000 persoane din 119 ONG-uri partenere care se ocupă grupuri vulnerabile au fost ajutate cu hrană salvată de la risipă, iar în campaniile băncii s-au implicat până acum 33 companii.
Federația Băncilor pentru Alimente din România cuprinde nouă Bănci Regionale pentru Alimente în București, Cluj, Roman, Oradea, Brașov, Timișoara, Constanța, Craiova, Galați.