Cele mai dorite investiții din Zona Metropolitană Cluj (ZMC) sunt Spitalul Regional de Urgență (SRU) și Centura Metropolitană, conform unui studiu al Active Research.
„Motivația a venit din dorința de a-mi aduce în mod real aportul în cadrul campaniei pentru Inelul Verde Metropolitan (IVM) și de a pune umărul la îmbunătățirea vieții locuitorilor din ZMC prin intermediul celor peste 10 ani de experiență în cercetarea de piață”, a detaliat Valentin Rațiu, de la Active Research.
„Lipsește un plan operativ pentru ca IVM să devină realitate. Prin cercetarea cantitativă, arătăm de ce e important să începem IVM acum”, consideră Adrian Dohotaru, vicepreședintele Rețelei pentru Natură Urbană (RNU).
Cel mai nemulțumiți sunt clujenii din ZMC de traficul auto (49%), locurile de parcare (48%) și prețul chiriilor (43%), dar și de infrastructura rutieră și calitatea aerului. În schimb, apreciază în mod deosebit transportul în comun, interacțiunile sociale, siguranța în spațiile publice, accesul la sport, relaxare și educație.
Ca spațiu verde, aceștia vor mai multe bănci și locuri de odihnă (42%), locuri de joacă pentru copii (40%), păduri urbane (31%). Principalele amenințări pentru spațiile verzi în ZMC sunt dezvoltarea imobiliară haotică (63%), deșeurile aruncate (47%), poluarea (41%).
Cele mai importante proiectele în ZMC le văd ca fiind SRU (77%), CMC (64%), creșe, grădinițe, școli (61%), IVM (47%), amenajarea Someșului (43%), piste de biciclete extinse (37%), metroul (35%), trenul metropolitan, aquapark-ul (câte 33%).
Top venituri medii în gospodărie (cartiere):
- Făget 12.800 lei
- A. Mureșanu 12.250 lei
- Borhanci 11.256 lei
- Sopor 11.250 lei
- Europa 8.600 lei
Cele mai mici venituri (cartiere):
- Bulgaria 4.144 lei
- Someșeni 4.447 lei
- Grigorescu 5.578 lei
- Dâmbu Rotund 5.711 lei
- Între Lacuri 6.040 lei
Promovează respectul pentru biodiversitate
Echipa de campanie pentru IVM a prezentat, la Centrul pentru Tineret, un studiu cantitativ pe 800 de respondenți. IVM este o campanie de advocacy civic și cultural pentru a valoriza natura urbană a Clujului și împrejurimilor. Cercetarea a fost realizată față în față, raportată la o populație metropolitană de 500.000 de persoane, și s-a desfășurat, în vară, în Cluj-Napoca, Florești, Baciu și Apahida.
Marja de eroare a studiului este de 3,5%. Raportul a fost prezentat de Valentin Rațiu, de la Active Research – coordonator al studiului, membru al organizației Alergători Începători Cluj; Adrian Dohotaru – vicepreședinte al RNU și cofondator al Asociației Societatea Organizată Sustenabil; Andrada Tobias – coordonator al studenților aflați în practică sociologică, Facultatea de Sociologie Cluj.
Scopul este de a crea conexiuni nemotorizate noi, arii naturale în și lângă Cluj-Napoca, dar și coridoare ecologice, spații publice verzi, precum și conservarea celor existente, pe baza unor principii de respect pentru biodiversitate, acces general și gratuit, promovare a educației de mediu și a sănătății ca prevenție într-un context îngrijorător de schimbări climatice și de creștere a gradului de poluare.
Datele studiului:
- Marjă de eroare: +/- 3,5%
- Interval de confidență: 95%
- Metodă de selecție a gospodăriilor: random route
- Instrument de culegere date: chestionar semistructurat
- Metodă de culegere a datelor: TAPI