Copa, grupul reprezentativ al fermierilor și cooperativelor agricole din Uniunea Europeană, l-a ales recent pe Massimiliano Giansanti ca nou președinte. Giansanti va conduce organizația pentru următorii doi ani, împreună cu o echipă de șase vicepreședinți nou aleși. Asociația reunește marile organizații agricole profesionale, reprezentând peste 22 de milioane de fermieri europeni.
Comitetul prezidențial s-a reunit astăzi în sesiune plenară la Bruxelles în 27 septembrie 2024. Se pare că a câștigat cu o majoritate solidă de 114 voturi, potrivit Eunews. Printre noii vicepreședinți se numără Nikolaus Berlakovich (LKÖ, Austria), Søren Søndergaard (DAFC, Danemarca), Franck Sander (FNSEA, Franța), Pedro Barato (ASAJA, Spania), Jan Doležal (AKCR, Cehia) și Francie Gorman (IFA, Irlanda).
Giansanti preia funcția într-un moment în care viziunea UE pentru viitorul său agricol prinde contur pe fondul îngrijorărilor sporite pe teren, a remarcat Copa. El îi va succeda în această poziție de conducere lui Christiane Lambert (FNSEA, Franța), care a deținut președinția organizației în ultimii patru ani, fiind reales în funcție în 2022.
Un profesionist al domeniului la conducerea Copa
Giansanti, care afirma anul trecut că o țară este puternică dacă are și o agricultură puternică, este președintele Confagricoltura din anul 2017 și vicepreședinte al Copa din 2020, cunoscând foarte bine organizația pe care a ajuns să o conducă din această toamnă. Este un antreprenor agricol cu experiență, care gestionează ferme împreună cu familia sa. Producția lor se axează în principal pe culturi de cereale, kiwi, produse lactate și energie solară. Este cunoscut mai ales ca producător de Parmigiano Reggiano și furnizor de lapte pentru procesatorul de lactate Centrale del Latte di Roma.
Giansanti a declarat că scopul său este să se asigure că vocea Copa este auzită tare și clar și că instituțiile europene recunosc importanța strategică a agriculturii pentru viitorul nostru comun.
„Următorii ani vor defini viitorul agriculturii europene. Ne așteaptă provocări importante, cum ar fi extinderea Uniunii pentru a include noi state membre și necesitatea unui buget mai mare pentru sector, o reformă aprofundată a PAC și acțiuni din ce în ce mai eficiente de combatere a schimbărilor climatice. Nu putem fi prinși nepregătiți. Această poziție mă învestește cu o mare responsabilitate pe care o voi onora cu cea mai mare dăruire. Voi fi președintele tuturor fermierilor europeni, deoarece am susținut întotdeauna că numai acționând ca o entitate coezivă vom putea concura în scenarii globale, redând agriculturii europene demnitatea pe care o merită.” Acestea sunt cuvintele lui Giansanti, mulțumind președinților organizațiilor care fac parte din COPA și subliniind: “Îi voi implica pe toți, în special pe vicepreședinți, alături de mine, pentru a atinge împreună obiectivele programului”.
Prioritățile Copa
Programul noului președinte este unul centrat pe reechilibrarea balanței în ce privește reporturile europene pe piața agricolă mondială.
„Europa agricolă trebuie să devină din nou puternică, capabilă să concureze cu Statele Unite și China pe piețele globale”. Giansanti a subliniat cele trei axe pe care și-a construit planul pe viitorii doi ani de președinție a Copa: „Pe lângă revizuirea Politicii Agricole Comune (PAC), trebuie să apărăm veniturile fermierilor și să asigurăm reciprocitatea în comerțul cu țările terțe: concurenții noștri trebuie să se alinieze la standardele UE privind siguranța alimentară și condițiile de muncă”.
„Președinția mea se va concentra pe cinci priorități-cheie: o Politică Agricolă Comună puternică, cu un buget adecvat, un lanț alimentar mai echitabil, o politică comercială coerentă, o nouă abordare a Pactului verde și un accent puternic pe inovare. Toate aceste priorități au un obiectiv comun: consolidarea veniturilor, a competitivității și a atractivității agriculturii noastre” a adăugat Giansanti, cu ocazia învestirii în funcție.
Solidaritate italiană
Leonardo Pofferi, vicepreședinte al Cogeca, Asociația Cooperativelor Agricole Europene afiliate la Copa în Copa-Cogeca, era vădit încântat de alegerea unui compatriot la conducerea Copa.
„După peste 30 de ani, un cetățean italian revine pentru a prelua conducerea asociației fermierilor europeni, într-o fază crucială pentru viitorul agriculturii europene și care va trebui să vadă Copa-Cogeca ca protagonist în confruntarea cu instituțiile europene” a spus Pofferi cu aceeași ocazie.
România și Copa-Cocega
România este membră cu drepturi depline în Copa-Cogeca din septembrie 2020, prin intermediul Alianței pentru Agricultură și Cooperare, din care fac parte Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industrie Alimentară și Servicii Conexe – Pro Agro, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – U.N.C.S.V., Asociația Producătorilor de Porumb din România – APPR, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR.
Florentin BERCU – UNCSV şi Marius Mihai MICU – PRO AGRO au participat în 27 seprembrie 2024 la reuniunea COGECA Praesidium, al şedinţa comună a COPA şi COGECA şi şedinţa grupului de la Visegrad extins, COPA Praesidium.