Cel mai mare obiectiv de acest gen din județ axat pe energia verde, cu o putere instalată de 51 MW, a fost dat în funcțiune în comuna sălăjeană.
“A venit toamna și e timpul recoltei pentru sistemul energetic, iar proiectele evaluate și contractate de Ministerul Energiei (ME) din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) încep să fie finalizate și să producă energie verde pentru România.
În ultima zi lucrătoare din 2023 am plecat din minister la 04:00, alături de colegii mei, după ce am reușit să contractăm proiectele din investiția 1 din PNRR. Astăzi am văzut cu ochii noștri o astfel de investiție finalizată, un adevărat model de bune practici.
Este vorba despre parcul fotovoltaic de la Sărmășag (județul Sălaj), cea mai mare investiție finalizată din PNRR la Ministerul Energiei, cu o putere instalată de 51 MW în panouri fotovoltaice, plus 20 MWh stocare în baterii.
Creșterea capacităților de stocare a energiei produse din surse regenerabile are un rol foarte clar: mai mult echilibru pentru sistemul energetic național, mai multă energie disponibilă și atunci când nu strălucește soarele sau nu bate vântul.
Rețeta de succes a proiectului include nu doar baterii de stocare, ci și alte două elemente de succes: fonduri private, inclusiv prin Fondul Inițiativei celor Trei Mări, un demers regional care, iată, începe să devină palpabil; un contract pe termen lung de vânzare a energiei electrice, cu producătorul berii Ursus”, a arătat ministrul energiei, Sebastian Burduja.
13 miliarde €, buget de investiții
„Proiectul de astăzi este doar un exemplu din întregul portofoliu de investiții pentru care ministerul energiei a atras 13 miliarde de euro fonduri nerambursabile. Vom vedea în următorii 3-5 ani foarte multe investiții finalizate. Fiecare înseamnă locuri de muncă și o energie mai sigură, mai ieftină și, după caz, mai verde.
Acesta este obiectivul zero al programului nostru de investiții: să transformăm România în țara cu cel mai bun preț la energie electrică și gaze naturale din întreaga regiune. Asta înseamnă mai mulți bani în buzunarul românilor după plata facturilor, dar și o economie mai competitivă, care atrage investiții noi și generează dezvoltare.
După trei decenii în care România a investit mult prea puțin în sistemul energetic, acum ne străduim să recuperăm timpul pierdut și să ajungem acolo unde ne este locul. Vom face asta — nu peste noapte, nu într-un an sau doi, dar rezultatele deja încep să se vadă”, consideră ministrul.
Sălajul, pe harta energiei verzi
„Această investiție de 40 milioane € este un proiect de referință pentru tranziția energetică a României. Modernizarea sistemului energetic din țară este un obiectiv strategic și mă bucur că avem alături investitori serioși care pun umărul la proiecte importante pentru România viitorului.
Mă bucur că această investiție se derulează în Sălaj. Odată cu aceasta, județul devine un punct de referință pe harta energiei verzi din România. Țara noastră are la dispoziție fonduri fără precedent care vor accelera implementarea proiectelor verzi. Ne dorim cu toții o tranziție durabilă care să echilibreze foarte bine obiectivele de accesabilitate și securitate în aprovizionare cu cele de decarbonizare.
Acest parc fotovoltaic ne arată că suntem pe drumul cel bun. Proiectele de acest fel sunt dovada clară că prin viziune și determinare putem contribui la consolidarea securității energetice a României”, a menționat vicepreședintele Camerei Deputaților, Lucian Bode.
Electrogrup a realizat instalațiile
„Am participat la evenimentul Enery de inaugurare a parcului fotovoltaic de la Sărmășag. Ne-am bucurat să contribuim ca parteneri la acest proiect important, participând la construcția instalațiilor de racordare la rețeaua de distribuție – stația de transformare 110/20 kV, precum și la realizarea instalațiilor de stocare a energiei, utilizând echipamente de ultimă generație.
Prin acest proiect, Electrogrup a ajuns la o capacitate totală instalată de 144 MWh în România. Continuăm să construim viitorul energiei sustenabile”, a menționat conducerea societății clujene.