Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Conferința FINANȚE & BĂNCI & ASIGURĂRI în cadrul Bucharest Leaders’ Summit: Reporting for Duty

Cu ocazia Bucharest Leaders’ Summit: Reporting for Duty a avut loc în Sala Senatului Universității Româno-Americane din București și în transmisiune live pe pagina de Facebook Grupul de Presă MediaUno, conferința dedicată domeniilor FINANȚE & BĂNCI & ASIGURĂRI. Conferința a fost organizată sub tema România în vâltoarea crizelor. Un sistem financiar-bancar poate fi mai performant decat economia națională în care operează? Provocări și oportunități. Perspective pe termen mediu într-un context socio-economic și politic mondial marcat de multiple crize și incertitudini.

 Bucharest Leaders’ Summit: Reporting for Duty este o serie de conferințe organizate în perioada 7-31 octombrie 2024 de Grupul de Presă MediaUno, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Asociația MediaUno și Institutul Național de Statistică, fiind cea mai amplă platformă de dezbatere multisectorială a problematicilor care țin deschisă agenda europeană. Summit-ul constituie a XXV-a ediție a proiectului Împreuna protejăm România.

Panelurile conferinței au fost precedate, în deschidere, de un Welcome speech al rectorului Universității Româno-Americane, Prof. Univ. Dr. Habil. Costel Negricea, un Guest speech susținut de Anca Dragu, Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, și de un Keynote speech din partea Băncii Naționale a Românei, susținut de Dan Costin Nițescu, consilierul Guvernatorului.

Guest speech – Anca Dragu

Aderarea României la OCDE va aduce avantaje, în special în zona investiţiilor, iar Republica Moldova poate beneficia la rândul său de această conjunctură, având în vedere că principalul său partener comercial este țara noastră, a susținut guvernatorul Băncii Naționale a Republicii Moldova, Anca Dragu.

„Pentru Moldova, acest lucru este absolut pozitiv prin externalităţile care se răsfrâng asupra Moldovei şi am făcut o analiză, investiţiile sunt mult mai sigure, mult mai clare, dinamizate în contextul în care ţara aparţine spaţiului OCDE, apoi tot ce înseamnă reguli şi bune practici pe care România le are şi le perfectează în acest parcurs de a deveni membru la OCDE şi care se răsfrâng, se transferă cumva şi în Republica Moldova. Cele mai intens relații economice ale Moldovei sunt cu România.”

Comerțul exterior al Moldovei

Anca Dragu a precizat că 65% din totalul comerţului exterior al Republicii Moldova se derulează cu Uniunea Europeană şi jumătate din acesta se realizează cu sau prin România. Ea a mai spus că Republica Moldova ar putea adera la Uniunea Europeană până cel târziu în 2030, ceea ce ar însemna că până în 2028 ar trebui să aibă toate negocierile de aderare finalizate.

Anca Dragu a mai declarat că Banca Națională a Moldovei a aplicat pentru a deveni membru al Single Euro Payments Area (SEPA) şi se aşteaptă la un răspuns favorabil până la sfârșitul anului din partea Comisiei Europene.

„Am aplicat să fim membri în sistemul unic de plăţi în euro, SEPA. Sunt câteva state din afara Uniunii membre în acest sistem de plăţi. Noi ne aşteptăm să avem un răspuns favorabil până la sfârşitul anului din partea Comisiei Europene. Care va fi principalul efect? Foarte simplu, actualele comisioane la plăţile externe în euro de 50, 60, 70, 80 euro vor ajunge 1, 2, 3 euro. Asta înseamnă plăţi mult mai ieftine, rapide, sigure, înseamnă dinamizarea schimburilor comerciale, dinamizarea acestor relaţii economice. Oricum, trebuie să vă spun că principalul partener economic al Moldovei este Uniunea Europeană. 65% din comerţ se desfăşoară cu Uniunea Europeană. Acum 10 ani, aceste cifre arătau cu totul altfel”.

Plățile instant

De asemenea, Anca Dragu a afirmat că în Republica Moldova sunt realizate plăţi instant, ajungând la peste 300.000 de utilizatori la o populaţie de sub 2,5 milioane de locuitori:

„Mergem la toate târgurile, îi încurajăm pe oameni să plătească, se poate plăti de acum şi pentru business. Desigur că B2B a funcţionat de la început şi de asemenea sunt şi sigure, rapide şi cu costuri foarte reduse. Relaţia pe care o avem cu băncile comerciale este una foarte bună. De exemplu, toate băncile din Moldova au adoptat acest sistem de plăţi instant, deşi pentru o bancă reprezintă nişte costuri, platforma respectivă este 100.000 – 200.000 euro. Dar eu zic că avem o relaţie foarte bună”.

Keynote speech- Dan Costin Nițescu

„Trebuie conştientizată mai bine nevoia de interconectare între industria financiară şi economia reală, între zonele micro şi macroeconomice, o interconectare care poate să aducă valoarea adăugată şi rezilienţă, mai ales în contextul tranziţiei ecologice şi a celei digitale”, a declarat Dan Costin Niţescu. El a subliniat rolul tehnologiei, dar a atras atenţia şi asupra faptului că este important să înţelegem cu toţii că trebuie să ne protejăm informaţiile şi să ne luăm măsurile de siguranţă necesare la nivel individual şi organizaţional, astfel încât să nu existe riscuri legate de stabilitatea financiară odată cu implementarea noilor tehnologii în domeniu.

Fondurile europene

Dan Costin Niţescu a subliniat şi necesitatea continuării unei absorbţii ridicate a fondurilor europene, una dintre condiţiile dezvoltării viitoare a României:

„Este important să se menţină gradul ridicat de absorbţie a fondurilor europene, a fondurilor aferente Programului NextGenerationEU. Orientarea acestor fonduri este foarte importantă. Ne dorim să se contribuie la noi lanţuri de producţie, noi lanţuri de distribuţie, practic noi lanţuri de valoare naţională, regională, care să facă sens utilizării fondurilor nerambursabile. De asemenea, alături de fondurile nersambursabile, sistemul bancar oferă structuri de finanţare, fonduri de investiţii, piaţa de capital. Toţi actorii financiari contribuie la buna aşezare a fondurilor europene pentru a oferi sinergii, valoare adăugată, pentru a fi catalizatori pentru dezvoltarea viitoare.”

Primul panel a fost dedicat sistemului bancar (inclusiv digitalizare și AI) și domeniului bugetar-fiscal, iar al doilea a vizat asigurările, pensiile private, economia comportamentală și mediul de afaceri.

Panel I

Moderatorul primei discuții a fost Corneliu Cojocaru, Senior Adviser PR and Communication. Au intervenit Florin Dănescu, Președinte Executiv, Asociația Română a Băncilor, Omer Tetik, CEO, Banca Transilvania, Kerem Toksoz, Director General Adj, Garanti BBVA România, Florian Libocor, Economist Șef BRD Groupe Société Générale, Daniela Ropotă, Președinte AAFBR.

Bugetele de stat între nevoia de consolidare fiscală, nevoile mediului economic și social și cerințele apartenenței la UE

Moderatorul acestui dialog a fost Prof. univ. Dr. Adrian Mitroi, Academia de Studii Economice (ASE), care l-a avut invitat pe Varujan Vosganian, ministru al Finanțelor Publice în perioada aprilie 2007- decembrie 2008 și președinte a Uniunii Scriitorilor din România.

Panel II

Moderatorul celui de-al treilea modul de discuții a fost Corneliu Cojocaru, Senior Adviser PR and Communication. Au avut intervenții Sorin Mititelu, Vicepreședinte ASF, Alexandru Ciuncan, Președinte UNSAR, Mihai Tecău, CEO, Omniasig VIG, Radu Crăciun, Președinte al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din Romania, Prof. univ. Dr. Adrian Mitroi, Academia de Studii Economice (ASE), Ileana Botez, Președinte PWN România, Stefano Gaetano Amoroso, Italian Desk Coordinator UniCredit Bank, Petre Tulin, Director General, Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare.

Subiectele dezbătute în cadrul panelurilor au fost diverse și au suscitat un viu interes.

  • În ce măsură sistemul financiar-bancar autohton poate impulsiona creșterea economiei românești?
  • Digitalizarea băncilor, între avantaje și riscuri
  • Provocările sistemului financiar în contextul crizelor de securitate
  • AI și securitatea datelor în sistemul financiar-bancar
  • Provocări privind stabilitatea piețelor financiar-bancare
  • Asigurările – un imperativ și o investiție necesară, mai ales în vreme de criză.
  • Pensiile private – soluția viitorului ori doar adjuvant la pensia publică?
  • Comportamentul economic și economia comportamentală – unde greșește cetățeanul?
  • Perspectiva mediului de afaceri asupra cadrului economic. Egalitate de gen cu orice preț?

Pe lângă experții din domeniu, la conferință au participat și studenți ai Universității Româno-Americane, pentru care evenimentul a fost o oportunitate de învățare și de a interacționa cu lideri din industrie, consolidându-le cunoștințele și pregătirea pentru viitorul profesional.

Înregistrarea integrală a conferinței pe: https://youtu.be/LkOSbvcGkMg

Proiectul Împreună Protejăm România, lansat de MediaUno în 2020 continuă cu această a XXV-a ediție, până pe 31 octombrie 2024. 

https://impreuna-protejam-romania.ro/bucharest-leaders-summit-reporting-for-duty-tematica-conferinte-7-31-octomber-2024/

Subiecte de interes la acest Summit

În cadrul Summit-ului, organizatorii propun dezbateri pe subiecte de interes în contextul geopolitic și geostrategic actual din domenii strategice precum apărare, energie, agricultură, educație și sănătate sau din domenii cheie pentru dezvoltarea economico-socială a țării: industrie, transporturi și infrastructură, finanțe-bănci, cercetare și inovare, digitalizare și cyber security, populație și demografie, mediu și schimbări climatice.

Cu ocazia acestui eveniment, ne propunem să reiterăm succesul național și internațional al edițiilor precedente care au adunat la masa discuțiilor peste 2500 de participanți, cu o medie la fiecare Summit de peste 400 de speakeri din țară și din străinătate.

Seria conferințelor din cadrul summiturilor Bucharest Leaders’ Summit: Cooperation for Development, Building the Post-Pandemic World: The path to a more sustainable, safe and resilient society, Movers and Shakers, Protecting Europe in Turbulent Times: Bucharest Leaders’ Summit: The Enduring Power of Solidarity, Bucharest Leaders’ Summit: Emerging challenges of the futureBucharest Leaders’ Summit: The Future is Now, Bucharest Leaders’ Summit: The Highway to Success sau Bucharest Leaders’ Summit: Licence for a Better World au depășit cu mult zona de dezbatere de probleme, aducând în atenția participanților și a opiniei publice soluții și strategii de dezvoltare în toate domenii sociale și economice.

Bucharest Leaders’ Summit: Reporting for Duty

Mai mult decât dezbateri de idei…o platformă de identificare a soluțiilor

„Bucharest Leaders’ Summit: Reporting for Duty” reunește personalități cu rol cheie din toate domeniile de activitate care, alături de experți și practicieni colaborează prin dialog pentru a identifica soluții inovative pentru a genera schimbări durabile și reziliente în contextul provocărilor economice, sociale și politice la care sunt supune toate națiunile astăzi. Este nevoie de acțiuni concrete și abordări inovatoare pentru a construi un viitor sustenabil și pentru a asigura succesul pe termen lung.

Susținerea summitului

Summit-ul este organizat cu sprijinul: Ministerului Apărării Naționale, STS – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Autorității pentru Reformă Feroviară, ANMCS, ANCOM, Agenției Naționale Antidrog, Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, Colegiului Medicilor din România, Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Institutului Clinic Fundeni, Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), International Air Transport Association (IATA), Societății Române de Sindrom Lynch, Spitalului “Prof. Dr. Eduard Apetrei” Buhuși, Centrului Medical Internațional București.

Parteneri academici: Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, Academia de Studii Economice din București, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, Universitatea POLITEHNICA din București, Universitatea Româno-Americană, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Numărul de joburi disponibile, în scădere în primele 9 luni ale anului, arată ejobs

Articolul următor

A început Oradea Start-Up Week

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share