Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Raportul Draghi. Europa, în suferință

Cel mai important raport din ultimii ani, elaborat la nivelul Uniunii Europene (UE), va rămâne pentru o perioadă, din punctul meu de vedere, cel al lui Mario Draghi. Centrat asupra viitorului competitivității europene, raportul ne arată unde ne situăm, ce strategie ar trebui să avem și vine cu o serie de recomandări.

Ca analiză pe unde suntem, Mario Draghi ne confirmă doar ce simțim sau resimțim în ultimii ani: că pierdem teren în competiția cu alte mari puteri, în special cu SUA și China, că ne caracterizează un oarecare imobilism, inflexibilitate și birocrație inclusiv în afaceri, că suntem rămași în urmă în ceea ce privește inovarea, că avem cea mai mare dependență de exporturile și importurile extracomunitare dintre marile puteri, că – și asta merită subliniată – putem pierde mult mai multe decât avantaje economice, ci chiar libertăți, democrație, stat de drept și alte valori care sunt fundamentul UE dacă nu vom acționa și regândi politica economică europeană. Sunt doar câteva idei dintr-un raport extrem de muncit, de câteva sute de pagini, realizat în urma unei largi consultări a actorilor din economia europeană, de la companii la politicieni și reprezentanți ai unor think tank-uri cu notorietate globală.

Mario Draghi subliniază trei domenii de acțiune pentru Europa: reducerea decalajului în materie de inovare față de Statele Unite și China, decarbonizare și competititivitate, respectiv creșterea securității și reducerea dependențelor.

Mă voi opri doar al asupra celui de-al doilea domeniu de acțiune, fiindu-mi mai apropiat ca arie de interes. Mario Draghi spune cu subiect și predicat că: Dacă obiectivele climatice ambițioase ale Europei sunt însoțite de un plan coerent de atingere a acestora, decarbonizarea va fi o oportunitate pentru Europa. Dar dacă nu reușim să ne coordonăm politicile, există riscul ca aceasta să fie contrară competitivității – și, în cele din urmă, să fie amânată sau chiar respinsă”. 

Prima prioritate pe care o identifică este scăderea prețurilor la energie și o mai mare predictitibilitate a acestora. Cum se poate atinge acest obiectiv? Prin continuarea instalării de energie curată, neutră din punct de vedere tehnologic, accelerarea ritmului de autorizare și creșterea investițiilor în rețele, ceea ce implică și creșterea rapidă a dezvoltării interconectărilor, abordarea diferențiată în funcție de sectoare și industrii a tranziției verzi, un anume “protecționism” al know-how-ului strategic european, o revenire la regimul normal al ajutoarelor de stat, inclusiv pentru proiectele de investiții de interes european comun.

Sunt fezabile toate aceste propuneri? Cu siguranță, însă trebuie analizate în profunzime și la nivelul României economico-politice, mai ales că în curând acel văl al alegerilor va cădea și vom reveni la realitatea necosmetizată.

Raportul lui Mario Draghi ar trebui să devină – iarăși e doar punctul meu de vedere – o carte de căpătăi care ar trebui citită cu creionul în mână, pentru sublinieri, atât de guvernanți, cât și de top managerii din economiile europene.

Poate nu suntem de acord cu analiza, cu strategia de competitivitate, cu recomandările, însă, cu siguranță, nu putem nega că acest raport nu există și că nu a încercat să ne pună în față o oglindă realistă a prezentului și a viitorului care ne așteaptă într-o lume în schimbare în care UE arată ca un marfar pe căile ferate românești – cu o medie de 20 km la oră -, în vreme ce principalii competitori o gonesc în TGV-uri, cu peste 500 km/h. Sesizați diferența, nu?

În final, vă invit, totodată, să reflectați asupra unui citat din discursul lui Mario Draghi rostit în fața Parlamentului European, la Strasbourg, în 17 septembrie.Îngrijorarea mea nu este că ne vom trezi dintr-o dată săraci și supuși altora. Avem încă multe puncte forte în Europa. Ci că, în timp, vom deveni inexorabil mai puțin prosperi, mai puțin egali, mai puțin protejați și, în consecință, mai puțin liberi să ne alegem destinul” – a spus Mario Draghi.

Ligia VORO

Opinie publicată în ediția tipărită cu nr. 132 a revistei Transilvania Business (25 sept.-31 oct. 2024)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

AVANPREMIERĂ: CIS Group participă la ADIPEC, cel mai mare eveniment global dedicat energiei

Articolul următor
OAR-T

Concursurile de arhitectură, necesare dar încă puține în România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share