Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

USAMV îi direcționează pe tineri către joburile “verzi”

Studenții selectați într-un proiect de practică pe fonduri europene au șansa de a-și găsi loc de muncă în domenii căutate pe plan internațional.  
Practicanții sunt pregătiți profesional și mental să facă față realităților din piața muncii | Foto: USAMV

Studenții selectați într-un proiect de practică pe fonduri europene au șansa de a-și găsi loc de muncă în domenii tot mai căutate pe plan internațional.

“Proiectul nostru a obținut 97 de puncte într-o competiție acerbă, unde cererea a depășit cu mult bugetul alocat – majoritar prin Fondul Social European (FSE+). În cadrul proiectului, ne-am angajat ca, prin toate activitățile instituției, să investim în viitorul studenților noștri. Grupul țintă va fi format din 280 de studenți, pe parcursul celor doi ani de implementare.

Ei vor beneficia de o pregătire care le va permite să se angajeze mai ușor în domeniile de studii. Prin tot ce le punem la dispoziție, vor avea o adaptare mai bună la ziua de astăzi. Îi pregătim profesional, dar îi și ajutăm să se integreze. Săptămâna aceasta vom organiza Târgul Absolventului, unde studenții din anul IV vor intra în contact cu licențiați ai USAMV care au firme, cu rol de potențiali angajatori.

Din punct de vedere financiar, studenții care vor face stagiul de practică de 90 de ore vor beneficia și de o subvenție de 6 lei/oră. Dintre cei 280 de studenți, 28 vor primi, în urma unei competiții, un premiu de 600 de lei”, a explicat prorectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj Ioana Pop, manager de proiect.

Practica, la adresa din buletin

“Orele de practică le vor face în zonele în care au adresa din buletin. După ce facem selecția, vedem câți studenți avem din fiecare regiune de proveniență (Nord-Vest, Centru, Vest, Nord-Est). Echipa proiectului se deplasează în județele eligibile ca să identifice parteneri de practică, firme private sau de stat. USAMV încheie un acord cu firma respectivă, studenții își desfășoară activitatea practică în locurile de unde provin.

Desigur, vor fi monitorizați și de noi: avem experți care supraveghează această activitate, țin legătura cu firma cu care s-a încheiat acordul. În acest fel, când termină facultatea, nu trebuie neapărat să rămână toți în Cluj. Noi le deschidem o ușă: dacă rămân acolo în practică, lucrează, devin interesați. Deci au șansa să se afirme în propriile orașe de reședință și să se întoarcă acasă”, consideră prorectorul USAMV.

Îi pregătesc și pentru eșec

“Urmărim dezvoltarea de competențe legate de experiența profesională, mai cu seamă științifice și practice, pe care studenții le vor aprofunda în aceste stagii la colaboratorii socio-economici cu care vom încheia protocoale. Le mai oferim ceva în plus față de stagiile obligatorii de practică: șansa de a-și dezvolta competențe transversale.

Când vorbim despre competențe “verzi”, ne referim la antreprenoriatul bazat pe ecoresponsabilitate, atât de util în contextul emergenței locurilor de muncă „verzi”, cum dictează tendințele actuale. Aceste “green jobs” mizează pe respectarea, conservarea și îmbunătățirea mediului, au impact asupra sănătății planetei.

Foarte multe domenii pe care le acoperim se pliază pe joburile “verzi”: inginerul agronom poate contribui la protecția mediului, la fel inginerul de mediu. Printr-un workshop de competențe socio-emoționale, îi învățăm cum să facă față eșecurilor, fără a se simți dezarmați sau deznădăjduiți. Intrarea pe piața muncii nu este facilă de multe ori, iar succesul vine prin încercări repetate, pe baza cunoștințelor dobândite.

Noi îi vom ancora pe studenți la realitatea contextului actual al pieței muncii. Efortul lor va fi recompensat prin certificate de participare la cursurile respective, subvenții, comunicarea bilaterală cu angajatorii, un kit cu elemente ecologice care să îi sprijine în activitatea lor de învățare”, a detaliat Vladia Arnăutu, asistent manager în cadrul proiectului.

Terapia, Transavia, Moldovan – companii țintă

Există 12 domenii de studiu implicate în proiect: agronomie, biologie, mediu, horticultură, inginerie și management în agricultură și dezvoltare rurală, inginerie geodezică, silvicultură, biotehnologii, medicină veterinară, ingineria produselor alimentare. În grupul țintă trebuie să se regăsească toate aceste domenii, la nivel de licență și master.

“Avem multe ferme interesate de practica studenților, în zona de biotehnologii fabrica de medicamente Terapia îi duce în fabrică în grupuri mai mici. Producătorul de carne de pui Transavia primește studenți la zootehnie, cu un calendar bine stabilit și cu respectarea unor reguli foarte stricte. În zona de producție agroalimentară este interesată Moldovan Carmangerie, dar există oferte și de la multe patiserii.

În domeniul inginerie geodezică avem o mulțime de parteneriate cu companii care ne cer absolvenți, inclusiv pentru a lucra în străinătate, cu mult peste ce puteam noi să oferim, fapt care ne-a și făcut să creștem cifra de școlarizare. Studenții fac practică și la instituțiile de stat: Agenția pentru Protecția Mediului, Apele Române, Direcția de Sănătate Publică” ne-au relatat inițiatorii proiectului.

practică

36 de parteneriate pentru 280 de studenți

USAMV Cluj, ca beneficiar de finanțare, a lansat proiectul de stagii de practică “Succes în cariera profesională”, de 4,05 milioane lei (3,4 milioane cofinanțare de la UE). Obiectivul constă în îmbunătățirea calității și relevanței pe piața muncii a ofertei educaționale a USAMV, prin cultivarea competențelor antreprenoriale în contextul tranziției “verzi” și programe de practică aliniate la cererea actuală de forță de muncă.

Proiectul va include cel puțin 36 de parteneriate public-private, în vederea derulării de stagii de practică pentru 280 de studenți la nivel licență și masterat, din cele patru regiuni de dezvoltare. Ideea este de a stimula participarea pe piața muncii a tinerilor din regiunile cu o rată a ocupării sub media națională.

USAMV va organiza două programe de formare educaționale de dezvoltare a competențelor antreprenoriale ecoresponsabile și dobândirea competențelor verzi cerute de tranziția climatică; un workshop de formare de competențe socio-emoționale ale studenților în vederea integrării pe piața muncii. Proiectul se derulează până în octombrie 2026.

practică

Cosmin Moldovan, fondator rețea agroalimentară:

“Degradarea pieței muncii este evidentă, o criză pe care noi singuri nu o putem controla, de aceea intrăm în parteneriat cu o serie de școli. De la USAMV am angajat mulți absolvenți; majoritatea colegilor din echipa administrativă sunt absolvenți ai universitățio, de la licee avem mai puțini. Suntem parteneri la Festivalul Alimentului de la USAMV, unde jurizăm produsele studenților, ne implicăm și în atragerea altor companii”.

Joburi “verzi”:

  • Responsabil de mediu – gestionează resursele companiei, realizează monitorizări, implementează sisteme și planuri de reducere a poluării
  • Inginer de mediu – lucrează pentru a îmbunătăți reciclarea, aruncarea de deșeuri, sănătatea publică, controlul poluării apei și aerului
  • Inginer agronom – dezvoltă noi tehnologii, echipamente pentru agricultură, silvicultură, poate lucra în cercetarea științifică, de producție sau tehnologică
  • Consultant de turism – se ocupă de managementul biletelor de avion, pachetelor de călătorii, recomandă destinații care susțin turismul ecologic.
  • Inginer în construcții – reduce impactul asupra mediului prin materialele folosite, utilizarea de panouri fotovoltaice și solare.

Sursa: BestJobs

     

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), instituţie sub autoritatea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), a recepționat, în orașul Năsăud, 16 locuinţe pentru tineri, destinate închirierii.

Cum arată noul bloc ANL din Năsăud

Articolul următor

Echipa de robotică 4K1 din Oradea va reprezenta România la Tokyo

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share