Peste 1.200 de exemplare ale Sfintei Scripturi, traduse în diferite limbi și dialecte, și de diferite dimensiuni, pot fi văzute și admirate la Muzeul Bibliei din Cetatea Oradea în perioada 7 – 20 noiembrie 2024.
Pe lângă exemplarele deosebite din colecția Societății Biblice din România, la Muzeului Bibliei din Cetatea Oradea sunt expuse și exemplare primite de la Episcopia Ortodoxă, Episcopia Greco Catolică, Episcopia Reformată.
„Evenimentul acesta este organizat de Societate Bibică din România cu scopul aniversării a 100 de ani de la publicarea bibliei traduse de Dumitru Cornilescu, 110 ani de la publicarea Bibliei Sinodale și 150 de ani de la publicarea Bibliei de la Iași. Scopul nostru este să marcăm momentele acestea și să stârnim publicului tânăr dorința de a aprecia Scriptura, conținutul ei, de a o citi, arătându-i exemplarele vechi, munca ce s-a făcut, tot ce a stat în spate. Câteva exemplare mai deosebite sunt: Biblia tipărită la Oradea în 1660, Biblia de la Blaj, Biblia de la București, Noul Testament de la Bălgrad, dar și alte exemplare mici, rare ediții limitate. Avem și Biblia dusă pe Lună, Biblia pe microfilm, biblia pe cip”, ne-a informat Florin Ile, director executiv la Societatea Biblică Română.
Vernisajul expoziției, organizată de Societatea Biblică din România, miercuri, 6 noiembrie 2024, s-a bucurat prezența reprezentanților cultelor și nominațiilor din Oradea.
Printre invitați s-au numărat: episcopul greco catolic Virgil Bercea, vicarul eparhial al Episcopiei Ortodoxe Oradea – părintele Radu Rus, părintele Mátyás Attila din partea Bisericii Evanghelice Luterane Oradea, părintele Szabo Joszef din partea Eparhiei Reformate Piatra Craiului, David Nagy -reprezentantul Comunității Evreiești Mesianice, viceprimarul Oradiei – Teofil Filimon, Teofil Păluț – secretarul Comunității Penticostale Oradea, prefectul Bihorului – Marcel Dragoș.
Toți au avut doar cuvinte de laudă la adresa evenimentului.
Exemplare deosebite
„După multe astfel de expoziții organizate în alte părți ale țării, iată că am reușit să facem această expoziție și la Oradea. Este cea mai mare expoziție pe care o organizăm. Nicăieri, în România, nu au mai fost expuse așa de multe exemplare ale Sfintei Scripturi. Am ales Oradea și din alt motiv, pentru că Oradea este o locație special. Aici în Oradea, în 1660, când au venit turcii și au cucerit Cetatea, se tipărea Biblia”, a afirmat Florin Ile.
Ionel Tuțac, colecționar și unul dintre organizatorul evenimentului, a vorbit despre proiectul organizării Muzeului Bibliei și despre câteva dintre exponatele deosebite expuse la Muzeul Bibliei Oradea.
Muzeul Bibliei este marcă înregistrată și a organizat patru expoziții și în Statele Unite ale Americii: la Chicago și în Florida.
Prima expoziție de succes a Muzeului Bibliei în România a fost organizată în 2019 la Timișoara.
„În expoziție veți descoperi Biblia Mitropolitului Bartolomeu Anania, o biblie dăruită de către episcopul greco catolic Alexandru Mesian. Biblii care au aparținut altor lideri religioși. Muzeul Bibliei conține peste 1.200 de exemplare ale Sfintei Scripturi în diferite limbi și dialecte. Există în colecția mea un manuscris din secolul al XIII-lea. De asemenea, aveți ocazia să vedeți pagini din primele biblii tipărite, ediții princeps în limbile latină, franceză, germană, gotică”, a explicat Ionel Tuțac.
Acesta a precizat că una dintre dorințele sale a fost aceea de a aduna în cadrul colecției biblii miniaturale. Una dintre aceasta este cea mai mică biblie din lume, care poate fi văzută doar la microscop, realizată de către savanții de la Universitatea din Haifa, nano biblia. În expoziție mai sunt și biblii care au aparținut unor personalități precum Billy Graham, Noul Testament tipărit sub formă de deget, la comanda Reginei Victoria, Noul Testament de la încoronarea Regelui George al VI-lea sau de la încoronarea Reginei Elisabeta a II-a, ori de la încoronarea Regelui Charles al III-lea. La Muzeul Bibliei mai poate fi văzută prima biblie tipărită cu caractere latine la Pesta, în 1873, Biblia Cornilescu, o ediție princeps din 1921.
Cea mai mare biblie din România
În cadrul expoziției poate fi văzută și cea mai mare biblie din lume, o biblie scrisă de oameni.
„Anul trecut, cu ocazia evenimentului – Timișoara Capitală Culturală Europeană – am hotărât să vin cu ceva inedit – cea mai mare biblie din România, o biblie care a început să fie scrisă de oameni. Biblia este o carte divino-umană. Până acum peste 3.000 de oameni au scris în această carte și o să vă invit în zilele următoare să vă lăsați amprenta asupra acestei cărți prin unul sau mai multe versete”, i-a invitat colecționarul pe vizitatorii expoziției și pe cei prezenți la vernisaj.
„În seara asta, o avem mulțumire lui Dumnezeu, și apoi dumneavoastră, tuturor care ați ales să veniți la un eveniment istoric, spun eu, aici la Oradea, la o prezentare reală a Sfintei Scripturi din anii aceștia pe care, cu ajutorul lui Dumnezeu, noi i-am trăit”, a încheia pastorul Gabriel Fazecaș, aducând mulțumire celor prezenți.
Expoziția, cu intrare gratuită, Muzeul Bibliei din Cetatea Oradea este deschisă în perioada 7 – 20 noiembrie, de luni până sâmbătă, între orele 11:00 – 18:00.