Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Pian și 1000 de clopoței ai recunoștinței de Ziua Culturii Japoneze la Cluj

Cultura japoneză este sărbătorită în întreaga lume printr-o diversitate de festivaluri și evenimente care scot în evidență tradițiile, artele și obiceiurile specifice Japoniei. Ziua Culturii japoneze este marcată la Cluj-Napoca de Centrul de Studii Japoneze Sembazuru și Muzeul Etnografic al Transilvaniei  în cadrul celei de-a VI-a ediţii. Evenimentul este, de această, dată unul muzical și se desfășoară în 7 noiembrie, în Sala Reduta a muzeului din centrul municipiului. 

Muzica japoneză va aduce spiritul acestei culturi prin împletirea a două stiluri, unul clasic, cu un recital de pian, din lucrările compozitorilor Carl Filtsch şi Joseph Filtsch, și unul de Senzonshō. Ambele sunt susținute de Chiyo Hagiwara. Recitalul de Senzonshō 千尊鐘  va aduce, după cum îi spune numele, sunetul a o mie de clopoței ai recunoștinței, un concept creat de Chiyo Hagiwara pentru stilul de interpretare ce utilizează clopoțeii budiști de tip Kujo Orin. Aceștia produc sunete prin lovirea cu un bețișor.

Muzicienei i-a fost conferit un premiu special pentru muzică tradițională la Concursul Internațional de Muzică Bach.

„Interpreta japoneză va oferi Muzeului Etnografic al Transilvaniei o taiguruma (dorada jucărie amuletă), confecționată de Kaori Moriyama, meșter artizan al studioului Miyaji de jucării pentru sanctuarul imperial Kagoshima, singurul manufacturier de acest gen de jucării religioase din Japonia contemporană”, au precizat organizatorii.

Chiyo Hagiwara de Ziua Culturii Japoneze la Cluj-Napoca

Absolventă a Tokyo College of Music, Chiyo Hagiwara a studiat compoziţie muzicală la Tg. Mureş, cu maestru Csiky Boldiszar, prilej cu care s-a familiarizat cu pianistul şi compozitorul din Transilvania, Carl Filtsch.

„În prezent, pentru publicul japonez specialist sau amator de muzică clasică, numele pianistei Chiyo Hagiwara este strâns relaționat de cel al lui Carl Filtsch”, a subliniat Rodica Frențiu, directorul Centrului de Studii Japoneze Sembazuru.

Cultura japoneză în sărbătoare

În marile orașe din întreaga lume, festivaluri de sakura (floarea de cireș) aduc laolaltă comunități care sărbătoresc efemeritatea frumuseții naturale prin expoziții de flori, ceremonii de ceai și dansuri tradiționale. Filmele japoneze, anime-urile și manga au devenit, de asemenea, piloni ai culturii pop internaționale, celebrându-se în convenții speciale dedicate fanilor din țări precum Statele Unite, Franța și Brazilia. Pe lângă acestea, artele marțiale japoneze, precum judo, karate sau aikido, sunt practicate pe scară largă, aducând nu doar disciplina fizică specifică, ci și învățăturile filosofice ale acestora. Prin evenimente culturale și ateliere de ikebana (aranjamente florale), origami și caligrafie, cultura japoneză oferă o experiență captivantă celor din afara Japoniei, creând punți de legătură prin frumusețea și profunzimea ei unică.

Tradiție și inovație în cultura japoneză

Cultura japoneză impresionează printr-un amestec distinctiv de tradiție și inovație, iar unele dintre cele mai fascinante forme de expresie artistică japoneză își găsesc rădăcinile în trecutul bogat al țării. Teatrul kabuki, un stil dramatic și extravagant, îmbină dansul, muzica și costumele elaborate pentru a prezenta povești mitologice și istorice într-o manieră captivantă. Caligrafia, sau shodō, este o artă în sine, fiind prețuită pentru grația și simplitatea liniilor care transmit atât cuvântul, cât și spiritul acestuia, iar meșteșugul desenului anime a reușit să cucerească un public global prin imaginația sa bogată și complexitatea narativă. Muzica japoneză reflectă această dualitate: de la sunetele tradiționale ale koto-ului, shamisen-ului sau taiko-ului, până la fuziunea lor cu instrumente moderne, cultura japoneză s-a adaptat și reinventat continuu, reușind să se conecteze și cu publicul internațional.

Temple, Kimono, sushi

Un alt aspect al culturii japoneze îl constituie frumusețea vizuală și estetică a artei vestimentare, ceramicii și gastronomiei. Costumul tradițional, kimono-ul, rămâne emblematic pentru rafinamentul japonez, fiind purtat cu ocazii speciale și sărbători, simbolizând respectul față de tradiție și natură. Ceramica japoneză, prin stilurile unice raku sau shigaraki, este o formă de artă apreciată atât pentru simplitatea, cât și pentru imperfecțiunea deliberată, evocând filozofia wabi-sabi. La fel de emblematică este și arta ukiyo-e, sau stampele japoneze, ce redau viața cotidiană, natura și frumusețea efemeră a momentului. În gastronomie, cultura japoneză a dat naștere unor preparate deosebite – precum sushi, ramen sau tempura – unde fiecare fel de mâncare este pregătit cu o atenție meticuloasă la detalii, susținând conceptul de armonie în simțuri, gust și prezentare vizuală.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Cursul Bitdefender se axează pe răspunsul la incidente, oferind studenților instrumentele necesare pentru a identifica și gestiona amenințările complexe. 

Bitdefender va susține un curs de incidente de securitate la “Babeș-Bolyai”

Articolul următor
Terapia

Terapia a prezentat guvernului principalele sale proiecte de investiții

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share