După micul război al crescătorilor de oi cu autoritățile pe tema pestei micilor rumegătoare, care a blocat pentru ceva vreme exportul, iată că oile din România vor lua din nou drumul Marocului și nu în transhumanță, ci în cadrul unui acord cu regatul Nord- African. Informația a fost publicată de ANSVSA, după vizita unei delegații importantă din acest regat în România, ca răspuns la vizita de lucru a președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Alexandru Bociu, în Regatul Maroc.
Calitatea ovinelor din țara noastră, prețul, seriozitatea crescătorilor, starea de sănătate a animalelor pot fi tot atâtea motive care au determinat ca delegația marocană să vină în țara noastră după abia trei săptămâni de la demersul făcut de Alexandru Bociu. Cert este că scopul deplasării la București a delegației din Maroc a fost avansarea procesului de reluare a exportului de ovine.
Delegația marocană, condusă de omologul serviciilor veterinare din Regatul Maroc, îl include pe Ambasadorul Regatului Maroc în România, Excelența sa Hassan Abouyoub, Directorul pentru Protecția Patrimoniului Animal și al Plantelor din Casablanca, Dr. El Abrak Abderrahman, precum și un operator economic important din Maroc, interesat de un prim import de ovine din România.
„Prin demersurile sale, ANSVSA deschide noi oportunități pentru producătorii români, sprijinind extinderea exporturilor către Regatul Maroc. Aceasta le permite fermierilor să își valorifice produsele de calitate superioară pe această piață” a afirmat președintele ANSVSA, Alexandru Bociu, potrivit comunicatului.
Oile din județul Constanța vizitate de marocani
În cadrul vizitei, delegația a vizitat două centre de colectare ovine din județul Constanța, pentru a observa condițiile de bunăstare a animalelor și măsurile de biosecuritate implementate de crescători. De asemenea, a avut loc o întâlnire la sediul Consiliului Județean Constanța dintre delegația din Maroc, oficialitățile române din ANSVSA și Președintele CJ Constanța, Florin Mitroi.
Operatorul economic marocan a dorit să verifice animalele care urmează să fie îmbarcate pe vapor. Acesta a asistat la procedurile logistice specifice și a semnat documentele oficiale pentru demararea exportului. Vizita face parte dintr-un proces continuu de deschidere a piețelor externe și de reluare a exporturilor de ovine, care fuseseră inițial suspendate din cauza Pestei Rumegătoarelor Mici (PRM).
„Această colaborare constituie o oportunitate importantă pentru România de a reintroduce produsele românești pe piața marocană și de a întări legăturile comerciale bilaterale. Acordul încheiat între fermierii români și operatorul economic marocan deschide noi perspective pentru exportatorii români, contribuind la consolidarea poziției acestora pe piața internațională și reafirmând calitatea superioară a produselor agricole din România” se spune în comunicatul ANSVSA.