Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Factorii ce facilitează dezvoltarea afacerilor, dezvăluiți în conferința SAS de la Oradea

Cel de-al 12-lea eveniment din seria Secretele Antreprenorului de Succes (SAS), și ultimul din acest an, care a fost organizat de IMM Club la Hotel Ramada din Oradea, miercuri, 13 noiembrie 2024, a vrut să scoată în evidență factorii care facilitează dezvoltarea afacerilor, dar și care sunt dificultățile pe care trebuie să le depășească antreprenorii pentru a-și dezvolta afacerile.

A fost unul dintre cele mai reușite evenimente din această serie, atât prin numărul și calitatea speakerilor, cât și prin numărul de participanți din sală.

Evenimentul a avut și un keynote speaker străin – Jakub Malecki – director pe România și Moldova LOT Polish Airlines.

Liviu Sav, co-fondator IMM Club, l-a provocat pe polonez să vorbească despre: „Stimularea succesului local: modul în care călătoriile aeriene accesibile alimentează dezvoltarea afacerilor”.

Jakub Malecki, directorul LOT Polish Airlines România și Moldova pariază pe Oradea

Întrebat ce a cântărit greu pentru LOT când a ales Oradea, Jakub Malecki a răspuns: „Pentru că Oradea are potențial, atât din punct de vedere turistic, cât și de business!”.

În ceea ce privește avantajele transportului aerian față de cel rutier sau terestru, directorul LOT Polish Ailines a răspuns scurt:  „Timp, timp și iar timp!”.

Kurt Weber, Partner Business Consulting & EY Parthenon. A prezentat un studiu de piață privind interesul investitorilor. Concluziile principale au fost:

  • Încrederea investițională a scăzut cu 13%;
  • Zona de software și IT este domeniul în care se investește cel mai mult, dar în 2023 s-a investit cu 13% mai puțin decât în 2022.
Kurt Weber

„România rămâne o țară atractivă pentru investiții, în special în domenii precum Supply Chain & Logistics, Business Support Services, Sales & Marketing Offices. Sistemul de taxare este un factor important, alături de adopția tehnologică. Singura problemă este predictibilitatea”, a observat Kurt Weber.

„Parcurile industriale din Oradea: trecut, prezent și viitor”

Aceasta a fost denumirea primului panel al conferinței, în care au vorbit despre experiența lor: Dan Pavel – unul dintre fondatorii Benvenuti, Delia Baboș – director executiv Hyper Line Consult, Octavian Dan – președintele Asociației Firmelor Bihorene, Alina Silaghi – fost director ADLO și Kurt Weber – Partner Business Consulting & EY Parthenon.

Dan Pavel a precizat că ceea ce l-a determinat să-și mute afacerea în Parcul Industrial 2 din Oradea a fost o ofertă clară din partea autorităților locale, respectiv ADLO.

„A fost o oportunitate extraordinară pentru noi. Este poziționat aproape de drumurile de acces, de Centura Oradea. Există transport public pentru angajați, și colaborarea cu ADLO a fost foarte bună. Îi încurajez pe toți să participe la licitații în parcurile industriale. Procedurile sunt foarte transparente, iar înscrierea la licitații se realizează printr-un link”, susține și Delia Baboș.

Alina Silaghi

Octavian Dan a pus accentul pe regulamentele prietenoase și clare ale ADLO pentru parcurile industriale ale Oradiei.

„Ideea parcurilor industriale a venit tocmai prin prisma asta de a ușura și de a oferi soluții rapide, în special pentru investitori. Cred că parcurile industriale au avut foarte multe beneficii prin prisma faptului că există Plan Urbanistic Zonal, un lucru cu care orice investitor care dorește să-și edifice o locație se confruntă. Și asta înseamnă că într-un termen scurt tu deja poți să pregătești proiectul și te poți duce spre autorizare. Aici am avut șansa ca și Direcția de Urbanism să se miște rapid și să poată elibera autorizații în termen scurt”, a explicat Alina Silaghi.  

Kurt Weber este de părere că parcurile industriale din Oradea pot deveni o oportunitate pentru investitorii din afara UE.

Delia Baboș, Dan Pavel și Kurt Weber

„Este important că parcurile industriale se fac și în județ, pentru că a crea parcuri industriale în comunele mari și în orășele din județ înseamnă a fixa populația acolo. Este un factor enorm de stabilitate și de luptă împotriva depopulării zonelor rurale”, crede Dan Pavel.

Președintele AFB este de părere că parcurile industriale ar trebui dezvoltate și în alte zone, private, din Municipiul Oradea, care pot avea potențial.

„Cum îmbinăm factorii care facilitează dezvoltarea afacerilor”

Panelul 2 i-a avut ca invitați pe: Loredana Suiugan – specialist ESG, Roman Băran – Managing Director România Astor Mueller, Sorin Constantin – CEO Nidec Oradea, Adrian Vese – manager financiar la Igna Construct și Alin Mercheș – antreprenor în serie.

Roman Băran este de părere că unul dintre factorii decisivi în dezvoltarea afacerilor este învățământul dual.

Liviu Sav, Alin Mercheș, Adrian Vese, Roman Băran, Sorin Constantin și Loredana Suiugan

„Este esențial să avem un dialog pentru a adapta ceea ce învățăm în școală la cerințele business-ului. Alți factori importanți sunt agilitatea și tehnologia. Tehnologia ne ajută foarte mult să putem scala business-ul”, a explicat Roman Băran.

Potrivit lui Adrian Vese, factorii care facilitează dezvoltarea afacerilor sunt: resursa umană bine pregătită, accesul la capital, băncile fiind un factor determinant, și capacitatea de adaptare.

„Avem multe provocări, însă deschiderea autorităților ne ajută foarte mult. Există o presiune de a finaliza lucrările la timp, dar aceasta ne motivează să oferim cea mai bună calitate”, a precizat Adrian Vese.

Sorin Constantin crede că accesul la fondurile nerambursabile este un atu pe care țara noastră poate să-l ofere în contextul european.

„Avem mult de îmbunătățit la capitalul uman, în ceea ce privește Oradea. Partea de cercetare – inovare – dezvoltare poate să fie un diferențiator pentru companiile din Oradea pentru a face trecerea la producții cu valoarea dăugară mare. Aici mă gândesc la reconversii profesionale pentru angajați și la capacitatea companiilor de a restructura producțiile”, a afirmat directorul Nidec.

Loredana Suiugan este de părere că trebuie pus accentul pe cuvântul acces: acces la investiții, acces la educație, acces la infrastructură, la mobilitate.

„Acest acces nu este tocmai atât de facil precum credem. Atunci când vorbim de curriculă, ne lipsesc competențele de leadership, ne lipsește determinarea. Cred că ne lipsesc și perspectivele”, a declarat Loredana Suiugan.

Aceasta crede că lipsește comunicarea dintre instituțiile publice și companiile private.

 Oradea – Florida Europei Centrale și de Est

Alin Mercheș crede că antreprenorii trebuie să lucreze mai mult la mentalitate, accentuând faptul că pentru a găsi oameni buni trebuie să fie antreprenorul de încredere.

„Îmi plac afacerile care nu depind de mine. Primul lucru, care este un factor de succes e delegarea sarcinilor. De aceea prefer să deleg sarcinile”, a precizat Alin Mercheș.

Acesta a punctat și cei patru pași ai delegării:

  1. Eu lucrez, tu te uiți;
  2. Eu lucrez, tu mă ajuți;
  3. Tu lucrezi, eu te ajut;
  4. Tu lucrezi, eu mă uit.

„O problemă mare care va veni în România este singurătatea și depresia. Cred că Oradea ar putea să servească aceste probleme. În Oradea te simți mai puțin singur. Avem un factor comunitar mult mai dezvoltat decât în alte orașe. Avem comunități, fie ele de business, fie religioase, unde ești mult mai bine primit decât în alte părți. Oradea poate deveni o Florida a Europei Centrale și de Est. Avem colegi care au venit din alte părți ale țării, din București, și într-o săptămână nu le-a venit să creadă cât de bine se simt aici. Este un lucru ce ține de wellbeing. Partea de turism și de a atrage nomazi digitali este nișa noastră, care ne va duce pe un drum bun”, crede Alin Mercheș.

Prezentări de interes pentru IMM

Pe lângă cele două paneluri evenimentul a avut și o serie de prezentări pe teme de interes pentru IMM-uri susținute de vorbitori relevanți din diverse domenii, precum: Gabriel Biriș, Marius Filipas, Alina Marchis, Delia Mircea, Iulian Ghișoiu, Popovici Claudiu și Rusu Elisa. Temele abordate de aceștia au inclus strategii pentru gestionarea riscurilor, optimizarea conținutului pentru vânzări, protecția afacerilor și soluții inovative de finanțare pentru IMM-uri.

Gabriel Biriș

Gabriel Biriș – fondator Biriș & Goran – a subliniat faptul că în ciuda tuturor implementărilor statului (e-factura, e-transport, SAF-T etc.), colectarea de TVA a rămas neschimbată. Soluțiile propuse de Biriș sunt:

  • Taxarea inversă generalizată;
  • Simplificarea prin eliminarea excepțiilor;
  • Eliminarea fraudei carusel;
  • Reducerea veniturilor din TVA pierdute din cauza insolvențelor;
  • Reducerea costurilor de conformare și administrare;
  • Reducerea costurilor de finanțare pentru companii.
    Delia Mircea

Delia Mircea – owner & senior edcitor Contzilla.ro a făcut o paralelă între Contabilitate și Fiscalitate.

„Prima dată când preluăm un client nou, verificăm balanța. De multe ori, acolo vedem anumite probleme contabile”, a dezvăluit Delia Mircea.

Aceasta a vorbit și despre noutățile declarației unice începând cu 2025.

Iulian Ghișoiu

Claudiu Popovici, avocat, a vorbit despre clauza de confidențialitate și neconcurență.

Iulian Ghișoiu – owner TargetWeb SEO Agency – prezentat Top 3 trenduri în SEO pentru 2025 și modalitățile de a aduce un site în atența motoarelor de căutare pentru a crește vânzările. Prezentarea sa a avut la bază trenduri și oportunități în AI, Local SEO și e-commerce.

Marius Filipaș de la Raiifeisen Bank a evidențiat care sunt barierele de finanțare pentru firme, vorbind și despre provocările și oportunitățile de finanțare și încercând să răspundă la ce se uită băncile când sunt solicitate să acorde o finanțare.

„Băncile trebuie să fie incluse în facilitarea de educație financiară”, consideră Marius Filipaș.

Alina Marchiș a prezentat oportunitățile finanțărilor prin BERD

Alina Marchiș, asociat BERD, a informat despre susținerea IMM-urilor de către BERD.

„Ideea este că noi întotdeauna pornim de la idee și de la nevoie și de acolo construim împreună. Venim la evenimente, mergem în teritoriu, ne place să vorbim cu antreprenorii. Noi vrem să ajutăm afacerile să crească”, a subliniat Alina Marchiș.

Elisa Rusu

Eliza Rusu, fondator Omnicredit, o platformă fintech de finanțare pentru afaceri fast forward a vorbit despre soluții de finanțare alternative pentru IMM-uri, dar și despre indicatorii luați în considerare la acordarea creditelor.

Dual NextGen, un nou proiect educativ

În cadrul conferinței a avut loc și lansare proiectului educațional Dual NextGen.

Dual NextGen – un noi proiect educativ

Dual NextGen își propune să sprijine dezvoltarea învățământului dual în România, u doar pe cel professional, ci pe toate nivelurile, intagrând active antreprenorii și IMM-urile în procesul de formare profesională al tinerilor. Proiectul vizează pregătirea elevilor, și a tinerilor în general, pentru piața muncii printr-o combinație de educație teoretică și practică”, a explicat Liviu Sav.

Direcțiile principale ale proiectului și discuțiile despre implementarea acestuia vor fi prezentate într-un articol separat.

Antreprenorul foarte secret

Ca la fiecare ediție a conferinței Secretele Antreprenorului de Succes și această ediție a avut un antreprenor secret. De data aceasta a fost atât de secret, încât nu a știut nici respectivul antreprenor, până când a fost anunțat să iasă în fața audienței.

Surpriza a fost mare pentru Octavian Dan, pentru că despre el este vorba, când a fost invitat să ia cuvântul. Proprietarul fermei Meraria, a vorbit despre cum s-a apucat de cultivat mere, după ce a încercat în multe alte domenii de activitate, ca și consultat, și care au fost provocările cu care s-a confruntat în meseria de fermier.

Îmi doresc să transform o nebunie într-o afacere profitabilă”, a precizat Octavian Dan, referindu-se la pasiunea sa pentru cultivarea merelor.

Octavian Dan se laudă că și-a dezvoltat ferma fără să ia fonduri europene. Întrebat dacă ar schimba ceva în activitatea lui de fermier, antreprenorul a răspuns că ar integra mai mult celelalte verigi.

Banii îi face cel care pune produsul pe raft. Aș integra mai multe verigi pe vertical astfel încât să mă apropii de farfurie”, a spus antreprenorul.

Pentru el, definiția succesului are legătură cu bucuria și cu mulțumirea.

Octavian Dan a fost luat ca din oală de Liviu Sav

„Ideea de nemulțumire sau de a stabili ținte mult prea înalte aduce, de cele mai multe ori, frustare. Succesul vine din liniște. Vine din împăcare și vine din pacea interioară. Succesul nu poate exista într-o situație de conflict interior. Și atunci, am ales. De fiecare dată, după fiecare realizare, oricât de mică, trebuie să te bucuri. Dă timp acestei bucurii! Fă următorul pas, pentru că, pentru a-ți realiza un vis, primul pas este să te trezești. Și afli cum este realitatea. Părerea mea este că succesul are legătură cu bucuria dintre doi pași”, crede Dan Octavian.

Antreprenorul este de părere că inovația poate schimba enorm gricultura. Merele cultivate de acesta sunt rolul cercetării unei inovații, iar cei care nu adoptă noile tehnologii, noile inovații, riscă să rămână în urmă, inclusiv în agricultură.

„Curajul și încrederea este recomandarea mea pentru cei din sală. Dacă nu ai încredere în ceea ce faci și nu ai curaj să mergi mai departe, și mai apare și automulțumirea, acolo începe falimentul”, conchide președintele AFB.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

OSCAR Downstream încheie un parteneriat strategic cu World Vision România pentru promovarea educației prin platforma sa de sustenabilitate #RomâniaTotÎnainte

Articolul următor

Amalia Crișan și tăcerea erotică a cotidianului, la IAGA Contemporary Art

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share