O delegație consistentă a Camerei de Comerț Americane în România s-a aflat la Cluj timp de trei zile.
Prima vizită a echipei AmCham România a fost la sediul Băncii Transilvania (BT), urmată de întâlniri cu comunitatea de afaceri stabilită la Cluj și conducerea municipalității: primarul Emil Boc, viceprimarul Dan Tarcea, șeful Departamentului de relații externe și investitori, Emilia Botezan.
“Primarul Boc ne-a prezentat pilonii principali pentru construirea competitivității și prosperității economice a orașului și a zonei metropolitane și exemple de proiecte principale în cadrul fiecărui obiectiv strategic. Printre acestea: consolidarea municipiului Cluj-Napoca în centru de inovare și cercetare-dezvoltare, crearea unui oraș verde și inteligent și modernizarea infrastructurii fizice a localității.
Mai multe proiecte care trebuie dezvoltate prin parteneriate public-private pentru care municipalitatea caută parteneri sunt legate de construirea de locuințe, noul campus studențesc și soluții digitale pentru oraș. Edilul a subliniat că parteneriatul politic al României cu SUA are încă un potențial enorm pentru creșterea cooperării economice”, potrivit trimișilor organizației de afaceri.
Extinderea regională, în vizorul Amcham
Președintele AmCham România, Cristian Sporiș, a împărtășit contextul extinderii regionale a AmCham la Cluj și prioritățile principale pe care aceasta le promovează în numele comunității de afaceri de 600 de companii. Vicepreședinții organizației din România, Daniela Nemoianu și Dinu Bumbăcea, au subliniat prioritățile legate de maximizarea utilizării finanțării europene disponibile și tranziția ecologică.
„Am discutat despre prioritățile dezvoltării economice ale administrației locale, atragerea de investiții în regiune, oportunitățile de colaborare, precum și despre demersurile AmCham de întărire a colaborării dintre România și SUA. Întâlnirea a evidențiat angajamentul reciproc pentru crearea unui mediu de afaceri stabil și inovativ în Cluj-Napoca
Accentul a fost pus pe dezvoltarea de noi oportunități de colaborare și sprijinirea inițiativelor de digitalizare și sustenabilitate. Această întrevedere marchează un pas important în consolidarea relațiilor economice dintre România și SUA, având ca scop susținerea unei economii competitive și dinamice în regiune”, a spus primarul Emil Boc.
Invitați la Summitul de Investiții Select din SUA
Delegația AmCham s-a aflat la Cluj-Napoca pentru evenimentul “Collaborate & Innovate: Networking Lunch for Leaders and Pioneers”, organizat de mediul privat clujean. AmCham România este și membră a Clusterului de Educație (C-EDU).
“Am avut o întâlnire cu comunitatea tech vibrantă din Cluj, găzduită de ABC Incubator, AROBS Group & Transilvania IT Cluster (TITC). Am ascultat idei extraordinare despre ce este nevoie pentru a construi o economie bazată pe cunoaștere de la membrii ecosistemului tech.
Președintele AmCham România – Cristian Sporiș și Elisabeta Moraru – membru Consiliului de Administrație al AmCham, au împărtășit principalele priorități ale organizației, în special cele legate de tehnologie, inovare și educație.
Luminița Runcan – membru al Consiliului Director al AmCham România a moderat sesiunea. Ricardo Pelaez, din partea Ambasadei SUA la București, a prezentat oportunități pentru companiile de tehnologie de a se extinde pe piața americană, cum ar fi ediția din 2025 a Summitului de Investiții Select USA”, a relatat conducerea AmCham.
Universitățile clujene, bine reprezentate
Printre vorbitorii locali s-au numărat Voicu Oprean – CEO al companiei informatice AROBS Transilvania Software, Călin Sahleanu – CEO al complexului ABC Incubator, Bianca Muntean – manager al TITC, Christian Săcărea – prorector al Universității Babeș-Bolyai, Adrian Groza – prorector al Universității Tehnice din Cluj-Napoca.
Bianca Muntean a vorbit despre proiectele și misiunea clusterului. “Legăturile, conexiunile sunt cele mai importante atunci când ne dorim să construim o comunitate de business puternică și relevantă. Asta ne dorim pentru Cluj-Napoca, pentru asta lucrăm în fiecare zi, alături de membrii și de partenerii noștri. Reprezentanții universităților au punctat beneficiile colaborării între mediul academic și cel privat.
Un exemplu de succes în această direcție este TEDIHT, centrul de inovare digitală ce unește toate aceste eforturi pentru digitalizarea companiilor din regiune. Participanții au avut ocazia să discute direct, să se cunoască mai bine și să descopere puncte comune și oportunități de colaborare. A fost un eveniment cu adevărat util și semnificativ, așa cum merită comunitatea noastră și cum ni le dorim pe toate”.
Au vizitat o fabrică Emerson
“Am încheiat o zi plină de angajamente cu comunitatea de afaceri din Cluj cu o vizită la una dintre fabricile Emerson, investitor american de referință cu un istoric de 18 ani de extindere a amprentei sale în România. Cu 3.600 de angajați în șase servicii partajate multilingve și șase unități de producție, al treilea cel mai bun angajator în inginerie la nivel național oferă o gamă largă de capabilități globale, europene, locale.
Toți cei din delegația AmCham România am fost impresionați de automatizarea de ultimă generație din unitatea de producție, de profesionalismul echipei și de pasiunea lor pentru excelență”, potrivit conducerii AmCham. Prezentarea activității grupului a fost făcută de directorul general al Emerson SRL, Alina Negru.
AmCham România a fost înființată ca urmare a semnării acordului comercial dintre cele două țări, care deschidea o perspectivă favorabilă pentru extinderea colaborării economice bilaterale și creșterea investițiilor americane în România.
Inițiativa a aparținut câtorva filiale ale unor mari companii americane: Coca-Cola, Colgate-Palmolive, Computerland, Delta Air Lines, Honeywell. Toți membrii de atunci erau companii din SUA, unele realizând cele mai mari investiții străine în țară după căderea comunismului. AmCham România reprezintă 550 de membri – companii americane, internaționale și românești cu afaceri în țara noastră.