Primul echipament cu această tehnologie din România procesează nămol din județele Cluj și Sălaj, contribuind la reducerea emisiilor de carbon.
„Instalația vine în completarea firească a unei alte soluții inovatoare pe care am adoptat-o în premieră și pe care o vom pune în funcțiune în primăvară, stația de dezintegrare moleculară, ce va transforma gunoaiele în energie curată, iar în final, în bani”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.
Noua instalație de uscare și valorificare a nămolului de la Stația de Epurare a Apelor Uzate Cluj-Napoca a presupus o investiție de 97 de milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată, și face parte megaproiectul pe fonduri UE de 404 milioane € derulat de operatorul regional Compania de Apă Someș (CASSA).
Contractul de lucrări vizează facilități pentru nămol la stațiile din Huedin şi Cehu Silvaniei, dar și extindere a celei de la Sărmăşag. Instalația prelucrează nămol provenite de la stația din Cluj-Napoca și de la alte alte șase stații de epurare ale CASSA, capacitatea de procesare fiind de 40.000 de tone de anual.
Nămolul umed rezultat în urma procesului de epurare a apelor uzate este uscat termic, apoi peletizat. Devenit combustibil solid este refolosit pentru tratarea termică a unei noi tranșe de nămol, cu aplicarea principiilor economiei circulare. Astfel se rezolvă problema depozitării unor cantități semnificative de nămol, investiția contribuind și la reducerea amprentei de CO2.
Finanțarea investiției se face 92,18% din fonduri publice nerambursabile (dintre care 85% Fondul de Coeziune al UE, 13% bugetul de stat, 2% bugete locale). Un credit bancar de 7,82% va fi asumat de CASSA pentru cofinanțarea proiectului. Lucrarea a fost realizată de consorțiul VOMM Impianti e Processi (Italia) – TCI Cluj (România), supervizor fiind Eptisa Servicios de Ingineria (Spania).