Miercuri, 20 noiembrie 2024, a fost semnat un acord între Sinteza SA, o companie românească de tradiție de la Oradea, și gigantul american Lockheed Martin, pentru producerea de baterii de ultimă generație, destinate stocării energiei pe termen lung, aici în România. Cu tehnologie de ultimă generație, patentată de Lockheed Martin, și ingineri români de top.
Acordul dintre Sinteza SA și Lockheed Martin a fost semnat la Ministerul Energiei, cu participarea ambasadoarei SUA Kathleen Kavalec, a primarului Oradei, Florin Birta, și a conducerilor celor două companii implicate. Acordul a fost semnat din partea Sinteza SA de Gelu Stan, CEO-ul companiei.
Lockheed Martin, lider global în industria de apărare și tehnologie, este cunoscut ca furnizor al componentelor pentru rachetele Patriot și contractor principal pentru avioanele F-35.
„Alegerea Oradiei pentru acest proiect confirmă valoarea orașului nostru ca destinație de investiții strategice. Această investiție confirmă capacitatea Oradiei de a atrage proiecte de anvergură, cu impact pozitiv asupra economiei locale și asupra vieții comunității. Este un exemplu de parteneriat public-privat de succes, care întărește rolul strategic al Oradiei în regiune”, a declarat Florin Birta.
Tehnologie avansată
GridStar Flow este una dintre cele mai avansate tehnologii ale momentului în producția de baterii la nivel mondial. Această soluție este eficientă și rentabilă pe termen lung, având o durată de viață operațională de 20 de ani, fără a depinde de materii prime critice și cu un impact minim asupra mediului.
„Pasul de astăzi concretizează scrisoarea de intenție pe care am semnat-o cu compania Lockheed Martin la Boston, la începutul acestui an, când am vizitat fabrica de baterii din SUA. Ceea ce am văzut cu ochii mei acolo va deveni acum realitate la Oradea.
Fabrica are o valoare totală de 50 de milioane de euro, din care 25 de milioane provin din fonduri nerambursabile prin PNRR, sprijin acordat de Ministerul Energiei. Continuăm să utilizăm banii europeni pentru a obține rezultate foarte concrete și foarte rapide”, a subliniat ministrul Energiei.
Cea mai mare fabrică de profil din lume
Cu o capacitate anuală de producție de 30.000 de tone de electrolit negativ, această fabrică va stabili mai multe recorduri, fiind prima din Europa care folosește această tehnologie avansată și cea mai mare fabrică de profil din lume.
Burduja este convins că România va deveni lider în Europa în producția de baterii, fiind deja unul dintre puținii producători din lume, prin compania românească Prime Batteries.
„Prin parteneriatul semnat astăzi, România atrage un investitor strategic american, cu o super tehnologie, într-un domeniu care crește exponențial la nivel global. Odată finalizată această investiție, țara noastră va avea un avantaj strategic în Uniunea Europeană în dezvoltarea noilor proiecte de energie regenerabilă. Prin astfel de proiecte, România are potențialul de a deveni lider european în domeniul securității energetice și al stocării energiei pe termen lung. Proiectul va contribui direct la dezvoltarea lanțurilor de aprovizionare românești pentru creșterea capacităților de stocare în regiune și nu numai”, a declarat Sebastian Burduja.