Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Întâlnirea de toamnă AICPS. Training, workshop, schimb de experiență și entuziasmul reîntâlnirii tuturor generațiilor din breaslă

Cutremurul din 10 noiembrie 1940 a restructurat fundamental modul în care este percepută importanța proiectării și execuției corecte a construcțiilor. Asociația Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri (AICPS) a reunit profesioniștii din domeniu în jurul acestei date simbolice cu scopul de a evidenția rolul esențial al inginerilor proiectanți de structuri în societate și pentru a reflecta asupra modului în care ne putem perfecționa continuu competențele tehnice. Profesia noastră nu este doar despre noi, inginerii, ci despre siguranța și durabilitatea clădirilor de care beneficiază întreaga comunitate.

La Întâlnirea de toamnă AICPS, din 8 noiembrie 2024, ziua a demarat cu un training dedicat consolidării structurilor din zidărie, susținut împreună cu reprezentanții Fibre NET.  După prânz, în cadrul unui workshop coordonat de ing. Dragoș Marcu și ing. Dan Iancu, au fost abordate și analizate mai pe larg subiecte dezbătute în cadrul Conferinței Naționale a AICPS de la Iași, toate având ca tematică principală consolidările structurale.

 

A fost un moment care ne-a adus împreună și cu partenerii noștri pornind și de la imprevizibilitatea factorilor externi pentru a ne concentra pe ceea ce putem face împreună pentru a minimiza efectele devastatoare ale seismelor.

Training despre consolidări:

Prezentarea susținută de ing. Allen Dudine (Head of R&D la Fibre NET și director tehnic al companiei de proiectare ARDEA Ingegneria) a pus accent pe principalele soluții și sisteme de consolidare dezvoltate de Fibre NET. Timp de aproape 3 ore, într-o manieră extrem de interactivă, ing. Allen Dudine a evidențiat rezultatele activităților de cercetare avansată care au stat la baza dezvoltării în special a sistemelor CRM (Composite Reinforced Mortar), FRCM (Fiber Reinforced Cementitious Matrix) și FRP (Fiber Reinforced Polymer). Prezentările au reflectat o combinație solidă de experiență teoretică și practică pentru a clarifica aspecte ce țin de aplicațiile viabile și uzuale ale acestor sisteme, avantaje și dezavantaje, comportare detaliată a sistemelor structurale consolidate etc. Și au fost susținute de rezultate obținute prin cercetări extinse – incluzând teste experimentale la scară reală, încercări pe mese vibrante, precum și modelări și calibrări numerice și analitice de mare putere și detaliu. Toate acestea realizate în cadrul unor programe de cercetare avansate și colaborări cu universități și laboratoare de prestigiu mondial. Astfel, nivelul tehnic ridicat al prezentărilor a captivat audiența, oferind participanților informații valoroase și perspective inovatoare în domeniu.

Workshop despre consolidări:

Workshop-ul despre consolidări, coordonat de ing. Dragoș Marcu și ing. Dan Iancu, a avut ca punct de plecare un set de teme discutate inițial în cadrul Conferinței Naționale AICPS de la Iași din iunie 2024  și extinse ulterior. Pe parcursul celor 3 ore, participanții au schimbat opinii tehnice pe subiecte de interes major pentru comunitatea inginerească.

În timpul workshopului a fost prezentat și un studiu comparativ realizat pentru aceeași structură amplasată în 8 localități diferite din România, proiectate atât conform P100-1/2013, cât și conform versiunii noi a normativului P100-1/2025, aflată în etapa a doua de redactare. Unele opinii exprimate au conturat necesitatea aprofundării unor aspecte din noile reglementări, care ar putea aduce o creștere semnificativă a costurilor construcțiilor edificate conform noului P100-1/2025. Aceste costuri ar putea deveni problematice în lipsa unei aplicări riguroase a reglementărilor în proiectarea structurilor, accentuând importanța unei analize atente de impact economic, înainte de adoptarea finală a noului cod.

La nivel de AICPS ne dorim să aducem cât mai des profesioniștii din domeniu la aceeași masă, să avem dezbateri constructive, să creăm oportunități de networking între toți cei implicați în domeniul construcțiilor și domeniile conexe acestuia. Milităm constant pentru necesitatea formării continue și facem demersuri în acest sens. Continuăm seria AICPS de cursuri și training-uri, începând anul 2025 cu două noi cursuri, la care îi așteptăm pe toți cei interesați să ia parte:

  1. Aspecte practice în proiectarea structurilor de construcții echipate cu sisteme de izolare seismică a bazei și/sau de amortizare – lector:  Dan Iancu
  2. Greșeli în proiectarea structurilor metalice – lector: Prof. dr. ing. Zsolt Nagy

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Softlink Central Europe va digitaliza Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor

Articolul următor
Oamenii din întreaga lume își doresc alimente de calitate, sănătoase și cultivate responsabil, iar fermierii sunt în prima linie în cultivarea recoltelor care să răspundă acestei cereri.

Fermierii deschid calea către protecția sustenabilă a culturilor și producții de calitate

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share