Directori generali de companii cu afaceri de sute de milioane și-au prezentat experiențele de viață în fața antreprenorilor în cadrul întâlnirii Connect & Grow.
Carmen Petcu, CEO al fabricii de aparate electrocasnice De’Longhi România, a abordat, la evenimentul inițiat de organizația clujeană Business Network International (BNI) Creativ, teme legate de motivație, schimbare sau încredere.
“Mediul în care activez mă ajută să am provocări zilnice pentru a motiva o echipă de câteva mii de oameni pentru ca aceasta să meargă în aceeași direcție. Se spune că oamenii care se aseamănă se adună, deci cei care au aceleași valori rămân împreună. Mai demult era ideea de a avea același loc de muncă toată viața; până la urmă nici o singură nevastă nu ai o viață întreagă”.
Mâncare mai scumpă, tehnologie mai ieftină
“Unele schimbări sunt mai mari sau mai mici; până la urmă schimbarea însemnă evoluție. Îmi zicea un student că odată, lângă facultatea în care studia, un hamburger costa 1,5 dolari și că acum face 10 dolari.
Să nu uităm însă că altele sunt mai ieftine decât înainte: abonamentul la telefon te costa mai demult cât jumătate din salariu. Cine s-ar fi gândit odată că acum copilul își mișcă degetele pe tabletă, pe YouTube, și după abia apoi învață să scrie?”, a remarcat Carmen Petcu.
Aceasta a sugerat tinerilor să acumuleze cunoștințe prin diferite mijloace. “Într-o companie multinațională poți să înveți repede de la ce lumea care face lucrurile bine, însă într-o corporație drumul e mai lung decât într-o companie mică.
Important este să citiți cât mai mult, astfel bucla de învățare se scurtează. Pentru a deveni milionari avem nevoie de timp; puțini dintre cei din Top 5 au devenit bogați până la 20 de ani, în majoritatea cazurilor nu se întâmplă așa. Deci înainte de a fi milionari, puneți-vă prima dată visurile pe hârtie, dați-le o formă scrisă”.
Schimbarea, amprentă a realității de azi
Fondatorul grupului informatic Arobs Transilvania Software (ATS), Voicu Oprean, a vorbit despre adaptabilitate sau leadership. “Trebuie să fim în stare să acceptăm schimbarea în viața noastră; mușchiul schimbării trebuie antrenat continuu. Deci va trebui să fim deschiși, adaptabili pentru aceasta, să fim deschiși în a lucra cu un coach sau trainer, însă schimbarea este în noi.
Cea mai bună persoană dintr-o organizație este cel care te urmează, cum ar veni followerul este mai important decât liderul pentru că poate vedea ce nu s-a făcut bine și să vină apoi cu soluții. Cât despre atingerea idealurilor, împărțiți visul în bucățele, mie, unul, mi-a luat șapte ani să fac primul milion de euro!”, a menționat inițiatorul ATS.
Dezbaterile de la Restaurantul Rod au fost moderate de Sorin Sucală – președinte al BNI Creativ și Bianca Sharma – nouă membră a organizației. Printre vorbitori s-au mai numărat deputatul Viorel Băltărețu, Bogdan Costea – fondatorul Hub de Case, Adina Mureșanu – proprietar Mellisa Organic, Adrian Onacă – director Unique Landscaping. Cu această ocazie a fost prezentată echipa organizației clujene.
Afaceri globale de 23 miliarde USD
Connect & Grow este un eveniment de business networking dedicat antreprenorilor care vor să își extindă rețeaua de contacte, să dezvolte parteneriate, să descopere noi oportunități de creștere pentru afacerea lor. Acesta a inclus trei sesiuni dinamice de speed networking, unde participanții creează rapid conexiuni de afaceri noi și valoroase.
Obiectivul este de a facilita colaborarea, inspirația și schimbul de idei într-un mediu profesional și creativ. Vorbitorii de la Connect & Grow sunt fie antreprenori care au reușit să își scaleze business-urile până chiar în punctul de a le lista pe Bursa de Valori București, fie conduc companii puternice unde au reușit să construiască echipe care să funcționeze extrem de bine împreună și care să genereze profit.
Obiectivul este de a facilita colaborarea, inspirația și schimbul de idei într-un mediu profesional și creativ. Creativ este unul dintre grupurile BNI din Cluj și aduce împreună profesioniști din servicii financiare, marketing, IT, design, consultanță, construcții, educație, sănătate. Acești profesioniști pun accentul pe creativitate și inovație în dezvoltarea afacerilor.
Filiala BNI din România a generat, în 2023, afaceri de 13,7 milioane € din recomandările primite de la membrii comunității. Antreprenorii care se alătură BNI își cresc exponențial vizibilitatea în rândul unui cerc de profesioniști care împărtășesc aceeași viziune, beneficiază de referințe calificate în cadrul unei rețele mondiale și își vor perfecționa abilitățile de business networking.
Cea mai mare organizație de networking de afaceri din lume a fost fondată în SUA de Ivan Misner și are grupuri active în 70 de țări. Scopul este de a-i ajuta pe antreprenori și profesioniști să-și dezvolte afacerile prin schimbul de recomandări de afaceri într-un cadru structurat și profesional. În 2023, cei 318.000 membri ai BNI și-au recomandat reciproc afaceri de 23 miliarde dolari.