Cea de-a II-a ediție a Networking & Innovation Night, care a avut loc miercuri, 27 noiembrie 2024, la Parcul Științific și Tehnologic Bihor s-a bucurat de o prezență destul de numeroasă.
Mirela Mărcuț, expert dezvoltare business la Transilvania IT Cluster pe Oradea, a făcut oficiile de gazdă, încercând să explice cât mai pe înțelesul tuturor scopul acestor întâlniri.
„Cei care ați mai fost la astfel de întâlniri luați-i de mână pe cei care vin prima dată, intrați în vorbă cu ei. Noi, Transilvania IT Cluster, organizăm acest eveniment în parteneriat cu Parcul Științific și Tehnologic. Vreau să vă explic, foarte plastic, ce facem noi aici. Spunem că, în general, creăm contexte, dar sună atât de sec, încât nu-i foarte tangibil. Mi-a venit ideea să spun că noi suntem un fel de «pețitoare». Aducem în față unele companii, unele idei, le punem în contact cu altcineva, de acolo lucrurile merg de la sine. În general, ne propunem să arătăm idei din comunitate, rezultate de cercetare sau noi produse și servicii pe care le puteți prelua și testa”, a precizat Mirela Mărcuț.
Răzvan Pătcaș, administratorul Parcului Științific și Tehnologic a făcut o scurtă prezentare a acestuia.
Prezentări
Sesiunea dedicată prezentărilor a început cu pitch-ul lui Sebastian Bandula, reprezentantul Artificial Systems. Acesta a prezentat soluția Registrus, un CRM complet destinat gestionării proprietății industriale. Platforma sa transformă informațiile în cunoștințe durabile, punând accent pe eficiență și sustenabilitate în administrarea datelor.
Caburgan Veceslav, de la EdNeos, a trezit interesul publicului cu soluția sa revoluționară pentru învățarea autopersonalizată. EdNeos, startup-ul său, încearcă să combine tehnologia cu educația pentru a valorifica potențialul cognitiv al utilizatorilor, oferind un proces de învățare profund și durabil. Aplicația se adresează atât cursanților, cât și formatorilor.
Una dintre cele mai așteptate prezentări a fost studiul „Atitudini față de inteligența artificială în România”, al prof. univ. dr. Adrian Hatos.
Acest studiu explorează anxietatea și percepțiile publicului față de inteligența artificială, oferind o perspectivă valoroasă asupra impactului social al acestei tehnologii emergente.
Prezentarea sa a venit la fix în contextul rezultatelor recentelor alegeri prezidențiale, încercând să explice cum funcționează algoritmii în online.
„Valorile centrale ale unui individ depind, în cea mai mare măsură, de poziția acestuia în spațiul social, de situația lui în lume. Un om sărac, supărat, va gândi radical altfel decât un om prosper, sănătos”, a observat Adrian Hatos.
Acesta a măsurat anxietatea față de inteligența artificială (AI) pe un eșantion comercial. Sociologul a observat că anxietatea față de AI este cea mai slabă la cei educați și cea mai puternică la cei fără școală. Pensionarii sunt cei mai speriați de AI, la fel și șomerii, iar angajații, dimpotrivă. De asemenea, religiozitatea merge în contradicție cu AI. Cu cât veniturile sunt mai mari, anxietatea la AI este mai mare.
Apel de proiecte
Mirela Mărcuț a vorbit despre Transilvania IT Cluster, care ar fi precum un „doctor” pentru firme.
„Noi, la Transilvania IT Cluster, lucrăm cu firme. În general, pe Digital Innovation Hub, facem mentorat și business development. Vorbim despre tehnologie și cum pot ei integra tehnologia în viața lor. De cele mai multe ori ne trezim într-un scenariu de tip psiholog: eu sunt cea care ascultă, ei sunt cei care se plâng de problemele pe care le au. Întotdeauna ajungem să ascultăm ce ne doare. Majoritatea firmelor au aceleași probleme: procesele sunt greoaie, tehnologia este învechită, nu găsesc clienți. Noi trebuie să oferim un plan de tratament”, a explicat reprezentanta Transilvania IT Cluster.
Aceasta a prezentat detalii despre Apelul 3 de selecție deschis în cadrul proiectului The European Digital Innovation Hub in Transilvania, despre care pot fi aflate mai multe detalii aici: https://tdih-services.fundingbox.com/
„Această ediție a Networking & Innovation Night a demonstrat că Oradea are potențial pentru inovație și colaborare. Evenimentul a încurajat participanții să își împărtășească ideile, să colaboreze și să construiască noi proiecte ambițioase.
Ne bucurăm că am avut alături oameni dedicați care au împărtășit din experiențele lor și au creat legături care vor defini viitorul. Îi menționăm aici și pe prietenii și colaboratorii noștri: Inqbator by Qubiz și le mulțumim că au fost alături de noi!”, a subliniat Mirela Mărcuț.
Evenimentul s-a încheiat cu networking în jurul unui pahar de prosecco și o gustare.