Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

“Stăpânul” castelului din Gilău, noul președinte al Camerei de Comerț a Ungariei

Camera de Comerț și Industrie Maramureș (CCIM) a răspuns afirmativ invitației Camerei de Comerț și Industrie Szolnok (CCIS) de a participa la evenimentul “Top 50”, ce premiază excelența în afaceri din județul Jasz – Nagykun - Szolnok.
Top 50 i-a premiat pe cei mai buni antreprenori din regiunea Jasz – Nagykun – Szolnok | Foto: CCIM

Noul conducător al organizației, omul de afaceri clujean Elek Nagy, s-a întâlnit la Szolnok cu președintele Camerei de Comerț și Industrie Maramureș (CCIM).

Camera de Comerț și Industrie Maramureș (CCIM) a răspuns afirmativ invitației Camerei de Comerț și Industrie Szolnok (CCIS) de a participa la evenimentul Top 50, ce premiază excelența în afaceri din județul Jasz – Nagykun – Szolnok. Acesta s-a desfășurat în premieră la RepTar, muzeul aviației din orașul Szolnok, cu 4.500 mp de spații de expoziție interioară și o suprafață de 60.000 mp.

Președintele CCIM, Florentin Tuș, a felicitat echipa CCIS pentru implicarea în organizarea acestui eveniment de top care i-a premiat pe cei mai buni antreprenori din Jasz – Nagykun – Szolnok, zonă industrial-agricolă cu un bogat patrimoniu cultural-artistic. Tuș l-a felicitat și pe Andras Sziraki pentru realegerea sa în funcția de președinte al CCIS.

Businessmenii ardeleni s-au întâlnit la Szolnok

În cadrul Top 50, Tuș l-a întâlnit pe recent alesul președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Ungariei. Între cei doi oficiali a avut loc un scurt dialog ce va conduce la consolidarea relațiilor cu reprezentanții sistemului cameral din Ungaria. Nagy este un promotor al cooperării economice internaționale între Ungaria și România, dar și între camerele de comerț reprezentate de cei doi președinți.

“A fost o reală plăcere să îl întâlnesc la Szolnok pe Elek Nagy, recent ales în funcția de președinte al Camerei Naționale a Ungariei. O persoană deosebit de jovială și plăcută, dl. Nagy este născut la Cluj și va fi cu siguranță un partener și un promotor real al cooperării economice internaționale între Ungaria și România”, a spus președintele CCIM.

eveniment de top care i-a premiat pe cei mai buni antreprenori din Jász – Nagykun - Szolnok, zonă industrial-agricolă cu un bogat patrimoniu cultural-artistic.
Delegația maramureșeană care s-a deplasat în Ungaria

A scos 4 milioane € pentru castel

Investițiile în Domeniul Rakoczi – Banffy din Gilău se ridică la 12 milioane €, dintre care 4 milioane aport propriu, însă există și un proiect de 2,5 milioane pentru grădina castelului, ne-a declarat Elek Nagy. În 2012, a fost restituit fiului ultimului proprietar, Tamas Barcsay. În 2014, Nagy l-a cumpărat, apoi l-a donat fundației sale. El a absolvit Universitatea de Arhitectură Ion Mincu (1977), apoi a făcut un MBA la Londra (1997). În 2009 era numit consul onorific al Principatului Monaco în Ungaria, în 2018 a devenit președinte al Camerei de Comerț și Industrie din Budapesta. În topul mai bogați 100 de maghiari în 2023, era cotat pe locul 24, cu 70,5 miliarde forinți. Deține Cafeneaua Literară Bulgakov, din Cluj-Napoca.

eveniment de top care i-a premiat pe cei mai buni antreprenori din Jász – Nagykun - Szolnok, zonă industrial-agricolă cu un bogat patrimoniu cultural-artistic.
Florentin Tuș și Elek Nagy, la Top 50

Vizite la artizani și “Delta Tisei”

Cea de-a doua zi a delegației a inclus vizite la trei puncte de interes din regiune, prima la expoziția de ornamente a lui Tibor Horvath (casa din piele a artistului – unde există regretul că nu va fi cine să ducă mai departe acest meșteșug). Horvath era chimist când a început să învețe meseria de prelucrător de piele. Din 1977, l-a avut ca tutore în pielăria artizanală pe Gyula Kadar, maestru al acestei meserii, din Debrecen.

Horvath a primit abia în 1990 titlul de meșter artizan popular. Munca lui păstrează simbolurile culturii populare. El lucrează mult cu piele naturală de bovine. Din 2005 e membru al CCIS și activează ca profesor asociat la facultatea din Eger. A doua vizită a fost la Muzeul Pal Kiss, unul dintre cele mai vechi muzee rurale din Tiszafured și din Ungaria.

Aici poate fi vizualizată nu numai regiunea, ci și istoria de 7.000 de ani a țării vecine. Ultima vizită a fost la Lacul de pe Tisa – Kiskorei, cel mai mare lac artificial al Ungariei. Recent s-au împlinit 51 de ani de când a fost creat ca măsură de control a inundațiilor și pentru agricultură. Hidrocentrala de aici produce într-un an energia necesară cât pentru un oraș ca Szolnok (72.000 de locuitori).

Specialiștii de la Lacul Tisa au prezentat zona și potențialul acesteia, râul curgând independent de lac, respectiv ecluza pentru vapoare și echipamentul de acumulare ce reglează nivelul de apă al lacului. Locul se aseamănă cu o minideltă, fiind considerat un paradis acvatic unic din Europa. CCIM a dezvoltat și a consolidat relațiile bilaterale CCIS de 20 de ani, această cooperarea fiind fel de activă și în prezent.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

“Revoluția” constructorilor din Ardeal. “Haideți să lucrăm în toată Europa!”

Articolul următor

Novak Đoković urmărește proiectul clujean Read & Ride to El Fin del Mundo

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share