Spațiul din cadrul facultății din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) Cluj a fost amenajat cu ajutorul grupului Bosch.
“Este un nou capitol pentru educația modernă la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) – UBB: inaugurarea Sălii Bosch marchează începutul unei noi ere pentru studenții noștri.
Aceasta nu e doar un spațiu high-tech, ci un loc pentru inovare, creativitate și excelență. Cu design modern, soluții interactive și flexibilitate pentru activități hibride, acest spațiu este mai mult decât o sală de curs. E un hub al ideilor și al liderilor de mâine”, potrivit conducerii FSEGA.
Sala dispune de tehnologie de ultimă generație, fiind cea mai avansată de acest fel de la UBB. O cameră video amplasată în spate urmărește profesorul care se mișcă. Printr-o altă cameră studenții își văd colegii din ansamblul clasei. Profesorul are un monitor de control al prezentării experimentelor din clasă, iar catedra este mobilă: poate fi ridicată sau coborâtă, dar și deplasată prin sală.
Fără cabluri la vedere
Prin felul în care este concepută, sala ajută în procesul de învățare, facilitează comunicarea între profesor, studenții prezenți fizic și cei din spațiul virtual. Nu există cabluri la vedere, totul este Wi-Fi, în plafon sunt microfoane și difuzoare high-tech. Profesorul vine la clasă cu laptopul, îl pune pe catedră, iar din butoane controlează toată tehnologia din sală.
„Ne bazăm pe parteneriatele între mediul de afaceri și partea de educație, aici noi am venit cu finanțarea unei părți din investiția necesară sălii”, a declarat Monica Constantinescu – director comercial al fabricii Bosch Cluj. La inaugurare au mai participat Daniel David – rectorul UBB Cluj, Tobias Matter – director al Centrului de Inginerie Bosch Cluj, Răzvan Mustață – decanul FSEGA.
Grupul Bosch are 10.520 de angajați în România, generând, în 2023, vânzări consolidate de 516 milioane €. În Cluj, Bosch dispune de un centru de cercetare-dezvoltare, unități de producție. Alte centre sunt la Blaj – producție de tehnologie industrială, Timișoara – soluții de business și tehnologie, București – vânzări pentru sectoarele mobilitate, bunuri de larg consum, tehnologie, electrocasnice.
Parteneriate în serie cu companiile
Luna trecută, FSEGA a inaugurat un alt spațiu în parteneriat cu o entitate privată, BRD Hub Cluj, o bibliotecă având sălile dotate cu tehnologie modernă, display-uri și terminale Bloomberg, investiție de 130.000 de euro.
“Diverse proiecte de dezvoltare a infrastructurii FSEGA se realizează în colaborare cu mediul de afaceri. Avem spații, laboratoare concretizate cu diferite companii, inaugurăm sala hi-tech cu foarte multă tehnologie printr-un astfel de parteneriat. Dacă firmele vin alături de facultăți, universități și găsesc proiecte atractive, inovative, mai ales inteligente, pot să le sprijine”, a spus decanul FSEGA.