Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Reabilitarea Spitalului Orășenesc Tășnad mai aproape de realizare

Sursa foto: dincolodesport.eu

Pentru reabilitarea Spitalului Orășenesc Tășnad a fost aprobat joi, 5 decembrie 2024, proiectul de finanțare, care va fi depus în cadrul Programului Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești. Proiectul de hotărâre a fost aprobată de Consiliul Județean Satu Mare și efectul ei va aduce la Tășnad 42.075.228,41 lei (inclusiv TVA), adică 8,4 milioane euro.

Investiția aferentă proiectului Reabilitare și eficientizare secție interne cu compartiment îngrijiri paliative, spital orășenesc Tășnad vizează clădirea în care funcționează Ambulatoriul de Specialitate – Policlinica Tășnad din cartierul Zorilor. Prin intermediul acestei susțineri bugetare va fi amenajată o secție de îngrijiri paleative, destinată bolnavilor cu grave suferințe, precum și celor cu boli cronice. De asemenea, proiectul include modernizarea și reabilitarea secției de Interne.

„Prin acest proiect intenționăm să modernizăm și să reabilităm complet Secția de Interne pentru a oferi pacienților condiții la standarde europene și să creăm un compartiment modern de îngrijiri paliative, care va aduce un plus esențial în sprijinirea pacienților cu boli grave sau cronice. Pentru asigurarea unor servicii medicale de înaltă calitate, unitatea sanitară va fi dotată cu aparatură medicală de ultimă generație” spun reprezentanții Consiliului Județean Satu Mare, după publicarea proiectului de hotărâre.

Hotărârea CJ Satu Mare

Documentul menționează faptul că aproximativ 10% din suma totală aprobată va fi reprezentată de cheltuieli neeligibile.

„Art. 1  Se aprobă proiectul Reabilitare și eficientizare secție interne cu compartiment îngrijiri paliative, spital orășenesc Tășnad în vederea finanțării acestuia în cadrul Programului național de investiții în infrastructura unităților spitalicești, apel Tip A competitiv cu termen limită de depunere pentru investiții în infrastructură, PNIIUS/518/ PNIIUS_P1 /NA /PNIIUS_OS1/ PNIIUS_A1.

Art. 2 Se aprobă valoarea totală a proiectului Reabilitare și eficientizare secție interne cu compartiment îngrijiri paliative, spital orășenesc Tășnad, în cuantum de 42.075.228,41 lei (inclusiv TVA).

Art. 3  Se aprobă valoarea de 4.021.816,79 lei (inclusiv TVA) reprezentând cheltuieli neeligibile ale proiectului Reabilitare și eficientizare secție interne cu compartiment îngrijiri paliative, spital orășenesc Tășnad.

Art. 4 Sumele reprezentând cheltuieli neeligibile, neprevăzute și/sau conexe ce pot apărea pe durata implementării proiectului Reabilitare și eficientizare secție interne cu compartiment îngrijiri paliative, spital orășenesc Tășnad, pentru implementarea proiectului în condiții optime, se vor asigura din bugetul general consolidat al Județului Satu Mare.

Art. 5 Se vor asigura toate resursele financiare necesare implementării proiectului în condițiile rambursării/decontării ulterioare a cheltuielilor din fonduri nerambursabile”.

Proiectul e aprobat. Greul acum urmează

După acest prim pas, următorul este depunerea proiectului la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Direcția Generală Programe de Sănătate publică a ministerului menționa într-un Corrigendum prelungirea datei limită pentru depunerea proiectelor, anunțând faptul că Sistemul informatic MySMIS2021 se va închide pentru proiectele depuse în cadrul celor trei tipuri de proiecte la data de 20 decembrie 2024, orele 16.00.

Ce-i lipsește Spitalului Orășenesc Tășnad?

Cu toate investițiile preconizate prin a cest proiect, rămâne problema resursei umane, pe care doar mecanismele care sunt la îndemâna administrației publice locale le vor putea acoperi, grație unor decizii înțelepte. Ultimul medic ginecolog a murit în 2019, la câțiva ani după ce s-a pensionat. După Dr. Anton Ghițiu, niciun alt medic cu această specialitate nu a mai venit la Tășnad, fapt care a dus la desființarea secției și mutarea în spațiul ocupat a secției de Pediatrie.
Cum orașul se dezvoltă pe componenta exploatării apelor termale cu proprietăți curative de excepție, este de așteptat ca asistența medicală de aici să țină cont de specialitățile de recuperare.

„În sfârșit! E mare nevoie și de serviciu de urgență, nu doar interne și paliație….locuitorii Tășnadului trebuie să beneficieze de medicină primară mai avansată!!! Dacă tot ne mândrim și ne bucurăm că avem stațiune balneară, să nu uităm că acei turiști se mai și îmbolnăvesc, printre ei și copii, e nevoie de mai mult!!” a scris un medic născut la Tășnad pe pagina de socializare a Primarului Orașului Tășnad.

Ținând cont de faptul că mecanismele birocratice bugetare au un ritm lent, orice acțiune inițiată își găsește înfăptuirea, chiar fără piedici, contestații etc, după mai mulți ani. Este un efort pentru care puțini primari ajung să culeagă roadele propriilor proiecte. Rămâne de văzut ce se va întâmpla și aici, iar finanțarea unui alt proiect inițiat de actuala administrație pentru dezvoltarea extensivă a Stațiunii Turistice de Interes Național Tășnad va determina o reacție în cascadă, menită să dezvolte orașul și zona.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Societatea deținută integral de grupul informatic clujean AROBS a semnat un contract important cu Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) România, în cadrul unei asocieri cu compania Wing Leading Edge (WLE).

AROBS Systems și Wing Leading Edge vor informatiza sistemul de pensii

Articolul următor

Băncile nu mai susțin dezvoltarea Zootehniei în România?

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Transilvania Trek Cluj (TTC) își extinde amprenta în România cu mai multe proiecte noi.
Citeste mai mult

Hiltonul din Apuseni prinde contur

Operatorul de hoteluri Transilvania Trek va demara prima fază a unității turistice din stațiunea Beliș-Fântânele. “Transilvania Trek Cluj…
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share