Clusterul Balneoturistic Transylvania a marcat împlinirea a 10 ani de activitate în cadrul unui eveniment festiv organizat la Hotelul Ozone din Tușnad. Clusterul coagulează eforturile mai multor asociații, universități, autorități și companii active în aria utilizării apelor termale, a turismului balneo, a specialităților medicale ce utilizează recuperarea prin intermediul procedurilor ce au ca vector principal apele termale.
Alături de membrii fondatori ai Clusterului au fost, potrivit Covasna 45, entități partenere, dintre care menționăm Fundația Amfiteatru, Asociația Clusterelor din România-CLUSTERO, Asociația Stațiunilor Balneare și Balneoclimaterice din România, Organizația Patronală a Turismului Balnear din România, Asociația Română de Balneologie, Asociația de Turism Medical, Autoritatea Națională pentru Turism.
Clusterul Transylvania a însumat de-a lungul celor 10 ani de la înființare informații și date concrete, care au condus la alcătuirea unei hărți digitale cu principalele resurse terapeutice ale României. Printre activitățile clusterului mai amintim organizarea școlii de vară, conferințele și alte tipuri de evenimente, realizate pe baza parteneriatelor încheiate cu alte asociații și instituții. Tor clusterului i se datoreazăa colaborarea cu factori de decizie din Guvern, implicându-se astfel în realizarea unor proiecte și politici publice.
Poate că cea mai importantă realizare este contribuția la elaborarea Strategiei pentru dezvoltarea turismului balnear din România.
Covasna și turismul balnear
Județul Covasna a fost reprezentat de medici și manageri de turism, precum și de administrația județeană și locală. Au participat dr. Marta Tătar (Spitalul de Cardiologie Covasna), Narcisa Diaconu (SC Turism Covasna), Deák Gyöngyvér (director executiv al Asociației pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna). Au fost de față membrii ai Clusterelor AgroFood, Transylvania Textile and Fashion, Pro Wood, Green Energy.
Asociația Română de Balneologie
„Medicina balneară din România, prin factorii naturali terapeutici existenți, oferă remedii naturale atât în profilaxia unor boli, dar și în tratamentul multor afecțiuni cronice. Acest eco-sistem balnear, prin bogăția în cantitate, calitate, varietate de izvoare mineralo-medicinale naturale putem spune că reprezintă un spațiu privilegiat. Elemente terapeutice atât de utile și benefice trebuie folosite în tot potențialul lor, prin valorificarea integrativă a tuturor factorilor naturali sanogeni”, explică dr. Gabriela Dogaru, prim-vicepreședinte al Asociației Române de Balneologie, citată de Covasna 45.
Clusterul Regional Balneoturistic Transylvania
Clusterul Regional Balneoturistic Transylvania a fost creat în 2014 și în prezent are 50 de membri. Activitatea de bază a clusterului este integrarea rezultatelor membrilor, facilitarea cooperării între aceștia, reprezentarea intereselor la nivel național și internațional, dezvoltarea unui concept de dezvoltare a turismului balnear în Regiunea Centru care își propune să reflecte o abordare multidisciplinară respectând principiile dezvoltării sustenabile.