Primele ferme marine din România sunt în curs de amenajare în Marea Neagră, iar primii investitori – companii românești – au obținut prin licitații publice, organizate de Apele Române, zece perimetre în suprafață de 60 de hectare în apele maritime interioare și ale mării teritoriale, a anunțat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, într-o postare pe Facebook.
În zonele dintre Mamaia și Constanța, Agigea și Eforie Nord, Venus și 2 Mai – Vama Veche, gestionate de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral , situate la o distanță de 2-3 km față de mal, vor fi cultivate, pe o durată de 20 de ani, fructe de mare și specii de pești cu valoare economică ridicată, precum păstrăvul somonat, lupul de mare sau dorada, a precizat ministrul Mediului.
Noutatea fermelor marine pentru România
Acest proiect deschide un capitol complet nou în agricultura marină a României. Prin înființarea primelor ferme marine, țara noastră intră în rândul statelor care valorifică activ resursele maritime în scopuri economice și sustenabile. Fermele de acvacultură din Marea Neagră nu doar că promovează autosuficiența alimentară și reducerea dependenței de importuri, dar și poziționează România pe harta economiei albastre europene. Este un exemplu de inovație în gestionarea resurselor naturale, având potențialul de a transforma litoralul românesc într-un model regional de exploatare durabilă și profitabilă a resurselor marine.
„Se poate și în România: de anul viitor, punem pe masă pește și fructe de mare proaspete, autohtone!”, a scris ministrul, referindu-se la zece perimetre situate între Mamaia și Constanța, în dreptul lacului Sinoe, precum și în zonele dintre Agigea și Eforie Nord, Venus și 2 Mai – Vama Veche, gestionate de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.
Fechet a subliniat că acest proiect reprezintă o premieră pentru România, fiind pentru prima dată când licitațiile pentru luciul apei din Marea Neagră atrag investitori în acvacultură. Acesta este un pas semnificativ în dezvoltarea „economiei albastre”, ce pune accent pe utilizarea sustenabilă a resurselor marine.
O mai bună valorificare a potențialului Mării Negre înseamnă ca românii să poată beneficia de produse marine locale, la prețuri accesibile. Ministrul a exprimat speranța că, în 2025, românii vor putea renunța la produsele pescărești congelate importate și vor aprecia eforturile fermierilor piscicoli, care vor aduce pe piață produse proaspete din Marea Neagră.