După o investiție de 14,5 milioane de lei, au luat sfârșit anii deosibit de grei în care locuitorii zonei au fost nevoiți să se adapteze condițiilor în care se prezenta infrastructura rutieră, noul pod rutier peste Râul Negru a fost inaugurat La Sântionlunca, în comuna Ozun din județul Covasna, duminică, 15 decembrie 2024.
Podul care leagă satul Sântionlunca de terenurile agricole de peste Râul Negru a devenit realitate. Investiția, în valoare de peste 14 milioane de lei, a fost inaugurată oficial duminică, 15 decembrie, printr-un eveniment festiv care a culminat cu o paradă a mașinilor agricole.
Vechiul pod de lemn, construit în 1977, a fost utilizat timp de aproape patru decenii, dar în 2016 a fost declarat nesigur pentru circulație. Totuși, pentru că era singura cale de acces către cele peste 2.000 de hectare de teren agricol, locuitorii au continuat să-l folosească până când, în vara anului 2019, inundațiile cauzate de revărsarea Râului Negru l-au distrus complet. Începând de atunci, comunitatea a așteptat cu nerăbdare realizarea unei soluții sigure de acces.
Lucrările pentru noul pod din beton au durat doi ani și jumătate, perioadă în care autoritățile locale s-au confruntat cu numeroase obstacole administrative și tehnice. Una dintre cele mai mari provocări a fost obținerea avizelor de la Agenția de Protecție a Mediului, întrucât zona face parte din situl Natura 2000, habitat al unor specii protejate, inclusiv amfibieni și alte animale mici. În urma a trei studii de fezabilitate și multiple modificări ale planului inițial, s-a ajuns la o variantă aprobată, care a inclus atât construirea podului, cât și subtraversări special concepute pentru fauna locală.
Ce înseamnă să ai primar din Sântionlunca
Inițial, proiectul prevedea modernizarea a 4,3 km de drum, dar aceasta a fost redusă la 1,7 km pentru a respecta reglementările privind protecția mediului. Cu toate acestea, noul pod din beton oferă comunității o legătură sigură către terenurile agricole, punând capăt anilor de improvizații riscante.
„Valoarea totală a proiectului este de 14,5 milioane de lei, sumă care a depășit cu mult costul inițial al investiției incluzând astfel lungimea de 4,3 km de drum. Astfel, în martie 2022, am semnat contractul pentru execuția lucrărilor cu Asocierea Confer Group și Consal (între timp înlocuită de Geiger), care în doi ani și jumătate au finalizat construcția podului și modernizarea completă a celor 1,7 km de drum. Ca în cazul oricărei alte investiții, pe parcursul derulării proiectului, au existat diverse dificultăți și obstacole neprevăzute, dar toate au fost rezolvate în timp util și eficient.
Această eficiență operațională se datorează și contribuției persoanelor care au fost implicate în lucrare, respectiv conducerii și personalului societăților Confer și Geiger, dirigintelui de șantier, domnul Stoican Sorin, cel care a urmărit conștiincios lucrările pe tot parcursul execuției și inginerului Simon Csaba, de la firma de proiectare, care, de asemenea, a contribuit în mare măsură prin realizarea diferitelor modificări de proiect și documentații”, a precizat noul primar al comunei Ozun, Bordás Enikő, citată de Covasnamedia.
Primarul comunei Ozun, Bordás Enikő, din care face parte satul Sântionlunca, a mulțumit tuturor celor care au contribuit la realizarea proiectului, subliniind aportul fostului primar, Ráduly István, care a inițiat demersurile pentru construcția podului. Evenimentul inaugural de duminică a fost un prilej de sărbătoare pentru comunitate, fiind marcat de trecerea primelor mașini agricole peste noul pod, simbol al unei noi ere pentru locuitorii din zonă.