Primul autobuz cu propulsie electrică destinat transportului pasagerilor la aeronave în România este fabricat de chinezii de la BYD și a costat aproape 1 milion de euro.
„Autobuzul electric BYD a costat 4,4 milioane de lei, iar achiziția a fost suportată din fonduri proprii ale Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj (AIAIC). Am devenit primul aeroport din România care deține un autobuz electric destinat transportului pasagerilor la aeronave. Noi am decis că pe AIAIC vor opera doar autobuze electrice, iar acesta este primul pas.
Autobuzul a fost livrat de compania New Kopel, producător fiind BYD. Are o capacitate mai mare, confort sporit, accesibilitate, uși pe ambele părți. Vom face o economie în costul carburantului de la 35 lei/oră, cât consumă autobuzele Cobus pe care le deținem, la 13 lei/oră. Am derulat și o licitație pentru al doilea autobuz electric, câștigată de altă companie.
Vom continua cu înlocuirea totală a actualei flote. Ne dorim să oferim călătorilor noștri cele mai bune condiții, dar și să respectăm standardele UE privind reducerea emisiilor de carbon. Vom continua demersurile prin implementarea a noi proiecte, precum utilizarea energiilor alternative și achiziționarea de echipamente electrice.
Avem două degivroare conduse de operator care manevrează și degivrarea, și mașina, deci nu e nevoie de șofer. Mecanicii noștri au dobândit competențe noi, în pas cu tehnologia modernă. Anul viitor vom organiza o licitație pentru un parc fotovoltaic cu baterii de stocare, prin care în 2026 aeroportul va deveni independent energetic”, a menționat directorul general al AIAIC, David Ciceo.
Independență energetică, din 2026
„Până în 2026, vom reduce cu 50% emisiile de CO2. Mai mult decât atât, vom stabili măsuri clare pentru ca toți cei care funcționează în perimetrul AIAIC să ajungă la zero emisii de CO2. Obiectivul nostru este în concordanță cu strategiile municipiului și județului de a fi “verzi”, la fel vrem să fim și noi prin aceste măsuri.
În acest an vom depăși nivelul de pasageri din 2023, o realizare în condițiile în care Wizz Air a anulat foarte multe curse, destinații și frecvențe din cauza problemelor la motoare. Au existat multe întârzieri în livrările de aeronave Boeing, nu au fost suficiente avioane pe piață. Pentru anul viitor estimăm un trafic de 3,4 milioane pasageri.
Wizz Air a început zborurile la Lisabona, Stuttgart, Swiss Air Lines a venit cu un zbor la Zurich, care merge foarte bine. Sperăm ca anul viitor să organizăm licitația pentru extinderea terminalului de sosiri, vom începe studiile pentru un terminal nou, iar imediat ce Apele Române vor devia râul Someș, vom extinde pista la 3,4 km și vom avea posibilitatea de a avea zboruri intercontinentale”, a spus Ciceo.
3,2 milioane pasageri în acest an
“Acest proiect demonstrează că AIAIC își respectă angajamentele legate de reducerea emisiilor de CO2, sperăm să găsim finanțarea necesară să avem anul viitor cât mai repede și al doilea asemenea mijloc de transport. Nici nu știam până astăzi că acesta este cel mai mare autobuz electric din Europa. Sper ca și alte aeroporturi din România să îmbrățișeze această idee.
Ținând cont de evoluția industriei aviației civile, suntem deschiși în permanență pentru modernizare și îmbunătățire a serviciilor oferite pasagerilor. Încheiem 2024 cu 3,2 milioane de pasageri, cu realizări semnificative în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii. Pentru 2025 ne propunem să continuăm investițiile și să ne menținem poziția de primul aeroport regional al țării”, a arătat Viorel Federiga, președintele Consiliului de Administrație al AIAIC.
“Inaugurarea acestor autobuze electrice este un exemplu de luat în considerare, fiind un pas important spre modernizare și ecologizare a infrastructurii de transport a AIAIC. Într-un an plin de realizări notabile, AIAIC s-a remarcat prin creșterea constantă a traficului și creșterea numărului de rute internaționale, consolidându-se ca un punct strategic pentru călătoriile spre și dinspre România.
Extinderea terminalului de pasageri și îmbunătățirea facilităților sunt exemple ale angajamentului nostru continuu de a oferi servicii de înaltă calitate. Sunt convins că prin astfel de proiecte vom continua să atragem și să deservim un număr tot mai mare de pasageri, oferindu-le condiții de călătorie sigure și confortabile”, a spus subprefectul Florentin Burz.
Au oferit garanție suplimentară
Ștefan Ichim, Head of Legal Department al New Kopel Romania, a anunțat o facilitate suplimentară la garanțiile anticoroziune șasiu și baterii tracțiune. “Pentru a asigura un parteneriat de lungă durată și de servicii de cea mai înaltă calitate, am decis să acordăm, față de cele menționate inițial în contract, un certificat de garanție suplimentară de la 24 la 36 de luni”.
Noul autobuz BYD 100% electric dispune de o baterie de 340 kW ce asigură la o încărcare completă o autonomie de 240 km, susținută de un sistem de frânare regenerativă. Pentru încărcarea bateriei, AIAIC dispune de o stație proprie. Comparativ cu autobuzele cu motor termic, are un design modern, sisteme performante de climatizare, dotări interioare care cresc confortul pasagerilor.
Este proiectat cu șase uși de acces (trei pe dreapta, trei pe stânga). Acesta are sistem de suspensie pneumatică, ce permite înclinarea autobuzului, cu rampe și facilitează accesul pasagerilor, inclusiv a celor cu mobilitate redusă. Capacitatea maximă de transport este de 110 pasageri.
În 2024, de pe AIAIC au fost operate zboruri charter și regulate spre 45 de destinații din 20 de țări, iar în 2025 intră alte două noi companii: din ianuarie – Animawings, spre București, din mai – AirBaltic, spre Riga.