Specialiștii casei de brokeraj BRK Financial estimează titlurile societății bancare din Cluj ca fiind în urcare față de valoarea actuală.
“Banca Transilvania (BT) Cluj a înregistrat încă un an cu performanțe peste așteptări în 2024, prețul acțiunii supraperformând randamentul indicelui BET al Bursei de Valori București cu 17%. La începutul anului, BT anunța achiziția OTP Bank, a zecea bancă ca dimensiune din România, pentru 1,7 miliarde lei.
Achiziția a adus BT un profit de 675 milioane lei, fără a lua în considerare costurile integrării, și i-a crescut activele cu 7% consolidându-și cota de piață. Pentru 2024, ne așteptăm la o creștere de 24,7% a veniturilor din dobânzi, la 6,5 miliarde lei, și la o creștere de 16,3% a veniturilor din comisioane și tranzacționare, la 2,6 miliarde.
Estimăm că BT va înregistra un profit de 4,6 miliarde lei pentru acest an (inclusiv 807 milioane lei din câștiguri excepționale), în creștere cu 55% față de anul anterior. Profitul semnificativ mai mare va permite băncii să majoreze rata de distribuire a dividendelor la 50%, ceea ce implică un dividend pe acțiune (DPS) de 2,4 lei, aproape dublu comparativ cu 2023, ceea ce implică un randament al dividendului de 9,3%”, a menționat Alex Dodoi, CFA, Head of Research al BRK Cluj.
Brokerii, mai pesimiști decât BNR
Raportul cost/venit a crescut ușor la 47,4%, deși în T3 au fost consolidate doar două luni de la OTP, creșterea nefiind cauzată de achiziție. BT a reușit să își majoreze activele în acest an cu 20,4%, iar ponderea creditelor acordate a ajuns la 22,5% din totalul creditelor sistemului bancar (persoane fizice și companii) în timp ce depozitele au ajuns la 20%.
„Pentru următorii cinci ani ne așteptăm la o creștere a activelor de doar 4,7%, sub ritmul produsului intern brut nominal, datorită unui context macroeconomic mai dificil și mai volatil în următorii doi ani. Ne așteptăm ca BNR să nu reducă dobânda cel puțin până în T3 2025, luând în considerare inflația peste așteptări, precum și incertitudinile contextului politic actual.
Acestea cresc șansele ca eventuale măsuri fiscale să fie anunțate mult mai târziu. Actuala prognoză de inflație a BNR pentru 2025 (3,5%) și 2026 (3,3%) pare optimistă și ne așteptăm la o inflație mai mare cu cel puțin 1% pe întreg intervalul de prognoză. Estimăm o scădere a marjei nete de dobândă a BT la 3,3% în 2026, urmată de o revenire la 3,5% până în 2029.
Evaluăm BT la 30,7 lei/acțiune, ceea ce implică un potențial de creștere de 17% față de prețul din piață, deși creșterea provine din evaluarea relativă (33,6 lei/acțiune), în timp ce pe modelul Discounted Dividend (DDM), BT se tranzacționează foarte aproape de valoarea justă (27,8 lei/acțiune)”, se menționează în raportul BRK Cluj.
Rezultatele după trei trimestre din 2024
BT a raportat venituri nete din dobânzi de 5 miliarde de lei, reprezentând o urcare de 32,1% față de aceeași perioadă a anului precedent, pe baza creșterii organice și a achiziției OTP Bank din România și BCR Chișinău. Marja netă a dobânzii la nivelul grupului BT a crescut la 3,7%, de la 3,56% anul trecut.
Veniturile nete din comisioane au urcat cu 15,7% până la 1,08 miliarde lei, pe fondul de tranzacții procesate mai mari cu 30,7%. Numărul de clienți a ajuns la 4,4 milioane. Veniturile nete din tranzacționare s-au majorat cu 22%, iar cele totale la nivel de grup, cu 27,9% față de aceeași perioadă din 2023, ajungând la 7,3 miliarde lei.
Cheltuielile operaționale cu crescut cu 32,6%, la 3,5 miliarde lei, influențate de o creștere cu 25,4% a cheltuielilor cu personalul, în contextul creșterii continue a salariului mediu pe economie. Rezultatul net consolidat s-a situat la 3,9 miliarde lei, din care 807 milioane lei provin din câștigurile înregistrate din achiziții și 391 milioane din subsidiare și alte dețineri de instrumente financiare.
“Banca este mai mult decât bine capitalizată și ne așteptăm să poată plăti, anul viitor, 50% din profit sub formă de dividende de 2,2 miliarde lei, și un dividend pe acțiune (DPS) de 2,4 lei, aproape dublu față de anul trecut”, arată Dodoi.
Cum se reflectă achiziția OTP
“BT a reușit să semneze încă o tranzacție care îi crește cota de piață la un cost mai mic decât valoarea activelor cumpărate. Achiziția OTP a contribuit cu 7% la activele totale, adăugând 2,3 miliarde lei la un cost de 1,7 miliarde, banca marcând un câștig de 675 milioane lei.
Consolidarea OTP a contribuit cu 91,9 milioane lei la rezultatul global al grupului. BT are, în România, o cotă de piață de 20% pe baza activelor, iar cea mai recentă achiziție crescut diferența față de banca de pe locul 2, BCR, cu 13%.
Depozitele clienților reprezintă acum 20,4% din totalul depozitelor sistemului bancar, în timp ce portofoliul BT de credite pentru clienți reprezintă 22,5% din totalul creditelor pentru persoane fizice și companii.
În absența altor achiziții, va fi tot mai dificil să crească activele la un nivel peste cel al pieței. Drept urmare estimăm o creștere de 4,7% anualizat pe următorii cinci ani, ușor sub rata anuală de 6% a PIB nominal”, se specifică în raportul BRK.
Contextul macroeconomic și previziuni
“Anul viitor ar putea fi mai dificil pentru BT, cu condiții financiare mai puțin optimiste comparativ cu așteptările, într-o piață mai predispusă la volatilitate. Având în vedere contextul actual, ne așteptăm ca ratele dobânzilor să scadă mult mai târziu, cu ROBOR la 3 sub 5% abia în 2026.
Marja netă a dobânzii a BT va scădea ușor până la 3,5%, în contextul unei încetiniri a creditării din sistemul bancar. Previzionăm o creștere de 5,3% a creditării totale pentru BT în 2025 urmată de o încetinire la 4,0% până în 2029.
BT continuă să aibă o rentabilitate a capitalului propriu (ROE) peste medie în comparație cu alte bănci (medie 11,9%), fiind unul dintre principalele motive pentru performanța peste benchmark din ultimii ani.
Având în vedere profitabilitatea mai mare și dimensiunea mai mare, ne așteptăm ca banca să își mărească rata de distribuire a dividendelor la 50%, pentru a menține interesul investitorilor după creșterea semnificativă a prețului din ultimul an.
Evaluăm BT pe baza unui model DDM, unde estimăm o rată de distribuire a dividendelor (payout ratio) de 50% pentru următorii trei ani, urmată de o creștere graduală până la 85%. BT se tranzacționează foarte aproape de valoarea justă pe modelul DDM cu un preț țintă de 27,8 lei/acțiune.
Dimensiunea actuală a băncii vor face din ce în ce mai dificilă creșterea cotei de piață prin achiziții, prin urmare, ne așteptăm la o rată de distribuire mai mare și creștere a dividendelor”, se menționează în raportul BRK Cluj.