Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Economist clujean: “IT-știi contribuie dublu la stat față de multe alte domenii”

Am citit zilele acestea o multitudine de articole și opinii despre eliminarea facilităților fiscale pentru IT-iști.

Andrei Mocan, doctor în afaceri internaționale, susține că informaticienii nu sunt acei “căpcăuni de peșteră” care nu consumă din economia locală și nu contribuie la stat.

“Am citit zilele acestea o multitudine de articole și opinii despre eliminarea facilităților fiscale pentru IT-iști. Am văzut păreri divergente, motivații subțiri și multă lipsă de cultură economică și financiară, însoțite adesea de o tensiune (a se citi ură) între diverse categorii sociale.

Nu doresc să comentez decizia politică de eliminare a facilităților fiscale, momentul acesteia sau impactul în industrie. Aș dori doar să ofer niște cifre împotriva miturilor, afirmațiilor și concepției false că IT-iștii nu plătesc taxe și nu au aport la bugetul de stat”, spune Andrei Mocan, consultant internațional de business și cadru didactic asociat la Facultatea de Științe Economice.

 Construcții și agricultură: „impact dezastruos”

“Institutul Național de Statistică publică lunar câștigul salarial, ultimul fiind pentru octombrie 2024. Câștigul salarial brut pentru CAEN-urile de IT a fost de 18.573 lei. Folosind orice calculator de salarii, vedem cum statul încasează în medie (cu presupunerea de facilitate totală: impozit zero pe primii 10.000 lei brut și fără contribuție Pilon II pe primii 10.000 lei brut) 7.022 lei în taxe angajat și angajator.

Această sumă încasată de stat, în medie, pe lună, de la un IT-ist este de cel puțin două ori mai mare decât în multe ramuri economice: industrie prelucrătoare, construcții, transport și depozitare, hoteluri – restaurante, tranzacții imobiliare. Cu alte cuvinte, orice persoană angajată în IT contribuie în medie la bugetul statului, din taxe pe salariu, cât alte două persoane din multe alte sectoare economice.

IT-iștii plătesc o sumedenie de impozite și taxe indirecte pe bunurile și serviciile cumpărate, proprietățile deținute, activitățile desfășurate (chiar dacă există economiști amatori – de dezinformare, desigur – care îi pictează ca niște căpcăuni de peșteră care nu consumă din economia locală, nu ies din casă și își cheltuie toți banii doar pe proprietăți și excursii în afara țării).

Sper să mai găsesc timp să scriu și despre oportunitatea deciziei de eliminare a facilităților fiscale pentru IT, agricultură și construcții – unde se menține salariul minim majorat și eliminarea facilităților fiscale va avea un impact dezastruos”, anunță economistul clujean.

Guvernul a decis ca, din 2025, să fie eliminată scutirea de impozit pe venit de 10% pentru veniturile salariale brute de până la 10.000 lei și contribuția la Pilonul II de pensii pentru angajații din tehnologia informației, construcții, agricultură și industria alimentară. Decizia a fost adoptată în ultimele zile din 2024.

Cine este Andrei Mocan

Expertul clujean a absolvit Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), are un master în comerț exterior și altul în management, precum și un doctorat în economie și afaceri internaționale. A activat în companiile de tehnologie Endava și Brinel, a fost director al Camerei de Comerț Româno-Britanice, iar acum este consultant de business în cadrul companiilor Blankfactor și Aggranda. Cadru didactic asociat al UBB, este și membru al Transilvania Executive Education, care derulează un EMBA împreună cu Hull Business School.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Gărâna Jazz Festival 2025 are primii artiști și primele bilete

Articolul următor

Vestul pedalează: 22 proiecte finanțate prin RO Bike Valley pentru 2025

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Transilvania Trek Cluj (TTC) își extinde amprenta în România cu mai multe proiecte noi.
Citeste mai mult

Hiltonul din Apuseni prinde contur

Operatorul de hoteluri Transilvania Trek va demara prima fază a unității turistice din stațiunea Beliș-Fântânele. “Transilvania Trek Cluj…
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share