Asociația de Monitorizare Taxi Transilvania (AMTT) boicotează aplicația Smarty, indicată de municipalitate ca procesator al comenzilor de pe Aeroportul Cluj (AIAIC).
“În calitate de asociație reprezentativă local și național, AMTT nu a fost consultată în niciun fel de administrație. Mai mult, conform legii 38/2003, stația de așteptare pentru taximetre din terminalul sosiri este obligatorie de amenajat de către administratorul aeroportului, Consiliul Județean (CJ) Cluj.
AMTT a venit cu soluții de optimizare pentru terminalul sosiri încă din 2019, când a propus un parteneriat între administrația locală, ce reglementează serviciul de taxi, și CJ Cluj, proprietarul aeroportului. Ne-am lovit de un zid, nici până azi nu am primit răspuns la solicitările noastre de la CJ Cluj.
Parcarea intermodală poate fi utilizată ca loc de așteptare, dar fără un regulament particular, cuprins în regulamentul cadru nu are absolut nicio funcționalitate. Cine a decis că un furnizor de software, Smarty, este apt a gestiona în exclusivitate comenzile pasagerilor de pe AIAIC? De ce operatorii de taxi din Cluj trebuie să se înroleze într-o aplicație care nu se știe cum va fi monetizată?”, susține conducerea AMTT.
„O aplicație necunoscută”
“Dacă administrația dorea soluții, le avea la îndemână. Nu trebuia să justifice Park & Ride-ul cu o banală stație pentru taximetre care să deservească AIAIC. Așteptăm consultări serioase pentru a rezolva definitiv problemele de la aeroport, cunoscute și ascunse sub preș de atâta vreme de către administrație.
Avem soluții, conform legii, sancțiuni mult mai serioase decât cele existente în regulamentul cadru care oricum și-a depășit perioada de aplicabilitate. Atragem atenția administrației că toate dispeceratele au soluții software de management a comenzilor și sunt autorizate conform legii. Nu înțelegem justificarea unei aplicații externe, necunoscute local sau național.
Vom depune și oficial o solicitare de clarificare a acestor aspecte. Însă până la clarificarea lor asociația noastră recomandă boicotarea acestei aplicații. Fără conturi ale operatorilor e doar un ecran colorat, inutil, în terminalul sosiri. Nu știm cui va vinde comenzile pe care noi le vom genera / onora sau cât va fi abonamentul peste 3-4 luni. Primăria habar nu are”, potrivit AMTT.
Unii refuză cursele scurte
Boicotul taximetriștilor vine în urma anunțului făcut de viceprimarul clujean Dan Tarcea de eliminare a stației de taxi din interiorul aerogării. Motivul invocat este că pasagerii de pe AIAIC se plâng că unii dintre taximetriști refuză cursele scurte, în cartierele apropiate. „Încercăm să scoatem tot ceea ce înseamnă componenta de taxi din incinta aeroportului.
Cei care vor veni la AIAIC vor avea posibilitatea să își comande un taxi printr-o aplicație sau printr-un totem în care își vor putea alege firma de taximetrie pe care o doresc pentru că vor fi înrolate toate firmele de taximetrie. Vor apăsa pe buton și în câteva minute va ajunge taximetrul, îi va lua din incinta AIAIC și îi va duce la destinație”, a explicat Tarcea.
Stația de taxi, mutată în Park & Ride
“Am stabilit în incinta Park & Ride, lângă AIAIC, o zonă de taximetrie gratuită. Taximetriștii pot să aștepte acolo, nu vor mai fi nevoiți să își facă abonamente la firmă. Vor avea câteva minute disponibile libere în care nu vor plăti nimic pe AIAIC, astfel încât să poată să intre în incintă, să ia pasagerul și să meargă mai departe.
Încercăm să eficientizăm activitatea pentru că am avut reclamații din partea turiștilor. Mai sunt, din păcate, printre taximetriști, și unii certați cu legea, deși în general ei fac o treabă excelentă în Cluj-Napoca.
Se vede o mare diferență între taximetria din Cluj și cea din alte părți. Discuțiile le-am avut cu dispeceratele, cu reprezentanții taximetriștilor, le mulțumesc pentru deschiderea pe care au avut-o pentru că și ei vor să eficientizeze această activitate, să o civilizeze”, a spus viceprimarul.
Municipalitatea clujeană a comunicat și tarifele generale pentru noul Park & Ride de lângă AIAIC (neaplicabile taximetrelor): primele 10 minute – gratuit, 2 lei pentru șase ore, 5 lei pentru 12 ore, 15 lei / oră după 12 ore.
Obiectivul de lângă aerogară a fost creat de autorități în ideea în care șoferii care vin din alte localități în direcția AIAIC să își lase în Park & Ride mașina, iar apoi să aleagă transportul public (3 lei biletul) pentru a ajunge în centru și a reduce astfel aglomerația pe drumurile din oraș.
Taximetriștii clujeni, despre inițiativa primăriei:
- Ionuț Gef: “Oare sunt ceva interese la mijloc ? Cineva are un interes ca taximetria să fie scoasă din AIAIC și mutată la 10-15 minute distanță?”
- Sorin Mihai: “Uite așa ne întoarcem în Evul mediu. O să stea oamenii 20 de minute după un taxi”
- Florin Varga: “Lasă să scoată stația, ca așa mai dispare și golănia. Și eu fac taxi, dar aia că nu mă duc din AIAIC până în Mărăști, așteptând fraierul care vrea cursă externă trebuie să dispară”.
- Attila Bujdoso: „Ăștia de la Smarty nu sunt cumva fostul Clever, ulterior transformată în Free Now?”
- Ovidiu Radu: “Nu se poate obține în instanță ca standul din AIAIC să fie gratuit? Aeroportul Otopeni are reglementat de legea 38, la noi de ce nu se procedează la fel? În felul ăsta se evitau și problemele de la AIAIC”
- Emil Coman: „De ce nu au ales toate aplicațiile de taxi naționale, cele cu acoperire în toată țara: Star, Gocab?”
- Sergiu Pop: “Aici moare firma voastră de casă Activ Taxi. Poate revizuiți legea și să fie Activ prima la sosiri”.
- Paul Costin: “Uite așa vor fi mai încurajați să ia ridesharing pentru a termina taximetria de tot. Asta se dorește din start”.