O importantă pictură de tinerețe a exponentului Școlii de la Cluj “Untitled”, va fi disponibilă investitorilor în artă.
Eveniment Casei A10 by Artmark, Licitația de Artă Postmodernă și Contemporană, prezintă o importantă pictură de tinerețe a lui Adrian Ghenie – artist cotat drept unul dintre cei mai bine vânduți la nivel mondial.
Pictura, „Untitled”, înțeleasă în cheia autoportretului, așadar o compoziție a fațetelor eului, a fost realizată în 2007, la șase ani după ce pictorul originar din Baia Mare a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj și la doi ani după ce, alături de colegul său Mihai Pop, a fondat Galeria Plan B.
„Untitled” este din perioada monocromă a artistului, în care rafinarea atmosferei prin volum și valorarea griurilor câștigă vizibil teren în detrimentul preocupărilor cromatice. Întreg procesul său de creație a devenit, atunci, unul provocator, Ghenie utilizând adesea obiecte așa-zis neconvenționale: de la pensule destinate zugravilor, la prosoape ori alte asemenea piese rudimentare, ușor de procurat.
Prețuri estimate: între 1.000 și 45.000 €
În același eveniment se regăsește o altă lucrare semnată Ghenie, „Study for the Devil (3)”. Este vorba despre studiul după o lucrare realizată de artist în 2010. „The Devil” este una dintre obsesiile din pictura sa, care a luat, de-a lungul timpului, întrupări diverse – de la dezastre ale naturii, la personalități politice.
Varianta în ulei a operei a făcut parte din expoziția personală a artistului, de la Stedelijk Museum voor Actuele Kunst din Ghent (Belgia), în 2010. Primul tablou menționat are o cotație estimată de 25-45.000 de euro pe platforma Artmark, iar cel de-al doilea, de numai 1.000-1.700 de euro.
Evenimentul aduce la Galeriile Artmark și două portrete-surpriză realizate pentru Ion Iliescu, fostul președinte al României. Picturile foarte puțin știute de public au fost create de Marian Condruz și de Dan Hatmanu. 200 de lucrări pot fi admirate în expoziția dedicată, care va fi deschisă din 7 februarie, până la data licitației, 20 februarie, la Palatul Cesianu-Racoviță din București.
“Școala de Pictură de la Cluj are o faimă mondială, o întâmplare nesperată să fie apreciată în lume, una care are foarte mulți artiști apreciați. Tablourile lor se vând pe milioane de euro“ – Ioan Sbîrciu, fost rector al Universității de Artă și Design.