Ședința directorilor generali din Asociația Aeroporturilor din România (AAR), din 6-7 februarie, reunește factori de decizie din cadrul aviației civile.
„În 2024 față de 2023 în România a existat o creștere de 6% a traficului de pasageri și de 4% a traficului aerian de marfă. În ceea ce privește numărul pasagerilor din 2024 comparativ cu 2019, suntem la peste 12% creștere. Ne așteptăm la creșterea traficului de pasageri și pentru 2025. Vom continua dezvoltarea și modernizarea infrastructurii aeroportuare.
Ședința de la Poiana Brașov este foarte importantă. Vom discuta despre reducerea emisiilor de carbon, pregătirea infrastructurii pentru dublarea traficului în România în următorii 15 ani, despre siguranță și securitate, mai ales despre îmbunătățirea experienței pasagerilor”, a spus președintele AAR, David Ciceo, director general al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj.
Brașovul țintește 300.000 de pasageri
„Apreciez modul în care autorităţile de reglementare, factorii de decizie din sectorul public şi partenerii privaţi cu atribuţii în administrarea, operarea şi dezvoltarea transportului aerian românesc cooperează, fac schimburi de bune practici şi dezbat propuneri de îmbunătăţire a activităţii celor 17 aeroporturi.
Faptul că la finele primului său an complet de activitate Aeroportul Braşov şi-a consolidat un binemeritat loc 9 în clasamentul naţional al traficului de pasageri ne dă încrederea că parcursul nostru urmează un trend ascendent. Au fost multe provocări pentru cel mai tânăr aeroport al ţării, cărora a trebuit să le facem faţă în cele 20 de luni de activitate.
Cu toate acestea, rezultatele sunt promiţătoare. În intervalul 15 iunie – 31 decembrie 2023 am avut 79.011 pasageri care au călătorit utilizând infrastructura aeroportuară de la Ghimbav. În 2024 am totalizat 227.900 de pasageri, iar în 2025 ne propunem să depăşim graniţa celor 300.000”, a spus Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov.
Subiectele abordate la întrunirea AAR sunt legate de contextul european și național al aviației civile, reducerea emisiilor de CO2, dezvoltarea infrastructurii și cooperarea cu companiile aeriene. Se discută probleme operaționale și de securitate, inclusiv noile reglementări din domeniul aeronautic.
La eveniment participă reprezentanți ai Autorității Aeronautice Civile Române, Administrației Române a Serviciilor de Trafic Aerian, companiilor aeriene care activează în țara noastră, organizațiilor relevante din domeniu. Sunt prezenți și reprezentanți ai Poliției Române de Frontieră, Poliției Transporturi, Serviciului Român de Informații și Autorității Vamale Române.