Oficialități naționale și locale au participat la deschiderea noului sediu secundar al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.
„Ne aflăm într-o nouă etapă de descentralizare a serviciilor publice. A fost un demers anevoios, timp de un an și jumătate, fiind necesară modificarea legislației. Aceasta prevedea un singur sediu secundar față de reședința de județ, iar noi, în Cluj, aveam deja unul, la Câmpia Turzii.
Ideea e să aducem serviciile publice mai aproape de dejeni. Am luat puțin din spațiul Jandarmeriei pentru o utilizare eficientă. Toată tehnica este asigurată, conexiunile funcționează, spațiul este corespunzător amenajat și dotat, din 10 februarie va începe activitatea”, a spus prefectul Clujului, Irina Munteanu.
Greu de descentralizarea
“Am inițiat, acum cinci ani, acest proces de descentralizare a serviciilor publice care aparțin prefecturii – permise, înmatriculări, pașapoarte. Am reușit să facem primul punct secundar, la Câmpia Turzii. E un proces extrem de complicat. Se discută foarte mult, în ultima vreme, despre descentralizare, reformă, dar sunt lucruri care durează.
Astfel oamenii să nu mai umble zeci de kilometri pentru a-și rezolva aceste probleme. Este nevoie și de întărirea capacității administrative a acestui serviciu de la Cluj-Napoca, al doilea din România ca volum de lucru după București – Ilfov. Acesta nu poate face față cu cei 29 de oameni din prezent. Am făcut demersurile necesare către ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, pentru a suplimenta efectivele de aici.
Este mare nevoie, serviciul acesta fiind printre cel mai performant în privința încasării banilor la buget. Sper ca programul să continue la Gherla, cu un punct de lucru pentru pașapoarte. La Câmpia Turzii avem deja un asemenea sediu secundar, poate mergem și spre Huedin. Toate proiectele Clujului, mici sau mari, au nevoie de susținere de la București”, susține senatorul Mircea Abrudean.
Deservește 80.000 de locuitori
“Acest sediu va deservi locuitorii din municipiile Dej și Gherla, dar și 20 de comune, 80.000 de cetățeni ai zonei. Întotdeauna ne-am dorit ca serviciile comunitare să fie aproape de cetățeni. Serviciul asigură logistica și personalul, noi am furnizat locația de lângă detașamentele de pompieri și de jandarmi. În acest fel nu va mai fi necesară deplasarea la Cluj-Napoca”, a menționat primarul Dejului, Costan Morar.
“Vom avea deschis serviciul de înmatriculări luni și miercuri, de la 09:00 la 14:30, operațiunile de înmatriculare, transcriere, radiere, autorizare provizorie, la permise, miercuri, cu același orar. Suntem cuprinși într-un proiect pilot cu programări online. Solicitanții pot să se programeze pe platforma Ministerul Afacerilor Interne”, a detaliat conducerea Inspectoratului de Poliție al Județului Cluj.