Și asta au făcut liderii de business prezenți luni, 10 februarie 2015, la Teatrul Regina Maria din Oradea. Au dăruit inspirație. Au dăruit dezvoltare profesională. Au dăruit informație. Toate acestea în cadrul Forumului „De Vocație Antreprenoare”, organizat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), în parteneriat cu Asociația Națională a Antreprenorilor (ANAA) și Patronatul Femeilor Antreprenor (PFA).
Cel care a moderat evenimentul a fost cunoscutul om de televiziune Virgil Ianțu.

Fiecare femeie poartă mai multe pălării
Primul vorbitor a fost Nicoleta Munteanu, fondatoarea „Kids in Business”. Aceasta a împărtășit din experiența sa despre educația antreprenorială timpurie, arătând cum spiritul de inițiativă poate fi cultivat încă din copilărie.
Pentru că fiecare femeie antreprenoare jonglează zilnic cu roluri multiple, de la lider la inovator, strateg, mentor, mamă și, uneori, chiar și explorator al necunoscutului, aceasta a vorbit despre femeia cu şase pălarii.

„Este foarte greu să porți pălăriile antreprenorului. Fiecare dintre noi are mai multe pălării. Succesul înseamnă să învățăm să le purtăm cu echilibru”, a explicat Nicoleta Munteanu.
Antreprenorul este lider, strateg, vizionar, dar și executant, mentor, inovator. Într-o singură zi, poate fi atât negociatorul unui contract important, cât și cel care motivează echipa, rezolvă crize, creează strategii și ia decizii care vor modela viitorul afacerii.
A purta mai multe pălării nu este doar o provocare, ci și un test de echilibru. Când să fii ferm și când să fii empatic? Când să inovezi și când să te bazezi pe ceea ce funcționează? Când să îți asculți instinctul și când să ceri sfaturi?
„Succesul vine din armonie. Nu trebuie să le porți pe toate deodată, ci să le schimbi cu înțelepciune. Un antreprenor echilibrat știe că timpul și energia sunt resurse prețioase și că, uneori, adevărata măiestrie stă în delegare, în formarea unei echipe puternice și în învățarea continuă”, a precizat antreprenoarea.
Ovidiu Toader: „Lăsați critica! Apreciați rezultatele!”
Ovidiu Toader a susținut un workshop interactiv în care a vorbit despre puterea deciziilor în antreprenoriat – cum să iei hotărâri care te duc mai departe, mai sus, mai aproape de succes. Cei prezenți au aflat cum poate fi crescută implicarea angajaților în decizii și rezultate, cum pot fi delegate sarcinilor prin eliberarea antreprenorilor din execuție și cum pot fi motivați angajații prin ședințe eficiente.

„Ședințele nu sunt pentru rezolvarea problemelor. În ședințe se iau decizii. O ședință în care nu se iau decizii este timp pierdut.Vă rog să exersați ascultatul și să luați o decizie pe baza a ceea ce auziți”, a subliniat Ovidiu Toader.
Acesta recomandă ca ședințele să fie recurente, în aceeași zi și la aceeași oră.
Potrivit lui Ovidiu Toader nu există angajați proști sau nepricepuți. Dacă într-o echipă sunt angajați care nu livrează corect, e pentru că managerii sau antreprenorii nu le pun întrebările potrivite sau nu le pun întrebări deloc.
„Cel mai important criteriu de angajare pentru mine este ca omul să-și dorească să se dezvolte. Să-și dorească să fie mai bun pe jobul pe care se angajează”, conchide business-coach-ul.
Ovidiu Toader a observat că la români critica e forma de apreciere și îi invită să-și schimbe acest obicei care provine din școală, când profesorul nota cu pixul roșu greșelile.
„Eu vă invit să luați pixul verde. Și să faceți văzut-uri. În loc de corecturi. Adică mergeți în activitate și căutați motive de apreciere. Căutați acele momente în care să-i felicitați pe oameni că au făcut bine, că apreciați rezultatele lor”, a afirmat speakerul motivațional.
Ovidiu Toader este business coach și antreprenor, partener în peste 10 companii în ultimii 21 de ani, cu cifre de afaceri cumulate de peste 70 de milioane de euro. A lucrat mai mult de 5000 de ore de coaching și mentoring de afaceri cu peste 300 de antreprenori care au rezultate importante în creșterea profitului și consolidarea echipelor lor.
Cum să navighezi printre provocările din afaceri
În Panelul 3, Virgil Ianțu i-a provozat pe interlocuitori să-i răspundă la mai multe întrebări legate de provocările pe care le-au avut în afaceri și cum le-au făcut față.
Au răspuns provocărilor:
– Dana Săvuică – Owner „Etiquette Models” și „Etiquette”, Lifestyle & Travel Influencer;
– Mircea Căpățână – cofondatorul companiei Smart Bill, investitor la Imperiul Leilor;
– Valentina Vesler – Head of PR&Communication, Valvis Holding;
– Cristina Chiriac – fondatoarea „Flori de IE” și președinta CONAF;
– Sonia Argint – multi media personality și fondator al platformei www.doer.ro;
– Marius Ghenea – Managing Partner al Fondului de Investitii Catalyst Romania, antreprenor în serie și business angel, cu investiții de succes în multe țări din Europa de Est, Marius Ghenea se afla în topul oamenilor de afaceri conform Forbes Romania.
Prima din întrebările adresate celor cinci de Virgil Ianțu a fost: Care a fost cea mai importantă lecție de leadership primită?

Răspunsul Danei Săvuică a fost: adaptabilitatea. Marius Căpățână a răspuns că oamenii trebuie lăsați să-și arate adevărata valoare.
Pentru Sonia Argint este foarte important să realizăm că nu le știm chiar pe toate și că uneori este nevoie să apelăm la serviciile unor specialiști.
Pentru Marius Ghenea cea mai importantă lecție de leadership a fost prima companie pe care a fondat-o cu peste 30 de ani în urmă, Flamingo Computers, o companie care era prima companie care a ajuns un leader regional pe zona de IT, chiar în anii 90.

Cei cinci au mai fost provocați să răspundă dacă există vreun echilibru între construirea unui business și viața personală.
Dana Săvuică crede că un business nu este business dacă nu este clădit pe nevoile și comportamentul oamenilor.
„Dacă vrei să faci un business care crește, cum am făcut noi, cel puțin la început, nu există echilibru”, este de părere Mircea Căpățână.

Nici Sonia Argint nu crede că există echilibru perfect între viața privată și business, de aceea a învățat să-și prioritizeze activitățile.
Valentina Vesler a spus că mereu și-a dorit să fie în creștere cu business-ul.
„Cât ești în creștere și dacă vorbim de business-uri, e normal să fie tensiune, e normal să fie angoasă am trecut acolo doar că atunci când te doare foarte tare, simți nevoia să-ți găsești echilibrul și îți găsește echilibrul într-o formă sau îți găsești echilibrul făcând cu bucurie ce faci”, a subliniat Valentina Vesler.
Pentru Marius Ghenea echilibrul între construirea unui business și viața personal depinde de context. Imediat după terminarea facultății, când nu avea familie, s-a dedicate 100% business-ului.
„La vârste tinere vedem acest fenomen și probabil că îl vom vedea în continuare și nu e rău că se întâmplă așa, pentru că, până la urmă, dacă vrei să te dedici și să faci niște lucruri extraordinare, probabil că trebuie să faci un compromis în partea cealaltă. Eu am început să capăt echilibru între viața personală și cea de business mult mai târziu, câțiva ani mai târziu, când structurasem deja alte organizații, când delegasem sarcinile”, a precizat Marius Ghenea.

Valentina Vesler a fost provocată de către Virgil Ianțu să spună care este secretul construcției unui brand cu o identitate puternică, care rămâne în timp în mintea oamenilor sau poate chiar în sufletele consumatorilor?
„Eu doar vă spun, ca viitori antreprenori să apelați la specialiști, pentru că meseria pe care eu o am, și meseria de marketing, comunicare, tot ce înseamnă social media, tot omul are impresia că o știe. Dar există niște rigori foarte, foarte clare. Există un fir roșu al poveștii, există un așa-numit unique selling proposition, cu ce vii tu nou pe piață, ca să poți să povestești despre ce aduci tu pe piață. Să găsești coerența în toată povestea ta și să nu te abați. Asta înseamnă că tu trebuie să știi exact ce vrei de la bun început și să rămâi fidel obiectivelor tale de business, de imagine”, a explicat Valentina Vesler.
Marius Ghenea a vorbit despre cele mai frecvente greșeli când vorbim de start-up-uri, și cum pot acestea să atragă mai mulți investitori.
Acesta a răspuns cu teoria celor patru „P”: persoane cheie, piață de desfacere, produs scalabil și potențial de creștere.
CONAF face conexiuni
Dana Săvuică a vorbit și despre importanța apartenenței la o organizație precum CONAF.
„Este foarte important, mai ales acum când lumea se schimbă, să rămână această conexiune umană. Informația este foarte importantă. Experiența acumulată de oameni ca noi, iarăși e foarte importantă pentru că ne împărtășim poveștile aici de la care poate avem ce învăța”, a declarat Dana Săvuică.
În final, Cristina Chiriac, președintele CONAF, a mulțumit celor prezenți, precizând că în cei 8 ani de când există CONAF în România, n-a încetat nicio clipă să creadă că există unitate antreprenorială.

„Au fost momente mai grele, momente provocatoare, Pentru că știți foarte bine, provocările, chiar dacă nu ni le dăm noi, vin de la alții. Și nu neapărat mă refer aici la statul român, mă refer la ceea ce se întâmplă la nivel mondial. Fie că vorbim de crize economice care nu sunt cauzate de sistemul românesc, sau fie că vorbim de crize politice. Toate lucrurile acestea ne afectează. În consecință, comunitatea CONAF, care e mare, a ajuns la câteva mii de antreprenori din toată țara, a ajuns să fie pentru mine ca oxigenul. Pentru că acolo găsesc rațiunea de a merge mai departe. E puritate. Este diferențiatorul pe care eu l-am găsit în lumea antreprenorială. Dacă astăzi suntem aici, la Bihor, cu acești oameni minunați este pentru că noi am învățat un lucru esențial: Să dăruim fără să cerem nimic!”, a încheiat Cristina Chiriac.
Credit foto: CONAF