Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Parcurile inteligente pe hârtie ale Maramureșului. “Nici unul nu e funcțional”

PSI
Administratorii județeni sugerează edificarea parcurilor cu cofinanțare bancară | Foto: CJ Maramureș, PIM

Conducerea județului propune varianta CEC Bank pentru cofinanțarea a patru dintre cele șapte proiecte programate, cu un necesar de 18 milioane de euro.

Consilierii județeni au aprobat regulamentul de funcționare a Parcului de Specializare Inteligentă (PSI) Târgu Lăpuș, proiect care ar reprezenta un nou pas spre dezvoltarea economică a județului. Șapte asemenea obiective sunt în derulare la nivelul județului.

PSI Seini a primit deja finanțare din partea Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV). Pentru eficientizarea administrării acestor obiective, conducerea CJ Maramureș a propus să preia PSI Seini, asigurând o gestionare unitară și integrată a tuturor parcurilor.

Baia Sprie, primul pe listă

“Ne concentrăm pe finanțare. Suntem în negocieri cu CEC Bank pentru cofinanțarea primelor patru parcuri, cu un necesar de 90 de milioane de lei. PSI Baia Sprie va fi primul în construcție, licitația publică este deja finalizată.

Deocamdată avem planuri și imagini frumoase, dar niciun parc funcțional. Vrem să schimbăm asta cât mai repede. Nu ne mulțumim cu planuri pe hârtie, noi vrem rezultate concrete. Parcurile vor atrage investiții, vor crea locuri de muncă bine plătite și vor transforma Maramureșul într-un pol de dezvoltare.

Companiile care vor veni aici vor beneficia de sprijin financiar printr-o schemă de ajutor de stat oferită de Guvernul României. Totuși, și ele au termene clare de respectat. De aceea, este esențial să accelerăm procesul și să începem efectiv construcția acestor centre economice”, susține președintele CJ, Gabriel Zetea.

PSI

Sistem care ar acoperi județul

Autoritățile din Maramureș au gândit un sistem de șapte PSI (Baia Sprie, Fărcașa, Șomcuta Mare, Mireșu Mare, Târgu Lăpuș, Bogdan Vodă și Giulești) pentru a avea companii dezvoltate în fiecare zonă a județului și a limita disparitățile din mediul rural.

Specializarea inteligentă este un concept promovat de UE pentru a exprima cadrul și mecanismele proceselor de inovare la nivelul unei țări sau regiuni de dezvoltare.

PSI este definit de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării ca un amplasament în care entitățile desfășoară cercetare, dezvoltare experimentală, inovare și transfer tehnologic, producție, prestări servicii, marketing și desfacere, specifice domeniilor prevăzute în strategiile de specializare inteligentă elaborate la nivel național sau regional. Titlul de PSI se acordă prin ordin al ministrului cercetării.

Viitoarele parcuri, prezentate BNI

Directorul societății Parcuri Industriale Maramureș (PIM), Radu Zoicaș, a fost prezent la evenimentul Business Connect 2025, organizat la Baia Mare, sub egida Business Network International (BNI), ca să prezinte participanților oportunitățile de investiții și finanțare disponibile în PSI din Maramureș.
Scopul BNI este de a-i ajuta pe antreprenori și profesioniști să-și dezvolte afacerile prin schimbul de recomandări de afaceri într-un cadru structurat și profesional. În prealabil, PIM a informat despre licitația pentru cinci parcele disponibile, cu suprafețe între 12.604 mp și 23.811 mp, în PSI Fărcașa. Ofertele vor fi deschise în 12 februarie, la sediul CJ Maramureș.

20 de PSI în Regiunea Nord-Vest

ADRNV a anunțat recent oportunitățile de investiții și dezvoltare din viitorul PSI Târgu Lăpuș. Sunt vizate companii care vor să investească „într-un mediu modern, cu finanțări și facilități atractive, ideal pentru dezvoltare și inovare”.

În acest sens, CJ Maramureș va derula o licitație publică pentru concesionarea a șase parcele de teren în PSI Târgu Lăpuș, cu suprafețe între 4.212 și 7.747 mp. Instituția a fixat 21 februarie ca dată limită pentru solicitarea clarificărilor, 5 martie pentru depunerea ofertelor și 6 martie pentru deschiderea acestora.

Principalele avantaje expuse companiilor sunt acces la granturi de până la 2,5 milioane de euro de rezident, sprijin prin minimis (200.000 de euro) și ajutoare pentru inovare (220.000 de euro), facilități fiscale atractive și infrastructură modernă, locație strategică cu acces rapid la infrastructură, colaborare cu autorități locale, mediul academic și parteneri privați.

Europa dă 30 milioane €

ADRNV finanțează crearea a 20 de PSI în această regiune a țării. „În următorii patru ani, cu sprijin financiar european de peste 30 de milioane de euro, cel puțin 20 localități din județele Bihor, Maramureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud și Satu-Mare, chiar și comune, vor înființa PSI.
În aceste locații, tinerii și profesioniștii talentați se pot alătura antreprenorilor care vor dezvolta afaceri în mijlocul unor comunități. Îi așteaptă cu brațele deschise și sunt pregătite să le acorde tot suportul necesar pentru a avea succes.
PSI Ștei a prins deja contur, în curând va începe să își primească antreprenorii ambițioși ce vor primi o finanțare europeană pentru a își dezvolta afacerea”, a menționat Csilla Hegedus, director general interimar al ADRNV.
PSI Ștei


Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

„Oradea cu drag” - beneficii și gratuități pentru turiștii care vizitează Oradea

Articolul următor
Rhythm Touch

Brățara care accesibilizează cultura: de la idee la implementare, via Transilvania IT Cluster

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Citeste mai mult

Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea (FCCA), de la specializarea Măsurători Terestre și…
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea (FCCA), de la specializarea Măsurători Terestre și…
Educație
Citeste mai mult

Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea (FCCA), de la specializarea Măsurători Terestre și…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share