Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

COVER STORY. Wild Hills, noul reper pentru companii la Cluj: retreat sustenabil pentru echilibru, sănătate și inovație

3Felinvest SA sărbătorește 10 ani de dezvoltare imobiliară centrată pe concepte inovatoare și crearea de comunități. După finalizarea Cluj Business Campus, proiectul mixed-use care a reprezentat pionieratul conceptului de 1 minute city și office festival pe piața de birouri din România, compania clujeană lansează noul său concept: Wild Hills, un proiect de restaurare unic prin care fosta Herghelie Jucu devine primul country club corporate retreat din zona Clujului.

Despre acest proiect, dar și despre regăsire, creativitate, comunități, business și viitor memorabil, în povestea completă cu Vlad Buzoianu, CEO Felinvest SA.

 

Când descrie Wild Hills, Vlad Buzoianu vorbește despre entuziasm în suflete. “Pasiunea care s-a vărsat în acest proiect este palpabilă în fiecare colțișor al său. Peste 100 de oameni, adevărați artiști în meșteșugurile lor au contribuit la realizarea conceptului și avem încredere că această poveste frumoasă va continua cu contribuția fiecărui om care ne va trece pragul”, spune el.

“Cred că retreat-urile vor juca un rol complementar biroului ca instrument de cultură organizațională în contextul delicat al muncii hibride. Momentan cred că puține companii au reușit să implementeze o formulă de muncă hibridă care să faciliteze crearea de comunitate și cultură organizațională și chiar dacă au reușit să o facă, depun eforturi suplimentare, adesea sisifice, pentru a veni în sprijinul generațiilor obișnuite cu supra-tehnologizarea și absența interacțiunilor interumane și a apartenenței la grup”, reprezintă unul dintre argumentele care a stat la baza dezvoltării noului complex destinație din Cluj.

După o investiție de 8 milioane de euro, cu focus major către sustenabilitate, pe un domeniu ce se întinde pe 100 de ha, Wild Hills oferă un mix de funcțiuni spectaculos și pentru Europa Centrală și de Est, printre altele: săli de evenimente hi-tech, parc și lac de wakeboarding, zone de călărie, alergat, ciclism, facilități de cazare, fermă și sere, restaurant, unități de cazare și grădini concept, totul la 15 minute de Aeroportul Cluj-Napoca.

 

Ce a inspirat proiectul Wild Hills, care sunt ecourile de istorie și savoare ce au determinat noul proiect, care a fost viziunea pentru viitorul acestui complex?

Proiectul Wild Hills a fost inspirat de potențialul hergheliei istorice de la Jucu de a renaște din propria cenușă. Aici am găsit ocazia perfectă pentru a crea un concept de real estate unic și inovator care să aducă oamenii împreună: primul country club din zona noastră.

Viziunea noastră s-a construit pe două nevoi fundamentale ale oamenilor, în care credem cu desăvârșire: întoarcerea la natură și redescoperirea relațiilor autentice dintre noi, relații pe care tehnologia și pandemia ni le-au răpit.

Primul pas în construirea conceptului și a brandului Wild Hills a fost să studiem istoria zonei și a hergheliei. A fost un capitol fascinant în care am aflat despre tradiția creșterii cailor și a vacilor care datează în zonă încă din epoca romană. Pentru perioada austro-ungară în care au fost construite grajdurile pe care le-am transformat în facilitățile Wild Hills, am avut, dincolo de documente istorice, volumele operei “Trilogia Transilvană” scrise de fostul proprietar, Contele Miklós Bánffy. Ca să rezum cărțile sale într-o propoziție care ne-a inspirat oarecum în ce am creat, citez: „Epoca noastră este despre cai și baluri”. Am dorit să redăm locului eleganța acelor vremuri sub o reinterpretare ultra-modernă, un country club unde te poți conecta cu adevărat cu colegii sau cei dragi, care te inspiră să devii creativ și să te bucuri de moment.

Ce caracteristici definesc cel mai bine identitatea, caracterul, rolul și impactul său pentru comunitatea de business & lifestyle din Cluj și regiune?

Wild Hills are trei repere care ne-au ghidat la fiecare pas: sustenabilitatea, eleganța naturală și atemporalitatea.

Sustenabilitatea ne-a fost Steaua Nordului. Fiecare pas al proiectului, de la concept până la operare, a fost gândit cu grijă pentru natura care ne înconjoară și animalele care numesc herghelia acasă.

În primul rând, prin decizia de a restaura ruinele, de a reutiliza toate materialele recuperate și a le folosi pentru decor și mobilier, și ambiția de a păstra istoria, chiar și atunci când ar fi fost mult mai simplu și eficient să nu o facem, am arătat că suntem dispuși să investim în misiunea noastră.

În al doilea rând, după studii și investiții extinse am creat un sistem integrat de soluții prin care întreg complexul funcționează cu energie regenerabilă folosindu-ne de apă, soare și ingenuitatea omului.

Nu în ultimul rând, prin restaurantul care are la bază conceptul farm to table care pune în valoare fermele noastre și producătorii locali închidem cercul sustenabilității. Consider că Wild Hills va fi o emblemă pentru sustenabilitate în domeniul HoReCa din România.

Al doilea reper, eleganța naturală, care este și ideea de brand a conceptului, se referă la frumusețea naturală, bucuria lucrurilor simple și cultura italiană care ne-a învățat că de cele mai multe ori eleganța înseamă mai puțin, nu mai mult. Această idee este reflectată în fiecare detaliu al designului Wild Hills.

Nu în ultimul rând, atemporalitatea este numele pe care l-am dat mixului de vechi și ultra-modern al proiectului care poartă un simbolism profund: câteva elemente care au supraviețuit trecerii secolelor și pe care le-am integrat în design reprezintă pentru noi valorile pe care le transmitem de la o generație la alta, iar elementele ultra moderne reprezintă caracterul inovator al omului, veșnic în căutarea progresului. Iar prin împletirea atentă a celor două motive am obținut un spațiu în care timpul stă pe loc și trecătorul se bucură de moment.

Care au fost principalele provocări și repere îndeplinite în procesul de design, restaurare/reconversie, construcție?

Principalele provocări s-au concentrat în jurul costurilor ridicate ale operațiunilor de restaurare și dificultății de a găsi echipe de execuție capabile să abordeze lucrări complexe, menținând un standard înalt de calitate. Perioada 2020‑2024, marcată de multiple crize financiare și de impactul acestora asupra costurilor și liniilor de achiziție, a reprezentat un test important pentru reziliența noastră.

În ceea ce privește procesul de reconversie, un exemplu relevant este sala de evenimente, The Glass House. Am pornit de la un hambar aflat în pragul colapsului, cu stâlpi de rezistență din cărămidă erodată, dar acoperit de un spectaculos acoperiș din lemn. Am ridicat întregul acoperiș pe un eșafodaj, am demontat stâlpii de cărămidă, i-am consolidat în interior, iar apoi am reasamblat cărămida originală, bucată cu bucată. Acum Wild Hills poartă atât însemnele măiestriei trecutului, cât și cele ale măiestriei prezentului.

Ce elemente au fost integrate pentru a certifica și îndeplini criterii de sustenabilitate? Dar pentru a folosi și inovații și noi tehnologii?

În primul rând am refolosit materiale existente datate de cel puțin 100 de ani, unele rămase ca elemente centrale de design, altele transformate în mobilier sau amenajări exterioare. Am refolosit tot ce înseamnă grinzi, scânduri din vechiile grajduri pe care le regăsiți expuse într-un mod inedit în restaurant și sala Rolling Hills. Pe lângă acestea, am conservat pe pozițiile originale structurile din lemn atât din lobby cât și din sala Glass House. Prin conservarea lor ne referim la faptul că am examinat duritatea/sănătatea lor, le-am sablat pentru a da patina originală a lemnului și le-am ignifugat cu rezistență la foc 70 de minute, întrucât, pentru noi, siguranța este pe primul loc.

În al doilea rând, ne mândrim cu o instalație funcțională de 200 kW de panouri fotovoltaice. În plus, valorificăm resursele de apă descoperite în puțurile forate, iar cu ajutorul pompelor de căldură generăm agentul termic necesar pentru răcirea și încălzirea clădirilor. Sistemul este prietenos cu mediul, deoarece apa preluată din puțuri la o temperatură de 15 grade este utilizată de pompe pentru a genera căldură sau răcire, în funcție de necesități, iar apoi este deversată în lacul nostru de wakeboarding, contribuind astfel la menținerea optimă a luciului apei. În concluzie, la Wild Hills am creat un ecosistem energetic sustenabil, care asigură integral nevoile proiectului.

Toate elementele tehnice sunt automatizate printr-un BMS de ultimă generație. O mențiune specială o merită soluțiile de antifonare incredibile pe care le-am adus din Italia: deși sălile noastre sunt vitrate în proporție de peste 80%, sunetul are o calitate nemaiîntâlnită în săli de evenimente, comparabilă cu claritatea de studio.

Ce funcțiuni și servicii integrează complexul, care sunt principalele categorii de clienți target și ce beneficii pot obține?

Wild Hills include două săli de evenimente și conferințe, dintre care una este cea mai mare din județul Cluj, un restaurant de fine dining, facilități de cazare, un parc de wakeboarding, o zonă de echitație, o fermă de Angus, sere și 100 de hectare de natură neatinsă, cu trasee pentru plimbări, alergare și e-bike.

Fie că este vorba despre un management offsite pentru 15 persoane, un teambuilding pentru 30 sau o aniversare de companie cu 1.000 de invitați, Wild Hills oferă spații inspiraționale, flexibile, capabile să se adapteze oricărei dimensiuni sau oricărui concept. Într-o eră a singurătății și deconectării, considerăm că Wild Hills este locul care inspiră conexiune și creativitate, elemente esențiale pentru construirea și menținerea unei culturi organizaționale puternice. În ceea ce privește cultura, clienții noștri sunt selectați și atrași, în primul rând, prin prisma valorilor comune precum sustenabilitatea și dezvoltarea comunităților.

Dincolo de zona corporate, pregătim lansarea clubului de membri exclusivist numit „Beautiful Minds” care va adresa nevoile de socializare și bunăstare ale 100 de membri care prețuiesc dezvoltarea personală, dezvoltarea profesională, relațiile autentice și contribuția la comunitate. Membrii vor beneficia de acces nelimitat la facilitățile clubului și de evenimente dedicate comunității care promit experiențe și conversații care ne îmbogățesc timpul.

Cum vedeți din perspectiva dvs. rolul pe care un retreat/proiect destinație îl poate avea în reconfigurarea actuală a modelelor de lucru, relaționării echipei, focusului pentru agilitate în companii și regăsirii identității pentru management și angajați?

În ultimii zece ani, am devenit unul dintre experții în domeniul „future of work” din România, datorită experiențelor acumulate în cadrul Cluj Business Campus, The Real Innovation Academy și, nu în ultimul rând, prin crearea celui mai important podcast românesc pe acest subiect – On Campus.

Cred că retreat-urile vor juca un rol complementar biroului ca instrument de cultură organizațională în contextul delicat al muncii hibride. Momentan cred că puține companii au reușit să implementeze o formulă de muncă hibridă care să faciliteze crearea de comunitate și cultura organizațională și, chiar dacă au reușit să o facă, depun eforturi suplimentare, adesea sisifice, pentru a veni în sprijinul generațiilor obișnuite cu supra-tehnologizarea și absența interacțiunilor interumane și a apartenenței la grup.

Consider că liderii zilelor noastre luptă nu doar pentru identitatea companiei, ci pentru viața pe care o creează pentru următoarele generații.

Care sunt lecțiile dvs. învățate până acum din alte proiecte și management de comunități, ce proiecte poate genera Wild Hills? Cum vedeți evoluția zonei Jucu, dar și a climatului de business & comunități pentru Cluj-Napoca?

Le menționez pe cele mai importante lecții legate de formarea de comunități:

Afacerile care construiesc o comunitate în interiorul lor și apoi reușesc să o extindă în jurul experienței pe care o oferă clienților creează un avantaj intangibil pe termen lung.

În Real Estate focusul a fost mult timp pe zona investițională din motive ușor de înțeles, însă odată ce unii jucători au demonstrat profitabilitatea creării de comunități ca preocupare, și aceasta, la fel ca subiectul ESG, au devenit focusuri principale. Mă bucur că am fost pionerii acestei schimbări în România prin proiectul Cluj Business Campus.

Pariul nostru este că zona Jucu se va transforma într-un „Milano 2” al orașului Cluj. Această viziune se bazează pe planurile de dezvoltare ale regiunii, pe investițiile majore care cresc anual, precum și pe viziunea autorităților și a comunității locale, toate premisele pentru ca viziunea să devină realitate.

Care au fost până acum principalele evenimente organizate aici sau concepte testate, ce urmează să descoperim în 2025?

Până acum locația a fost deschisă doar pentru evenimentele companiilor din Cluj-Napoca, urmând ca în 2025 să lansăm calendarul de evenimente generate de Wild Hills pentru publicul iubitor de frumos. Pregătim evenimente exclusiviste în zona de fine dining, evenimente de familie pentru weekenduri petrecute în natură cu cei dragi, dar și spectacole muzicale desprinse din cultura italiană.

Ce transformări a adus pentru dvs. personal acest proiect și cum ați descrie evoluția personală & profesională în cadrul proiectelor derulate până acum? 

Cu fiecare proiect de până acum am învățat că în spatele provocărilor care par prea mari se afla următoarea etapă din dezvoltarea noastră personală și profesională. Wild Hills prin complexitatea sa m-a transformat pe mine mai mult decât l-am transformat noi pe el și provocările pe care le-am depășit împreună cu colegii mei în acești ani m-au făcut încrezător că putem realiza orice ne propunem în viitor.

Ce sentimente transmite proiectul finalizat/care este mesajul dvs. pentru comunități ce vor veni să îl descopere?

Wild Hills trezește entuziasm în sufletele noastre. Pasiunea care s-a vărsat în acest proiect este palpabilă în fiecare colțișor al său. Peste 100 de oameni, adevărați artiști în meșteșugurile lor au contribuit la realizarea conceptului și avem încredere că această poveste frumoasă va continua cu contribuția fiecărui om care ne va trece pragul.

Mesajul nostru este că vă așteptăm la Wild Hills și vă invităm să deveniți parte din această poveste a renașterii Hergheliei Jucu pe care să o dezvoltăm împreună.



Wild Hills, pe scurt:

  • nivelul investiției: 8 mil. EUR
  • 3.000 mp construiți; suprafața domeniului: 1.000.000 mp
  • certificări urmărite: BREEAM Outstanding
  • Funcțiuni: +6
  • Sala de evenimente Rolling Hills: 600 invitați banchet, 1.200 invitați teatru, +2.000 invitați cocktail
  • Sala de evenimente Glass House – 400 invitați cocktail, 300 teatru
  • Lac și parc de wakeboarding
  • Zonă de călărie și activități
  • Unități de cazare
  • Fermă și sere
  • Zone de plimbare, alergare, bicicletă și multe alte funcțiuni în curs de realizare
  • Conectivitate – acces: direct la Drumul European, E576, Juc-Herghelie 407352, servicii de shuttle pentru evenimente; 15 minute de la Aeroportul Cluj-Napoca

Cover story-ul ediției tipărite cu nr. 135 a revistei Transilvania Business (28 ianuarie – 24 februarie 2025)



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Studiu din satelit realizat pentru București: anumite zone ce urmează să fie sub-traversate de infrastructura de transport prezintă deformări importante

Articolul următor
ITBridge

Clusterele IT din Ucraina învață din modelele europene la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Teleki
Citeste mai mult

Castelul Teleki, restaurat pe banii Europei

Acest proiect va reprezenta un pas important în conservarea patrimoniului cultural și în valorificarea potențialului turistic al județului…
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share