Anul trecut a adus vestea extinderii unei companii importante din România – în zona de vest a țării. Este vorba despre Sixense România, unul dintre principalii jucători pe piața de monitorizare geotehnică și structurală, care și-a deschis al doilea birou în Cluj. Gabriel Costin este Area Manager și conduce echipa din regiune. Este un expert redutabil în monitorizare geotehnică și structurală, cu o perspectivă 360 asupra a ceea ce înseamnă sănătate structurală a mediului construit. Gabriel ne-a povestit în continuare ce planuri are compania aici, ce fel de proiecte are în portofoliu și cum anume se diferențiază pe plan local.
Ce înseamnă această extindere a companiei, ce aduce ea pentru regiune și ce provocări aveți aici?
Deschiderea biroului Sixense Vest la Cluj înseamnă, pe de o parte, o confirmare pentru ceea ce face Sixense România în general, iar, pe de altă parte, un angajament pe care ni-l luăm pentru dezvoltarea durabilă a infrastructurii și a mediului construit și în această regiune, care se află într-o evoluție accelerată.
Această extindere a noastră nu este doar una geografică, ci o reacție directă la cerințele și interesul crescut al pieței pentru servicii specializate de monitorizare structurală și geotehnică. În contextul unei economii în continuă dezvoltare, Clujul a devenit deja un centru esențial pentru proiecte de infrastructură, iar noi ne propunem să contribuim activ la menținerea sănătății lor structurale, prin expertiza noastră.
Dacă mă refer la provocări, aș menționa integrarea tehnologiilor avansate în proiectele locale și asigurarea că serviciile noastre răspund standardelor ridicate de calitate și siguranță ale domeniului. De asemenea, pentru noi este important ca toți factorii de decizie din regiune să înțeleagă că expertiza Sixense este acum disponibilă și în Cluj și proximitate – suntem aici cu o echipă de specialiști cu experiență, care include ingineri topografi, geologi și geotehnicieni, dedicați să ofere soluții personalizate pentru orice tip de proiect.
Explică-ne mai multe despre cum se diferențiază ceea ce faceți voi de ceea ce oferă alte companii în această regiune. Unde anume aduceți cea mai mare plus valoare?
Abordarea noastră este complet diferită: în primul rând, avem o perspectivă integrată asupra monitorizării și folosim soluții digitale inovatoare în acest sens. Ne concentrăm pe soluții personalizate, integrând know-how tehnic cu eficiența pe care ne-o aduce digitalizarea. Acolo unde complexitatea riscurilor o cere, folosim tehnologii avansate, precum senzori IoT și real-time monitoring, ceea ce ne permite o intervenție proactivă în cazul identificării unor probleme.
Apoi, monitorizarea este un domeniu în evoluție accelerată. Suntem într-o formare și dezvoltare continuă, în așa fel încât specialiștii din echipă să fie la curent cu cele mai eficiente soluții și cu cele mai recente inovații. Acest lucru îmbunătățește calitatea serviciilor noastre, indiferent de tipul de proiecte în care suntem implicați, publice sau private.
Ce fel de proiecte din zona de vest a României gestionați în cadrul Sixense Vest?
La Sixense Vest, gestionăm multe proiecte importante, care reflectă diversitatea și complexitatea infrastructurii din vestul țării. Printre acestea, aș aminti mai multe lucrări de infrastructură rutieră și civilă – tunele, spitale, construcții civile diverse. De asemenea, am derulat și o serie de lucrări de încercare cu probe pentru testarea siguranței structurale a mai multor poduri din zonă, din poziția noastră de laborator autorizat de analize și încercări în construcții. Ne propunem să continuăm extinderea portofoliului nostru de proiecte prin implicarea activă în inițiativele regionale și prin colaborarea strânsă cu autoritățile locale.
Există anumite particularități specifice proiectelor din regiune? Există provocări anume pe care le luați în calcul, atunci când vine vorba despre mediul construit din Cluj și proximitate?
Provocările se referă în general la gestionarea impactului construcțiilor asupra comunităților locale și la asigurarea sustenabilității infrastructurii pe termen lung. De asemenea, trebuie să ținem cont și de specificul geologic al zonei, care poate influența comportarea structurilor în timp. De aceea, evaluăm fiecare proiect cu atenție, pentru a identifica eventualele riscuri și a dezvolta soluții adecvate.
Suntem dedicați nu doar realizării proiectelor la standarde ridicate, ci și protejării comunităților în care activăm. Această responsabilitate socială este parte integrantă a valorilor noastre și ne motivează în tot ceea ce facem.