15 proiecte din Bihor, în valoare totală de aproximativ 60 de milioane de euro, vor beneficia de finanțare în domeniul procesării produselor agricole și pomicole, în cadrul intervenției DR-22. La nivel național Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) va acorda o finanțare de 468 milioane de euro pentru 156 de proiecte.
Aceste investiții vizează dezvoltarea unor unități de procesare esențiale pentru economia locală, inclusiv unități de procesare legume, mori pentru producerea de făină, unități de sacrificare și depozitare a cărnii, toate având un impact direct asupra valorificării produselor agricole și pomicole din regiune.
Procesatori
Mai concret în Bihor au fost selectate pentru finanțare o unitate abatorizare păsări în localitatea Salonta care va primi peste 10 milioane de euro. Aceasta este prima unitate de abatorizare a păsarilor din județul Bihor înființată după anul 1989, și a avea o capacitate de sacrificare de 65.000 de păsari pe zi.
De asemenea, în județul Bihor se află în faza de finalizare și construcția unui abator de ovine, bovine, suine în valoare de 16 milioane de euro în localitatea Nojorid.
O finanțare se va acorda și pentru construirea unei mori de cereale în localitatea Palota – 11 milioane de euro. Alta pentru construirea unei unități de producere a hranei pentru animale la Ciumeghiu – 9 milioane de euro. În Oșorhei se finanțează cu 5 milioane de euro construirea unei hale de prelucrare a laptelui, iar în Cociuba Mare s-a acordat o finanțare de 2,5 milioane de euro pentru construirea unei unități de depozitare a cerealelor.
Finanțarea se acordă în urma publicării Raportului de selecție suplimentar pentru intervenția DR-22 „Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole”, disponibil pe platforma oficială a AFIR (www.afir.ro).
„Aceste investiții vor sprijini dezvoltarea sectorului agricol din județul Bihor, contribuind la creșterea capacității de procesare și la valorificarea unui număr mai mare de produse locale. Suntem încrezători că aceste proiecte vor aduce beneficii economice semnificative, atât prin crearea de locuri de muncă, cât și prin stimularea sustenabilității sectorului agroalimentar din județ”, a declarat Cristian Buzlea, directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Bihor.
AFIR continuă să sprijine inițiativele care contribuie la modernizarea infrastructurii agricole și la dezvoltarea rurală durabilă, prin acordarea de finanțări care sprijină investițiile esențiale în procesarea produselor agricole.