Progresul lucrărilor la loturile de pe teritoriul Clujului este cel puțin dublu decât în județul vecin, afirmă senatorul Radu Moisin.
„Am mers la sediul Sucursalei Regionale de Căi Ferate Cluj – CFR Infrastructură, unde m-am întâlnit cu conducerea acesteia, în frunte cu directorul Petru Ceșa. În cadrul discuțiilor, mi-am reafirmat sprijinul pentru proiectele de infrastructură feroviară esențiale pentru județul Cluj și Transilvania, atât pe direcția Vest – către Centrul Europei, cât și pe direcția Sud – către București.
Am abordat aspecte legislative și soluții pentru o mai bună coordonare între instituțiile statului aflate în subordinea unor ministere diferite, demers în care implicarea unui parlamentar poate facilita dialogul și progresul proiectelor. Cu această ocazie, am primit date actualizate de la CFR Infrastructură privind stadiul fizic al lucrărilor pentru proiectul de modernizare liniei de cale ferată Cluj-Napoca – Episcopia Bihor.
Acest proiect de peste 1,5 miliarde € + taxa pe valoarea adăugată, este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență. La finalizarea sa, vom putea ajunge cu trenul de la Cluj-Napoca la granița cu Ungaria în doar două ore”, a spus Moisin.
Avansul lucrărilor:
- Lotul 1: Cluj-Napoca – Aghireșu (violet pe hartă) – 25%
- Lotul 2: Aghireșu – Poieni (albastru pe hartă) – 34%
- Lotul 3: Poieni – Aleșd (verde pe hartă) – 5,10%
- Lotul 4: Aleșd – Frontiera Ungaria (roșu pe hartă) – 10,40%
Sursa: CFR SA
Marele proiect feroviar al Ardealului
Megaproiectul de cale ferată al Nord-Vestului, Cluj-Napoca – Oradea – Frontieră Ungaria, ar trebui să genereze, odată finalizat, viteze de până la 160 km/h. Proiectul finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) trebuie să fie gata până în decembrie 2026, cei 166 km fiind împărțiți în patru loturi. Contractele cuprind proiectare, execuție și consultanță.
Câștigătorii licitațiilor sunt: lotul 1 (Cluj-Napoca – Aghireș), asocierea Railworks, 1,6 miliarde lei; lotul 2 (Aghireș – Poieni), asocierea Railworks, 1,5 miliarde; lotul 3 (Poieni – Aleșd), asocierea FCC Construccion, 2,1 miliarde; lotul 4 (Aleșd – Frontieră), WeBuild, 2,4 miliarde. Electrificarea și reabilitarea magistralei Cluj-Napoca – Episcopia Bihor este un proiect de 2,2 miliarde euro gestionat de CFR Infrastructură.
Acesta trebuie să asigure condiții tehnice pentru circulaţia cu 160 km/h pentru trenurile de călători şi de 120 km/h pentru marfă. Până la finalizare, călătorii sunt transportați cu autocarul de către operatori privați desemnați de Transferoviar Călători, Interregional și CFR Călători.