Conducerea județului Cluj a contactat Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) pentru cel mai important proiect al său din domeniul medical.
Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Cluj, Istvan Vakar, a primit-o la sediul instituției pe Dridi Wassila, reprezentant al BDCE, alături de Csilla Hegedus, director interimar al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest. Subiectul principal l-a reprezentat analizarea posibilității acordării unui împrumut financiar pentru implementarea celui mai important proiect din domeniul medical al forului județean, construirea SPM Cluj-Napoca.
„Suntem deciși să întreprindem toate demersurile necesare pentru materializarea SPM. Acționăm pe mai multe fronturi, încercând să obținem finanțare din surse guvernamentale cât și din alte surse. Este un proiect prioritar, matur din toate punctele de vedere, cu o adresabilitate regională, chiar națională”, a spus Vakar.
Refuzați pe PNRR
Conducerea CJ a prezentat trimisei BDCE proiectul SPM, dar a oferit informații și despre Planul de Amenajare a Teritoriului Județului, date privind experiența instituției în atragerea fondurilor europene. Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii, o structură nouă, în sistem monobloc, va fi primul de acest gen în sistem integrat construit de la zero, după Revoluție, de către o autoritate publică din România.
SPM va fi edificat pe un teren de 17 ha, în cartierul Borhanci. Unitatea spitalicească va dispune de 506 paturi pentru spitalizare continuă, 51 de paturi pentru spitalizarea de zi și 30 de paturi aferente serviciului ATI.
Instituția cu profil regional, care va constitui și un model de bună practică în domeniul infrastructurii medicale mari, va fi un centru de excelență clinică și științifică, la cele mai înalte standarde europene, urmând să ofere un spectru larg și complex de servicii medicale destinate micilor pacienți.
Proiectul SPM era prevăzut inițial ca finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), fiind estimat inițial de 250 de milioane de euro.
“Spitalele din zona de pediatrie funcționează în clădiri foarte vechi, dezafectate, dispersate în multe părți ale Clujului. Nu mai răspund nevoilor actuale ale pacienților și personalului medical. Există proiectul într-o stare avansată, de licitație, terenul, mai trebuie și bani. Avem o dezamăgire că SPM nu s-a regăsit în PNRR”, ne spunea consilierul județean Maria Forna.