Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Grupul TeraPlast a plusat la afaceri, dar a ieșit pe pierdere

TeraPlast
Fabrica de folie stretch Opal a fost inaugurată în parcul industrial Sărățel | Foto: TeraPlast

Holdingul bistrițean a înregistrat o creștere de 34% a cifrei de afaceri în 2024, până la 897 milioane de lei, față de 672 de milioane în 2023.

Evoluția este susținută de creșterea volumelor vândute, de lansarea activității fabricii de folie stretch Opal și de consolidarea rezultatelor companiilor achiziționate în 2024. Anul trecut, grupul TeraPlast a înregistrat o pierdere netă de 19,6 milioane de lei, în principal pe fondul creșterii cheltuielilor cu dobânzile și a costurilor cu amortizarea ca urmare a operaționalizării investițiilor în fabricile noi.

Rezultatul negativ a fost determinat în special de pierderea înregistrată de pornirea business-ului de folie stretch Opal, care se află într-un proces de ramp-up accelerat și de câștigare de cotă de piață. O contribuție suplimentară au avut-o și pierderea înregistrată de TeraBio Pack, alături de cheltuielile nerecurente de pe parcursul anului 2024, aferente extinderii geografice.

Marja brută a crescut cu 29%, ajungând de la 247 milioane de lei în 2023, la 319 milioane de lei în 2024. Aceasta reflectă impactul achizițiilor realizate în 2024, însă a fost erodată de avansul cheltuielilor cu salariile, energia și transportul. Vânzările în afara României au crescut cu 122%, atingând 233 milioane de lei în 2024, față de 105,4 milioane de lei în 2023.

Ponderea acestora în cifra de afaceri consolidată a ajuns astfel la 26% în 2024, comparativ cu 15,7% în anul anterior. Cantitativ, grupul a înregistrat o creștere de 46%: 109.985 de tone vândute comparativ cu 75.346 tone în 2023. Această creștere se datorează în principal creșterilor cantitative ale segmentelor instalații, granule și ambalaje flexibile, în timp ce 6% din volumele totale din 2024 au fost generate de achiziții și fuziuni.

„Evoluția grupului în 2024 reflectă mixul dintre creșterea organică și cea prin achiziții, suprapus cu oscilațiile piețelor europene. Strategia noastră de expansiune geografică a pus presiune pe echipe, a testat răbdarea acționarilor și a avut impact asupra profitabilității, însă a fost un pas necesar. Creșterea cotelor de piață în timp ce ne extindem este esențială pentru a construi o bază solidă pentru creșterea viitoare”, a declarat Bogdan Crăciunaș, director financiar al grupului TeraPlast.

“Piața din România a rămas stabilă, chiar dacă au existat întârzieri în decontarea lucrărilor publice. Piețele vest-europene unde activează grupul Wolfgang Freiler au înregistrat contracții care au generat și o presiune pe preț și au erodat profitabilitatea. Palplast Moldova a beneficiat pe tot parcursul anului de cererea solidă din sectorul rezidențial privat și a finalizat procesul de extindere a capacităților de depozitare din Călărași”, potrivit raportului TeraPlast.

Perspective: consolidare și creșterea profitabilității

Pentru 2025, grupul anunță o cifră de afaceri de 1 miliard de lei, în creștere cu 12% față de 2024. „Am atins cel mai dificil punct al parcursului nostru. După o perioadă intensă de expansiune, acum ne concentrăm pe consolidarea business-urilor din Grup, extinderea pe piețele existente și îmbunătățirea profitabilității.

Etapa de extindere accelerată s-a încheiat; începând cu a doua jumătate a anului 2025, ne așteptăm ca sinergiile generate de noile subsidiare să producă efecte vizibile. Deși climatul de piață rămâne provocator, avem strategia și resursele necesare pentru a naviga eficient această perioadă”, spune Crăciunaș.

Grupul este cel mai mare procesator de polimeri din Europa de Sud-Est, fiind compus din companiile TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack, Palplast Moldova, companiile Wolfgang Freiler (Austria și Ungaria), Optiplast Croația și Somplast.

Obiective principale în 2025:

  • Creșterea de 12% a cifrei de afaceri va fi susținută în principal de creșterea performanțelor segmentului ambalaje prin creșterea profitabilității, eficientizare operațională și consolidarea Optiplast Croația.
  • Creșteri moderate ale cifrei de afaceri în segmentele tradiționale, între 3 și 6%.
  • Îmbunătățirea semnificativă a EBITDA, până la 88 milioane de lei (+69% vs. 2024), datorită optimizării activității și a sinergiilor rezultate din integrarea achizițiilor. O contribuție notabilă este așteptată din partea segmentelor ambalaje și instalații
  • Creșterea volumelor cu 9%, până la aproape 120.000 tone


Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Firma Cardinal DP Construct va moderniza podul peste Crișul Alb, la Șicula 

Articolul următor
Lidl

Lidl introduce sistemul de puncte în România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Citeste mai mult

Innovation Labs Hackathon la Timișoara

Innovation Labs Hackathon 2025 Timișoara: Pregătește-ți startup-ul pentru o investiție de 500.000 € Pe 22-23 martie, Innovation Labs…
Infrastructură
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share