În cele patru luni de la inaugurarea sa, acesta a redefinit experiențele culturale prin tehnologie și storytelling vizual.
Din 16 martie, publicul s-a putut bucura de două noi spectacole imersive la Museum of Immersive New Art (MINA): „Da Vinci, the Immersive Show” și „Dinozaurii – O călătorie imersivă în lumea preistorică”.
Acestea își propun să aducă oamenii mai aproape de artă și istorie printr-un format inovator și captivant. În weekendul de lansare, 5.000 de vizitatori s-au bucurat de show-urile imersive. Avanpremiera din 14 martie a fost marcată de un eveniment cu invitați speciali.
“Dincolo de capitală, Clujul era locul ideal pentru ca un fenomen precum MINA să prindă contur. Era de așteptat ca legătura dintre artă și tehnologie să se manifeste aici, iar o astfel de expoziție i se potrivește perfect lui Da Vinci, un vizionar prin excelență.
Un coleg spunea că, dacă ar fi trăit în zilele noastre, probabil că Da Vinci ar fi inventat inteligența artificială. A fost un om de știință, un artist, un inventator. A realizat doar 11 picturi – toate capodopere. Cineva mă întreba dacă există riscul ca pictura să fie percepută diferit în acest format.
Răspunsul meu a fost clar: nu! Dimpotrivă, un astfel de spectacol ne ajută să înțelegem mai bine măreția unui geniu și să ne stârnească și mai mult curiozitatea, ghidându-ne către operele sale originale expuse în marile muzee ale lumii”, a spus Florin Ștefan, rectorul Universității de Artă și Design din Cluj.
Inaugurat în 2024, MINA Cluj a devenit un punct de referință în peisajul cultural european. “În patru luni de când am deschis am avut peste 100.000 de vizitatori, ceea ce ne stimulează. Promitem că o să venim cu lucruri super interesante și pe viitor. Deja am început să organizăm și cine imersive, yoga immersive în acest spațiu. Pregătim proiecte de teatru imersiv”, a menționat Teodor Negrea, cofondator al MINA Cluj.
Pentru pasionații mici și mari de paleontologie și aventură, noul spectacol imersiv oferă o experiență captivantă prin era dinozaurilor. Spectacolul acoperă întreaga perioadă mezozoică – Triasic, Jurasic și Cretacic – și aduce la viață peste 30 de specii de reptile preistorice, de la impunătorul T-rex la gigantul Diplodocus sau misteriosul Pterodactil. Proiecțiile 360° realizate pe o suprafață de 600 mp recreează habitatele preistorice, transformând vizitatorii în martori ai unei lumi dispărute.
”Prin acest spectacol, ne dorim să oferim nu doar o experiență vizuală impresionantă, ci și o oportunitate de învățare captivantă pentru toate vârstele. Ne propunem să trezim curiozitatea și să stimulăm imaginația celor mici, dar și să oferim adulților o incursiune fascinantă în istoria Pământului. Este un spectacol accesibil familiilor și grupurilor școlare, menit să transforme educația despre dinozauri și științele naturii într-o experiență interactivă și memorabilă”, a menționat Sorina Topceanu, cofondator al MINA.
În luna martie, MINA Cluj aduce un omagiu femeilor care au schimbat lumea printr-o expoziție capsulă inedită: „Femei extraordinare: Primele care au schimbat totul”. Această experiență imersivă de 10 minute invită vizitatorii să pătrundă în poveștile celor care au deschis drumuri în știință, artă, sport și tehnologie, inspirând generații întregi.
Spectacolul celebrează figuri emblematice precum Marie Curie, prima femeie care a câștigat un Premiu Nobel și care a revoluționat știința, Nadia Comăneci, legenda gimnasticii mondiale, care a redefinit perfecțiunea cu prima notă de 10, și Ada Lovelace, vizionara care a pus bazele informaticii moderne.
Acestea sunt doar câteva dintre personalitățile remarcabile care au sfidat normele și au rescris istoria, lăsând o moștenire durabilă pentru generațiile viitoare. MINA este un concept inovator care combină arta și tehnologia pentru a crea experiențe captivante și interactive.
Cu locații în București și Cluj-Napoca, MINA aduce publicului spectacole imersive și educative pentru toate vârstele, explorând frontierele artei și tehnologiei. În 2024, MINA a ajuns în Cluj, astfel a devenit cel mai mare centru de artă digitală din Europa.