Una dintre cele mai ample manifestări culturale din Transilvania, Zilele Culturale Maghiare din Cluj (ZCMC), revine în 17-24 august, sub sloganul „În locul potrivit!”.
ZCMC aduc o săptămână plină de cultură, muzică și tradiții, transformând orașul într-un spațiu de întâlnire pentru iubitorii de artă și patrimoniu maghiar.
„Sloganul din acest an transmite faptul că suntem prezenți și statornici atât ca eveniment, cât și ca parte a comunității locale. ZCMC rămân un reper constant, un punct de întâlnire nu doar pentru cei de aici, ci și pentru cei care vin an de an din întreaga lume”, a declarat Gergely Balázs, organizator principal.
Unul dintre punctele centrale ale ediției din acest an este expoziția aniversară a Breslei Barabas Miklos, găzduită de Muzeul de Artă. Expoziția marchează 95 de ani de existență a BBM, oferind publicului o incursiune în creațiile artiștilor contemporane și ale maeștrilor care au influențat arta maghiară din Transilvania.
Concertele din Piața Unirii:
- marți, 19 august – Gala Festivalului Internațional de Folclor Sf. Ștefan
- miercuri, 20 august – Gala de operetă susținută de artiști de renume: Peller Károly, Szendy Szilvi, Dezső Ágota și Laki Péter
- joi, 21 august – Seara rock cu Mobilmánia și Tankcsapda
- vineri, 22 august – Concertele trupelor sZempöl și Intim Torna Illegál
- sâmbătă, 23 august – Concert Paulina, urmată de concert Geszti
- duminică, 24 august – Concertul de închidere susținut de Zorán, un artist îndrăgit care revine pentru a patra oară pe scena festivalului
„Revenim cu voie bună în toate locurile de tradiție care au consacrat festivalul, păstrând atmosfera autentică și programele îndrăgite de public, dar și cu momente speciale noi care vor face și această ediție de neuitat.
De la expoziția aniversară a BBM, care marchează aproape un secol de creație artistică, până la concertele de pe scena principală, fiecare eveniment din festival va fi gândit să celebreze cultura și tradiția maghiară într-un mod vibrant”, a spus Szabó Lilla, directorul de programe al ZCMC.
Festivalul își păstrează caracterul vibrant prin târgurile meșteșugărești și de carte, expozițiile în aer liber, evenimentele pentru copii și zonele dedicate gastronomiei. Strada Kogălniceanu, Curtea Folk de la Colegiul Reformat și Strada Vinului vor fi spații de referință pentru experiențe culturale. Iubitorii sportului vor putea participa la Crosul Donaton, în 23 august, la Parcul Etnografic și pe cărările Pădurii Hoia.