Roboți care înlocuiesc personalul de curățenie, pasageri identificați după fețe, aeronave electrice și pe bază de hidrogen, aerogări transformate în centrale electrice sunt inovațiile anunțate la cea mai importantă conferință europeană în domeniu, Aviation-Event Cluj.
David Ciceo, director general – Aeroportul Internațional Cluj (AIAIC)
- Traficul pe aeroportul nostru este 90% internațional, prețurile au scăzut la multe zboruri pentru că avem concurență pe unele dintre linii. Anul trecut am înregistrat un trafic de 3,3 milioane pasageri, avem 45 de destinații.
- Mulți jurnaliști specializați în aviație revin pentru această conferință; le-a plăcut aici, dar au spus că Transilvania, România ar trebui promovate mai bine.
- Avem o politică de extindere pentru aeroport, însă pentru că se află în oraș ne străduim să reducem nivelul de zgomot, să reducem amprenta de carbon până la zero. Am introdus din acest an combustibilul sustenabil pentru avioane, vom deveni independenți energetic prin instalarea unui parc fotovoltaic.
- Proiectul nostru major este devierea râului Someș pentru a prelungi pista de aterizare-decolare la 3,4 km, cu oportunitatea unui zbor direct Cluj – New York. După ce vom construi noul terminal, ținta anuală este de 7 milioane de pasageri.
- Am întreprins mai multe analize să vedem ce investiții putem atrage; creșterea traficului depinde de încrederea pe care o simt investitorii.
- La Cluj avem 70% trafic Schengen și 30 Non-Schengen. Intrarea în Spațiul Schengen, de anul trecut, a însemnat reducerea timpului total al călătoriei, aceste curse fiind percepute de europeni ca zboruri interne.
- Concurența este benefică, a venit Animawings, Turkish Airlines va ajunge la două zboruri pe zi Cluj – Istanbul, Wizz Air are șapte avioane în baza de aici. Pegasus și-a amânat deocamdată decizia, sperăm să revină.
Marian-Jean Marinescu, eurodeputat – Parlamentul European
- Clujul se dezvoltă într-o manieră fantastică în România. Prin aeroporturi există posibilitatea să ne conectăm la toate regiunile europene.
- În domeniul aerian mergem spre direcția verde, ecologică. Pe aeroporturile din Europa vor opera aeronave electrice.
- În contextul noii orientări spre apărare a UE, infrastructura aeriană trebuie să fie capabilă să transporte forțe armate și echipamente militare. Să putem transforma infrastructura aeriană, rutieră, feroviară civilă în coridoare de mobilitate militară.
- Nu este destul lobby-ul făcut de eurodeputați, asociațiile patronale la Bruxelles, companiile trebuie să își trimită reprezentanții acolo unde se fac legile Europei ca să arate care este realitatea de pe teren.
Maria Forna, prefect – Instituția Prefectului Cluj
- Este esențial să continuăm să investim strategic în AIAIC, să promovăm inovația și să ne consolidăm parteneriatele, astfel încât să transformăm provocările unei lumi în continuă schimbare în oportunități de dezvoltare.
- În Cluj există mari angajatori, companii performante, trebuie să reducem obstacolele din interacțiunea dintre mediul privat și cel public prin adaptarea legislației, să avem o mare mare flexibilitate.
- Aeroportul are impact asupra turismului, Clujul este al treilea județ din România în această privință, dar și asupra afacerilor și divertismentului.
Rareș Bogdan, europarlamentar
- Aeroportul din Cluj a cunoscut cea mai mare dezvoltare în Sud-Estul Europei. Desigur că nu va putea concura cu cei 14 milioane de pasageri pe care îi are Aeroportul Henri Coandă Otopeni, însă este superior la calitatea serviciilor oferite.
- Activitatea de pe AIAIC a contribuit la dezvoltarea industriei de turism leisure, de festival, în timpul Untold erau parcate 42 de private jet-uri.
- Modernizarea și construirea de terminale de sosiri și plecări se datorează bunei colaborări între AIAIC și autoritățile județeană și locală.
- România a atras fonduri europene de 100 de miliarde de euro, o bună parte fiind folosite în infrastructură, inclusiv în cea aeriană, investițiile din banii UE fiind prezente pe șase aeroporturi din țara noastră.
Emil Boc, primar – Municipiul Cluj-Napoca
- Mă bucur că avem aici un eveniment de prestigiu în domeniul aviației și că putem oferi un cadru pentru schimb global de idei într-o industrie atât de importantă.
- Numărul de pasageri ai AIAIC a crescut de la 250.000 la peste 3 milioane anual, aeroportul devenind o poartă extrem de importantă către lume și un pilon în ceea ce înseamnă calitatea vieții în Cluj și Transilvania.
Principale teme abordate
- Europa, pe cont propriu? Marii jucători din aviație renunță la liberalizare și decarbonizare? Au fost examinate implicațiile schimbărilor politice asupra concurenței, obiectivelor de mediu și viitorului aviației europene.
- Modelarea viitorului aviației. S-a analizat echilibrul dintre corporațiile consacrate și startup-uri în stimularea inovației, explorând provocările de finanțare, obstacolele de reglementare și posibilele colaborări.
- Planul de implementare a siguranței și reglementărilor aviatice. A evidențiat necesitatea unei abordări globale unificate pentru standardele de siguranță în aviație.
L-a desființat pe Trump. „E halucinant”
Candace McGraw, președinte ACI World, CEO – Aeroportul Cincinnati & Northern Kentucky (SUA)
- Este o mare bulversare la noi de când s-a instalat administrația Trump. Lucrurile sunt halucinante, tensionate, s-a schimbat în două luni cât în 20 de ani. E o perioadă tulbure, de incertitudine. Desigur, este o mișcare naționalistă la nivel global, dar mulți americani spun că ar vrea o decență mai mare decât ca atunci când președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, a fost primit în Biroul Oval.
- Sperăm ca lucrurile să revină la normal în privința legislației de mediu în domeniul nostru – conducerea Administrației Federale a Aviației a demisionat – dar și că nu se vor opera acele concedieri în masă.
- Fostul președinte, Joe Biden, a reglementat multe lucruri în bine în privința infrastructurii, însă acum am înțeles că se va schimba sistemul de finanțare a aeroporturilor.
- Aeroportul nostru se află la confluența statelor Kentucky și Ohio (unde se află sediul corporației Procter & Gamble), suntem bine poziționați în transportul de marfă, fiind pe locul în lume pentru operațiunile DHL și Amazon.
- Am avut un trafic anual de 9,4 milioane de pasageri, cu o creștere anuală de 30%. Principalii operatori sunt Delta, Frontier și Allegiant. 90% dintre pasageri sunt localnici. Impactul economic al aeroportului a urcat de la 3,4 miliarde de dolari în 2011 la 10 miliarde în 2024.
Bazele de date, petrolul digital al secolului
Frederic Chevalier, director adjunct Lagardere Travel Retail
- În Cluj avem două magazine și un restaurant, vrem să contribuim la o experiență fluidă a pasagerului în aeroport. Încercăm să ne păstrăm competitivi la preț, fără să dăm înapoi la calitate. Avem și prețuri de aeroporturi low-cost, dar și magazine de lux pentru clienții care dau sute de euro pe un bilet în Qatar sau Orientul Mijlociu.
- Nu bombardăm pasagerul cu tehnologia, oricum acesta se simte stresat în aeroporturi, unde este scanat, controlat, i se cer datele personale; ne interesează în primul rând fluiditatea în magazin.
- Am renunțat să trimitem notificări cu oferte când acesta intră în magazin, oricum nu aveam vânzări mai mari, ci mai degrabă să nu petreacă un timp cât mai scurt ca să achite produsul dorit, și așa e mereu cu ochii pe ceas. Unii renunță să mai cumpere produsul când văd că trebuie să stea la coadă.
- Ne-ar interesa să avem acces la bazele de date ale aeroporturilor, companiilor pentru programe de fidelizare, servicii mai bune, însă nu cred că se va întâmpla. E o iluzie să ajungi la clienții unei companii ca Lufthansa. Bazele de date sunt aurul secolului XXI, petrolul digital.
Europa, pe cont propriu?
Luc Citrinot, Aviation Editor – Voyages d’Affaires
- Europa a contabilizat 2,4 miliarde de pasageri în 2024, traficul crescând în medie cu 15% față de cel de dinaintea pandemiei. 79% din traficul european este în interiorul continentului, 21% în afara acestuia, cele mai accesate destinații externe fiind Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
- Printre țările în care pasagerii nu își mai continuă zborul se numără Ungaria (100%), Cehia (99%), România (98%), deci stați foarte bine. 90% din traficul internațional în România este european.
- Europa este principala destinație a turismului mondial cu avionul, cu 747 milioane de oameni în 2024, fiind pe locul 1 și în evoluția procesului de decarbonizare, cu 2,2% folosire a combustibilului sustenabil.
- Mulți dintre europeni își anulează călătoriile spre SUA ca efect al restricțiilor impuse de noua administrație Trump.
Rudiger Franke, CEO – Aeroportul Frankfurt-Hahn (Germania)
- Piața internă din Germania este în scădere la transportul aerian. Aeroporturi precum cele din Memmingen sau Cluj se dezvoltăm mai puternic, au depășit deja nivelul postpandemie, ceea ce nu au reușit să facă aerogări tradiționale.
- Suedia, Danemarca au renunțat la taxe, în Germania le-am crescut.
- Cu toată ambiția decarbonizării, este nevoie de fonduri consistente pentru a finanța aeroporturile mici, în Germania guvernul va acorda 100 miliarde €.
Luis Felipe de Oliveira, fost director general – ACI World
- Este clar că principala piață de creștere a traficului este Asia – Pacific. Taxele în creștere din Europa afectează mult traficul aerian, acest lucru trebuie reglat.
- Nu va fi ușor să scădem cantitatea de combustibil la avioane, să îl folosim pe cel sustenabil, multe companii au aeronave vechi de zeci de ani care vor trebui înlocuite. Pentru a crește apetitul pentru acest combustibil vor fi necesare subvenții. Altfel tot pasagerii vor plăti în plus pentru sustenabilitate.
Askin Demir, CEO – Aeroportul Blaise Diagne Dakar (Senegal)
- În Africa încercăm să creăm o piață unică de transport aerian în genul celei din UE. Marocul este un exemplu: are acord de spațiu deschis cu Europa, există operatori cu baze în Casablanca, Marrakesh.
Modelarea viitorului aviației
Florian Kruse, CEO – Evia Aero
- Comisia Europeană a sfătuit aeroporturile mici să vadă prima dată dacă își permit să investească, iată însă că acestea s-au descurcat și aspiră bani privați.
- Aeronavele electrice vor fi funcționale pe aeroporturi în 5-7 ani, între timp trebuie să instalăm stații de alimentare sau de încărcare cu combustibil pe bază de hidrogen. Deosebirea va fi că în SUA hidrogenul va fi comercializat cu 1 USD / kg, iar cel nepoluant din Europa, cu 10 € / kg.
- Aeroporturile pot deveni huburi ale energiei electrice, așa cum câteva companii și-au propus să concureze cu Tesla.
- Tehnologia va reduce tot mai mult din costuri: vor apărea avioane conduse de un singur pilot.
Gert Taeymans, vicepreședinte executiv – ABD Safegate
- Un startup întotdeauna împinge limitele când lumea este convinsă că nu va continua, deci poate accesa și aeroporturile, mai ales când are sprijinul ACI World.
- Să fim atenți la viteza de evoluție a tehnologiilor, e indicat să le adoptăm pe cele nedistructive. Mai bine să le adoptăm lent decât pe cele care promit că ne revoluționează sistemul.
Clara Sasse. Co-CEO – Sasse Group
- Inteligența artificială (AI) va fi folosită tot mai mult pe aeroporturi la servicii precum cele de curățenie. Reducerea numărului de angajați este o problemă importantă, costurile cu angajații fiind de 80% din totalul cheltuielilor.
- Să vedem cum putem testa tehnologiile care ne interesează și care ne sunt folositoare, în condițiile în care în lume apar 2.000 de noi aplicații de AI pe zi. Noi dezvoltăm acum un pilot pe bază de AI cu Universitatea din Munchen.
Dieter Klawunder, CEO – MODI Vision
- Există multe tehnologii spectaculoase care sunt copiate imediat de alții. Noi avem o experiență de 17 ani în biometrică și ne-am trezit că s-a întâmplat acest lucru cu majoritatea inovațiilor noastre.
- O tehnologie prin care poate fi identificat pașaportul pe care pasagerul îl ridică deasupra capului, înainte de a intra în avion, deja este folosită de Swiss Air Lines. Putem identifica persoana prin tehnologia de recunoaștere facială, pentru a putea-o redirecționa, dacă sunt probleme, spre controlul manual.
Antoine Rostworowski, Senior Vice President – ACI World
- Există multe tehnologii grozave. Cum oamenii pot deja să își facă acasă check-in, se pune problema dacă mai avem nevoie de ghișee la aeroport. În 20 de ani posturile actuale din aerogări vor fi direcționate către alte tehnologii.
Siguranța și reglementările aviatice
Costin Iordache, CEO – Tarom
- Sectorul aerian se află într-o continuă schimbare, regulile se modifică repede, iar pasagerii au așteptări pe care cu greu le putem îndeplini. În avion nu ai voie cu baterie externă, dar mulți pasageri vor să își încarce telefonul în timpul zborului.
- Sunt tot mai multe dispozitive controlate de la distanță sau din cloud, deci securitatea cibernetică este din ce în ce mai încercată.
- Există și întârzieri ale aeronavelor noastre, majoritatea de 2-3 ore, încercăm să le limităm la acest interval și să nu fie mai mari de 6 ore, ca să nu fim nevoiți să plătim compensații. În cazuri extreme trebuie să ai și aeronave disponibile.
Vasile Țocu, director – ROMATSA
- Am identificat dronele ca potențialele pericole în apropierea aeroporturilor. Să vedem cum putem să le gestionăm ca să nu periclităm activitatea în aeroporturi. Dacă dronele de transport pot fi mai bine monitorizate, cele din oraș sunt mai greu de controlat.
- Tranziția de la traficul aerian civil la cel militar este la îndemână. Turnurile de control pentru aviația civilă se pot adapta cerințelor militare.
- Când a început războiul, traficul aerian din Ucraina s-a mutat la sud, peste teritoriul României, la fel și avioane care zburau inițial deasupra Rusiei, însă am reușit să facem față noii situații.
Antonio Stoian, CEO – Animawings
- Noi suntem o companie tânără, dar cu personal experimentat, concurăm cu mari operatori internaționali aerieni în România. Am debutat recent într-o piață cu riscuri foarte mari, cu războaie în Ucraina și Israel – zonă din care pentru care primim alerte doar cu câteva ore înainte și suntem nevoiți să luăm decizii rapide, să anulăm zboruri.
Nicolae Stoica, director general – Autoritatea Aeronautică Civilă
- Lucrăm la un regulament privitor la activitatea dronelor în zona aeroporturilor sau în spațiul nostru aerian care prevede măsuri dacă acestea nu se conformează.
Claudiu Marian, director – Departamentul studii internaționale Universitatea Babeș-Bolyai
- Prezența AIAIC a contribuit la stimularea afacerilor locale, transportul de mărfuri, prezența investițiilor străine, stimularea comerțului, fiind reflectată în prosperitatea regiunii.
- Pentru că este foarte ușor să ajungi pe calea aerului la Cluj se organizează festivaluri, evenimente foarte mari ca Untold, Electric Castle, iar numărul de turiști crește. Turismul de business, de conferințe stimulează pozitiv dezvoltarea economică. În consecință și autoritățile amenajează la aeroport un hub în care poți să treci de la un mijloc de transport la altul.
120 de invitați din toată lumea
Conferința internațională Aviation-Event 2025 a reunit, la Hotelul Radisson Blu din Cluj-Napoca, lideri din industrie, factori de decizie și experți pentru a discuta viitorul aviației în contextul unor peisaje geopolitice, economice și de mediu în continuă schimbare.
Găzduită de AIAIC și organizată de Aviation-Event, a inclus secțiuni și sesiuni moderate menite să abordeze provocările esențiale din industrie: decarbonizarea, armonizarea reglementărilor și inovația. Administrația locală a subliniat importanța aviației pentru creșterea economică și conectivitatea regiunii.
Directorul general al AIAIC, David Ciceo, a prezentat peisajul aviației din România. Candace McGraw, președinte al Consiliului de Conducere Airports Council International (ACI) World, a discutat despre principalele provocări aeropolitice într-un peisaj în schimbare.
Aviation-Event este o platformă de top pentru networking, schimb de idei și dezbateri de politici în industria aviației. Ea găzduiește conferințe de prestigiu în Europa, reunind părți interesate din companii aeriene, aeroporturi, agenții guvernamentale, furnizori de tehnologie ca să încurajeze colaborarea și inovația.