Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cum aduc companiile plus valoare în Oradea

Reprezentanții a patru companii orădene și-au exprimat opiniile despre cum aduc companiile pe care le reprezintă plus valoare la Oradea. Acest lucru s-a întâmplat în primul panel al discuțiilor din cadrul Oradea STEAM Conference, eveniment care s-a desfășurat vineri, 21 martie 2025, la Parcul Științific și Tehnologic Bihor.

Este vorba despre Delia Ungur – manager general EBM Papst Oradea, Noemi Straub – vice președinte STIHL România, Sorina Bradea – director general RoMarketing și Andrei Nicoraș – manager operațiuni Plexus Romania. Discuțiile au fost moderate de către David Achim – director general Make IT in Oradea.

Fiecare dintre cei patru au început cu o scurtă prezentare personală, ulterior răspunzând provocărilor ridicate de David Achim.

Proiecte cu valoare adăugată

Cei prezenți în panel au fost provocați să răspundă la întrebarea: Cum au reușit companiile pe care le reprezintă să aducă proiecte cu valoare adăugată mare în Oradea?

„Poate vă întrebați ce căutăm noi aici, alături de firme producătoare. Este foarte important, pentru că dacă noi nu am dezvolta oamenii, nu ar avea cu cine să producă. Și astăzi, să ai exact oamenii de care ai nevoie, face diferența. Așa că noi suntem furnizorii de învățare și cei care provoacă la inovare. Pentru că noi, de 30 de ani în domeniul resurselor umane, inovăm”, a explicat Sorina Bradea.

Delia Ungur a comparat povestea EBM Papst cu povestea dezvoltării orașului Oradea.

„Eu chiar am avut șansa să fiu și de cealaltă parte a baricadei și să pun umărul la dezvoltare prin înființarea parcurilor industriale. Și de acolo, din acea postură, am avut șansa să lucrez și cu companii private, și cu mediul public, și cu mediul universitar. Așa că… știu foarte bine ce așteptări are fiecare dintre acești parteneri până la urmă și cu ce poate să contribuie”, a declarat Delia Ungur.

Aceasta a punctat cursul de dezvoltare a unei companii, de la baza care începe cu procese de producție, unde transferul de know-how și transferul de tehnologie, echipamente este mult mai simplu. Dacă acesta este un succes, atunci se trece la etapa următoare.

„În mod firesc, noi suntem o companie de succes. Suntem o companie relativ tânără, din 2017 la Oradea. Am crescut într-un ritm accelerat. Avem trei fabrici, lucrăm pentru mai multe divizii din grup. Suntem pregătiți să trecem la etapa următoare”, a precizat directorul general EBM Papst.

Aceasta este de părere că climatul internațional în care trăim ne face să uităm de vremurile în care se aștepta transfer de tehnologie de la un centru din America, Asia sau de undeva din Europa.

„Nu avem vreme să așteptăm. Practic trebuie să gândim azi ce vom face mâine. Asta înseamnă pentru compania noastră o schimbare de paradigmă de business, înseamnă că ne vom concentra ca să avem mai multă autonomie locală. Avem oameni foarte buni și ne concentrăm pe relația cu universitățile, să atragem talente tinere”, conchide Delia Ungur.

Noemi Straub a informat că primele prototipuri produse de Stihl la Oradea vor fi în octombrie.

„Avem relocate proiecte în altă țară, care sunt deja dezvoltate. În Stihl este diferit, pentru că producția de baterii se schimbă în continuu. Ce trebuie să facem este să convingem echipa de research and development din Germania, că suntem în stare să facem asta. Și pentru asta avem nevoie de oameni talentați și dedicați. De asta, avem foarte mare nevoie de studenți dedicați, care să fie deschiși să învețe și să ni se alăture”, a spus Noemi Straub.

Andrei Nicoraș este de părere că Oradea este pe direcția bună prin crearea acestor hub-uri de tehnologie, cum este și Oradea STEAM Park.

„Avem succes în a ne diferenția atât în țară cât și în Europa. Am început în zona de low cost, dar acum se schimbă situația. Pentru că am reușit să livrăm produse de calitate ridicată, iar acest lucru începe să ne poziționeze, de exemplu în cazul nostru – Plexus, clienții noștri continuă să ne identifice ca un site care este capabil, nu doar ieftin. Un partener bun pentru extensia echipei lor. Care respectă standardele de calitate pe care ei le impun. Și atunci, preferă să vină să producă în România, în Oradea, la Plexus. Toate aceste activități care se întâmplă în Oradea, toate aceste proiecte care se întâmplă în ultima vreme, sunt în direcția potrivită pentru ca noi să ne continuăm nu doar producția ci și dezvoltarea de produse”, a dezvăluit Andrei Nicoraș.

 

România nu mai este o țară low cost

Sorina Bradea a declarat că dezbate intens cu companiile care sunt nevoile lor reale de forță de muncă. De aici a reieșit și concluzia că România nu mai este o țară low cost în ceea ce privește forța de muncă.

„În momentul de față nu ne mai diferențiem prin costul foarte mic al forței de muncă, ci ar trebui să ne diferențiem prin cu totul altceva. Și acel altceva este de fapt calitatea oamenilor, nivelul lor de competențe și, mai ales, atitudinea față de învățare”, a opinat Sorina Bradea.

Acesta crede că persoanele care nu sunt dispuse să iasă din afara zonei de confort, nu vor avea succes. Companiile au nevoie de oameni curioși, care să pună întrebări, care să se implice.

„Este un challenge, este o provocare continuă să găsim oamenii potriviți, însă este foarte important să vrei ca și student, ca și proaspăt absolvent, sau chiar ca și o persoană cu câțiva ani de experiență. Odată ce voința de învățare, de a porni într-o nouă aventură, poate cu o companie la început de drum, sau poate cu o multinațională care deja este de mulți ani pe piață, este ceva mai greu, dar nu imposibil”, a precizat vicepreședintele Stihl România.

Delia Ungur a subliniat că lucrurile s-au schimbat față de când a terminat ea facultatea și își căuta de lucru.

„Lucrurile s-au schimbat și așa cum este o competiție pentru voi, să ajungeți să faceți parte dintr-o companie bună sau să aveți un loc de muncă bun, este o competiție și pentru noi. Trebuie să fim din ce în ce mai buni, să vă arătăm că da, sunteți la locul unde puteți să vă dezvoltați. Și pentru asta facem foarte multe, toate companiile fac. Avem programe de internship, avem programe de stagiatură, colaborări cu universitățile”, a informat directorul general EBM Papst.

Sorina Bradea este de părere că în programul de formare, de învățare, sunt trei actori: formatorul, managerul celui care este format și cel care e format.

„Nu este suficient să fie un parteneriat între companii și universitate. Trebuie să fie un parteneriat între companii, universitate și elevi sau studenți. Deci ei trebuie să fie în această ecuație. Adică degeaba facem noi planuri pentru elevi și studenți dacă ei nu sunt acolo. Și părerea mea este că asta este ceea ce ar trebui să se întâmple în viitor”, a subliniat directorul general al RoMarketing.

 

 

 

 



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
ACCN

American Corner Cluj va organiza un curs gratuit de securitate cibernetică

Articolul următor
UBB

Studenții UBB, campioni mondiali la studii de caz în economie

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Citeste mai mult

Vizită regală la Oradea

Marți, 22 aprilie 2025, Primăria Oradea a avut onoarea de a-i primi pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei…
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Citeste mai mult

TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene

Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
Citeste mai mult

Aradul mizează pe „Turismul de o zi”

Arădenii sunt invitați să-și descopere județul prin „Turismul de o zi”. Moneasa, Căsoaia, cu tabăra școlară, Ghiorocul, denumit…
Educație
Citeste mai mult

Vizită regală la Oradea

Marți, 22 aprilie 2025, Primăria Oradea a avut onoarea de a-i primi pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei…
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share